Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA 16.

2019.02.17

BAROMFILEXIKON

KACSA PÁROLT SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL, ALMÁVAL
Elkészítése:
A kacsacombokat besózzuk, fűszerezzük és tepsibe téve vízzel, zsírral szép pirosra sütjük. Közben saját levével állandóan locsolgatjuk. Amikor majdnem kész, cikkekre vágott jonatán almát teszünk mellé, és készre sütjük. Eközben a füstölt szalonnát kockára vágva kiolvasztjuk.
Rátesszük az apró savanyú káposztát, borsozzuk, és kevés vízzel készre pároljuk.
(Ebbe is tehetünk néhány cikk almát.)
A káposztát tálra halmozzuk, ráhelyezzük a kacsacombokat, és a sült almával körítjük.
A káposztát tálra halmozzuk, ráhelyezzük a kacsacombokat, és a sült almával körítjük.

KACSAPECSENYE 01. Mindenféle szelíd és vad szárnyast egyformán süthetünk.
Elkészítése:
Megtisztítjuk, megmossuk, sóval bedörzsöljük (mellét, combjait megtűzdelhetjük füstölt szalonnával), tepsibe tesszük, kevés zsírt teszünk alája, és gyakori öntözgetés közben, időnként esetleg megforgatva pirosra sütjük. Így süthetünk csirkét, kappant, gyöngytyúkot, fácánt, foglyot (ezt szalonnába burkoljuk), galambot, pulykát, kacsát, libát (e két utóbbi alá rendesen nem kell zsírt tenni, csak egy kis vizet).
A kacsa és liba belsejébe majoránnát szokás tenni.

KACSAPECSENYE 02.
Hozzávalók:
1 kicsi, lehetőleg sovány pecsenyekacsa, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál só

Elkészítése:
A kívül-belül (az esetleges tolltokoktól is) megtisztított pecsenyekacsa hasüregét majoránnával és sóval bedörzsölöm. A kacsa mellén és hátán lévő zsíros bőrt kockákra bevagdosom, de ügyelek arra, hogy a húsát ne sértsem meg. A vájatokba sót dörzsölök. A madarat belefektetem egy nagy tepsibe (vagy tűzálló tálba). Aláöntök két pohár vizet, majd alufóliával szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon párolom másfél órán keresztül, majd az alufóliát levéve róla, óvatosan, lapát segítségével átemelem egy tálra (vagy tálcára). Levét leöntöm, majd a puha kacsát visszateszem a tepsibe. Fedő nélkül visszatolom a sütőbe, és mindkét oldalát pirosra sütöm. 15 percnyi várakozás után feldarabolom. Anélkül, hogy elszecskáznám, óvatosan kicsontozom.
Ha már kihűlt, becsomagolom.
Tálalás előtt bőrével felfelé tepsibe rakom és átsütöm.

KACSAPECSENYE 03.
Hozzávalók 5-6 személyre:
1 pecsenyekacsa, 2 tojásnyi zsír, csipetnyi majoránna, só

Elkészítése:
A megtisztított pecsenyekacsát megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk, a belsejét zúzott majoránnával behintjük. Állni hagyjuk. Egy zománcozott tepsibe tesszük. A zsírt felforrósítjuk, és a kacsára öntjük. Forró sütőbe tesszük, néhány percig így pirítjuk, majd egy bögre vizet öntünk alá, és többszöri locsolással pirosra és puhára sütjük. Nagyon jó a kacsával a máját is vele sütni, de azt később tegyük a kacsa mellé, és ha úgy látjuk, hogy megsült, előbb vegyük ki, hogy ki ne száradjon. A máj kellemes ízt ad a pecsenye zsírjának.
Ha a kacsa megsült, kivesszük és feldaraboljuk, tálra tesszük, a májat felszeletelve a pecsenye közé rakjuk, forró zsírral leöntjük, párolt káposztával és burgonyapürével tálaljuk.

KACSAPECSENYE ROSTON
Elkészítése:
Egy nem túl zsíros, fiatal pecsenyekacsát a szokásos módon megtisztítunk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval. Belül még egy kis fokhagymával is bekenhetjük, és megszórhatjuk különféle fűszerekkel. A kacsát a hasára fektetve rátesszük a sütő rácsára (vagy ha van grillsütőnk, akkor azon sütjük), aláteszünk egy tepsit, aminek az aljára kevés vizet öntöttünk. A kacsát közepes tűznél sütjük, gyakran locsolgatjuk, vagy kenegetjük a tepsi alján összegyűlt zsírral. Az állat nagyságától függően egy- másfél óráig tart a sütés.
A kacsát az utolsó húsz percben a hátára fordítjuk.
Ha elkészült, hideg vízzel, kenőtollal megkenegetjük, és még öt percig erős lángon sütjük.
Ettől lesz a pecsenye szép piros, ropogós.
Párolt gesztenyével tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.