Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSÖS CSIRKÉK 3.

2019.09.25

BAROMFILEXIKON

ALMÁS CSIRKEVAGDALT
Hozzávalók:
2 kisebb csirkemell (45-50 dkg), 1 dl tejszín, 2 tojássárga, 1 nagy alma, 10 dkg reszelt ementáli jellegű sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés zsemlemorzsa, 1 púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint őrölt fehér bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozom, bőrét lehúzom, és a húst darálón áteresztem, majd hozzákeverem a tojássárgákat, a tejszínt, a meghámozott, kicsumázott, lereszelt és kicsavart almát, a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot. Addig gyúrom, míg az összes folyadékot felveszi. Vizes kézzel kis pogácsákat formálok a masszából, zsemlemorzsában meghempergetem és bő, forró olajban mind a két oldalán pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és a pogácsákat tűzálló tálra teszem. Megszórom a reszelt sajttal, és csak annyi időre rakom a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon, de meg ne piruljon. Salátával és burgonyapürével kínálom. Hidegen is nagyon finom, akkor majonézes salátát kínálok mellé.
Az alma helyett néha 1-2 db nagy, tisztított, reszelt gombát szoktam hozzákeverni vagy 5 dkg-nyi reszelt parmezán, vagy parmezán jellegű sajtot.

ALMÁS CURRYS CSIRKE 01.
Hozzávalók 4 személyre:
3 alma, 1 kg-os csirke, 3 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 4 ek olaj, 2 ek ketchup, 2,5 dl húsleves (kockából), 1 ek liszt, 2 ek tejszín, curry-por, só

Elkészítése:
A csirkét megmossuk, leszárítjuk, majd négy részre vágjuk. sóval és curryvel fűszerezzük, majd forró olajban megpirítjuk. A hagymát felaprítjuk, az almát és répát lereszeljük, majd maradék olajon megpirítjuk. Belekeverjük a ketchupot és a curry-t, és amikor megpirult hozzáöntjük a levest. Felforraljuk, és hozzáadjuk a csirkét. Lefedjük, majd alacsony fokozaton 40 percig főzzük. Utána behabarjuk a liszt és tejföl keverékével. Rizzsel és salátával tálaljuk.

ALMÁS CURRYS CSIRKE 02.
Hozzávalók 4 személyre:
2 egész csirkemell, felhasítva, bőrtelenítve, kicsontozva, 1 csésze (250 ml) almalé, 1/4 kávéskanál (1 ml) só bors, csipetnyi. 1 közepes alma, 1 közepes hagyma, 1 1/2 csésze (375 ml) sima kruton, 1/4 csésze (62,5 ml) mazsola, 2 kávéskanál (10 ml) barna cukor, 1 kávéskanál (5 ml) curry por. 1/4 kávéskanál (3,75 ml) baromfihús fűszer, 1/8 kávéskanál (0,5 ml) fokhagymapor, 2 alma, felszeletelve és friss kakukkfű szál, a díszítéshez

Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180°C-on (350°F). Kissé kizsírozunk egy kör alakú 11-es tepsit. Az így előkészített tepsibe, egy rétegbe rakjuk le a csirkét. Keverjük össze az 1/4 csésze (kb. 65 ml) almalevet, sót és borsot egy kis tálban. Kenegessük meg a húst vele. Vágódeszkán az almát felnégyeljük, eltávolítva a kocsányát, magházát egy hámozó késsel. A negyedeket, további 1,25 cm-es (1/2 inch) darabokra aprítjuk, és egy nagyobb tálba belerakjuk. Előkészítjük a hagymát. Héjától megtisztítjuk és félbevágjuk. A hagymát a vágott felével lefordítjuk a vágódeszkán. Ha durvára akarjuk vágni, akkor a kést vízszintesen tartjuk, és mélyen beleszeletelünk, anélkül hogy teljesen átszelnénk rajta. Most függőlegesen átvágunk az előzőleg átvágott szeleteken, és keresztbe szeljük őket egészen a gyökérig. Tegyük a hagymát az almához. 6. Az alma hagyma keverékhez adjuk a krutont, barna cukrot, curryport, baromfihús-fűszert, hagymaport. Locsoljuk meg a maradék 3/4 csésze (187 ml) almalével.
Szórjuk a krutont a csirkére.
Fedjük le fóliával, vagy fedővel, süssük 45 percig, hogy a hús megpuhuljon. Díszítés, ízlés szerint.

ALMÁS SÜLT CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg-os csirke, fél kg savanykás aromás alma, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 evőkanál Vegeta, 1-1 teáskanál majoránna és kristálycukor, 1 mokkáskanál törött bors

Elkészítése: A megtisztított csirkét kívül-belül bedörzsölöm sóval, majoránnával, törött borssal, és tepsibe fektetem. Köré rakom a megmosott, kicsumázott és negyedekbe vágott almát, amelyet citromlével azonnal meglocsolok. Rászórom a citromhéjat és a kristálycukrot, a tepsit szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon egy óráig párolom. A fedőt levéve mindkét oldalán szép pirosra pirítom.
Párolt rizs a hozzávaló köret, amelyet beborítok a párolt almadarabokkal.

ALMÁS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 nagy csirke, 1 kg savanykás alma, 5 dkg vaj, 3 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, csipet borsmenta, kevés kristálycukor, 1 evőkanál citromlé, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
Az almát megmosom, meghámozom, kicsumázom, és gerezdekre vágom. A kívül-belül megtisztított csirke hasát sóval jól bedörzsölöm, és annyi almagerezdet teszek bele, amennyi belefér. A nyílást összetűzöm, majd a csirkét nagy tűzálló tálba teszem. Köré rakom a maradék almát, rászórom a fűszereket, rácsöpögtetem a citromlevet, és a vajat borsónyi darabkákban a csirke tetejére tördelem. Előmelegített, forró sütőben, gyakori locsolgatás mellett puhára sütöm. Amikor a hús megpuhult, az almát kevés kristálycukorral megszórom, a csirkére rákenek a tál alján összegyűlt almás pecsenyeléből, majd mindkét felét pirosra pirítom. A sütőből kivéve 10 percet pihentetem a szárnyast, ezután felszeletelem. Körete a sült alma és kis gombócokra formázott párolt rizs.
Más gyümölccsel is készíthető, pl. sárga- vagy őszibarackkal, esetleg meggyel.

ALMÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 csirke, 2 nagy alma, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna

Elkészítése:
A megtisztított egész csirkét kívül-belül alaposan kimosom, szalvétával leszárítom. Kevés majoránnát szórok a hasüregébe, majd beletöltöm a kis kockákra vágott almából és apróra vágott hagymából készített, sóval, borssal fűszerezett keveréket. A nyílást hústűvel megtűzöm. A csirkét kívül is megsózom, majoránnával megszórom. Alufóliába csomagolom, és előmelegített sütőben megsütöm.
Amikor félig megpuhult, kibontom a fólia tetejét, hogy szépen megpiruljon.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFIAK - GYÜMÖLCSÖS CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.