Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSÖS CSIRKÉK 4.

2019.12.17

BAROMFILEXIKON

ALMÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE, VAGY KACSA
Hozzávalók:
1 csirke vagy pecsenyekacsa, 3 alma, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, zsír vagy olaj

Elkészítése:
A kacsa vagy csirke máját elkaparjuk és egy kevés olajban vagy zsírban, az összevágott hagymával együtt megpároljuk.
Ha kihűlt, összekeverjük a hámozott, kis kockákra vágott almával, megsózzuk, borsozzuk.
A szárnyas hasüregét sóval és majoránnával fűszerezzük, beletöltjük az almás tölteléket, hústűvel összefogjuk, tűzálló tálba tesszük, egy kevés vizet öntünk alá, és időnként locsolgatva puhára sütjük.

ANANÁSZOS CSIRKE 01.
Hozzávalók:
2 csirkemell csont és bőr nélkül, 2 cm-es csíkokra vágva, 3 ek liszt, 1 kávéskanál só, 1 késhegynyi bors, 25 dkg-os ananászkonzerv (darabok), 3 ek olaj, 2 ek szójamártás, 1 kávéskanál borecet

Elkészítése:
A húst keverjük jól össze 2 ek liszttel, sóval, borssal.
Olajban pároljuk meg, és mikor már majdnem puha, adjuk hozzá az ananászdarabokat, és pároljuk tovább 1-2 percig.
Keverjünk 1 dl ananász lébe 1 ek lisztet, a szójamártást és az ecetet (ha eszencia, csak egy csöppet használjunk), öntsük a csirkére, és kavarjuk takaréklángon, míg meg nem sűrűsödött.

ANANÁSZOS CSIRKE 02.
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb vagy 2 nagyobb mell, 1 dl tejszín, liszt, só, bors, 5 dkg vaj vagy margarin, 2-3 evőkanál olaj, 8 karika konzerv ananász, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A húst lebőrözzük. Ha combból készítjük, kettévágjuk, ha mellből, kicsontozzuk.
A sóval, őrölt borssal ízesített lisztbe forgatjuk.
A vaj-olaj keverékén hirtelen mindkét oldalán megpirítjuk.
Lefedjük, és mérsékelt tűzön megpároljuk.
Az ananász levét is használjuk fel a pároláshoz!
Ha a csirke megpuhult, kiszedjük a léből és elkészítjük a mártást:
az ananászt felkockázzuk, átforrósítjuk a pecsenyelében.
Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és éppen csak "összerottyantjuk".
Az ananászt a hús köré halmozzuk, leöntjük a mártással.
A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

ANANÁSZOS CSIRKE- EGYTÁL
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 doboz körszeletes ananászbefőtt, 2 dl rizs, 1 dl tejszín, 2 evőkanál kókuszreszelék, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 dl száraz fehérbor, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 evőkanál vegeta, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom és feldarabolom.
Minden darabot mindkét oldalán megsózom, és néhány percig állni hagyom.
Közben a rizst szűrőkanálba teszem, és váltott vízben néhányszor átmosom, majd lecsöpögtetem.
Nagy, lapos tűzálló tálat vagy egy tepsit vajjal kikenek és szétterítem benne a rizst.
Rászórom a vegetát, majd ráöntöm az ananászbefőtt leszűrt levét és a tejszínt.
Sorban, egymás mellé ráfektetem a besózott csirkedarabokat.
Rászórom a borsot és a gyömbérport meg a kókuszreszelék felét, az ananászszeletekkel pedig beborítom.
A vajat rátördelem és rálocsolom a fehérbort.
A tálat nagyon szorosan lefedem alufóliával és előmelegített, forró sütőbe tolva 60 percig közepes lángon sütöm.
A sütés végén leveszem az alufóliát, és pirosra pirítom a gyümölcs tetejét.
Még tűzforrón rászórom a maradék kókuszreszeléket.
(A rizs alatt semmi lének sem szabad lennie, ha mégis maradna, akkor még pár percig párolom.)

ANANÁSZOS CSIRKEMELL 01.
Hozzávalók:
40 dkg hosszura vágott csirkemell filé, 1 ananász konzerv, só bors, ételízesítő (Delikát vagy Vegeta)

Elkészítése:
A felforrósított olajban hirtelen megpirítom a csirkemellet.
Hozzáadom az egész doboz, darabolt ananászt, levével együtt.
Ízlés szerint fűszerezem a fentiekkel, és fedő alatt 15 percig párolom.
Végül fedő nélkül szaftjára sütöm.
Párolt rizzsel, majonézzel tálalom.

ANANÁSZOS CSIRKEMELL 02.
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirkemell, Ľ kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, só, gyömbérpor

Elkészítése:
A csirkemellet lebőrözzük, és két darabra vágjuk, a közepén levő nagy szegycsontot kiemeljük.
Az ananászból néhány darabot laskára vágunk, és a húst megtűzdeljük vele.
A mell külsejét sóval, gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra egymásmellé fektetjük.
A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk, és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg.
Ekkor a többi, kisebb darabokra vágott ananászt köré terítjük, az egészet egy kevés ananászlével megöntözzük, és a sütőbe visszatolva még 5-6 percig, fedő nélkül sütjük. Rizs illik hozzá.

ANANÁSZOS CSIRKEMELL SALÁTA
Hozzávalók:
40 dkg filézett csirkemell, 1 doboz ananászkonzerv (ha lehet kockák), 1 db zellergumó, 1 fel lollo rosso saláta, 1 üveg (2,5 dl) Ezersziget mártás, őrölt gyömbér, só

Elkészítése:
A megmosott csirkemelleket megsózzuk, őrölt gyömbérrel, és lepároljuk.
Kihűtjük, majd felcsíkozzuk vékonyra. A megtisztított zellergumót megmossuk, szintén felcsíkozzuk. Kevés ételízesítős vízben puhára főzzük, leszűrjük. Az ananászkonzervet leszűrjük, felkockázzuk.
A fejes salátát nagyon alaposan megmossuk, majd laskákra tépjük.
Az így előkészített anyagokat lazán átkeverjük Ezersziget mártással.
Tálalásig hűtőben tartjuk.
Elkészítési idő: 45 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFIAK - GYÜMÖLCSÖS CSIRKÉK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.