Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KACSARECEPTEK 18

2020.01.04

BAROMFILEXIKON

KACSASÜLT 01.
Első nap:
Úgy kezdek hozzá, hogy elkunyerálom anyósom tömött kacsáját.
Majd szólok a szomszéd néninek, hogy vágja el a torkát.
Fontos:
az igazán jó kacsasült nem jó fagyasztott - tápos - kacsából! Sajnos nincs tollatlan kacsa, így vagy fél napot pucolom, majd sóval, majoránnával, bazsalikommal megdörzsölöm, húsába fokhagyma szeleteket szúrok, és beteszem egy napra a hűtőszekrénybe. (nem mélyhűtőbe).
A frissen vágott baromfihús íze jobb, ha "érik" egy napot a fűszerrel.
Fontos:
nem szabad pörzsölni a bőrét - gázláng meg hasonlók - mert más íze lesz.
Ezért tart fél napot. Közben iszom pár pohár bort, mert utálom a tollazást.
Másnap:
Elkészítése:
Kisütöm a kacsazsírt, ezen megpárolom a májat, hozzádobok leheletvékonyra szelt gombát, fokhagymát, ha kész, megborsozom, szeletelem, sózom.
Pirított kenyér szeletkékkel ez az előétel.
A tepsi aljára sárgarépa, fehérrépa, birsalma vastagabbra vágott szeleteket teszek, ráhelyezem a kacsa darabokat, kb. 2-3 dl vizet, alufóliával beborítom, és a legkisebb lángon sütöm - végig.
Kacsától függően ez lehet 4 óra is.
Néha kiveszem a tepsit, megnézem, kell-e alá még víz.
Ha puha lett, leveszem a fóliát, és locsolgatni kezdem: kis sör + só + mustár + zúzott fokhagyma lével.
A sörtől lesz roppanósan piros a bőre.
A húst egyszer meg is forgatom, hogy mindkét oldala piros legyen.
Tört krumpli és vöröskáposzta nagyon finom hozzá, én apróra vágott, pirított kolozsvári szalonnát is teszek a káposztához.
Markánsabb, száraz, félszáraz fehérbor (pl. olaszrizling) - és a férjekkel nincs gond fél évig.
Fontos:
ha nincs időd, ne kezdj hozzá, a kacsasütés az ünnep, és szeretet a családnak.

KACSASÜLT 02.
Elkészítése:
A tisztított, tokozott kacsát sóval, majoránnával, grill fűszerrel kívül-belül ízesítjük.
Alig zsírozott tepsibe behelyezzük, 1/2 fej tisztított vöröshagymát teszünk mellé és meleg sütőben, saját levével sűrűn locsolva pirosra sütjük.
Párolt káposztával körítjük.

KACSASÜLT 03.
Elkészítése:
Pecsenyének kisütve csakis a hízott kacsa jó.
Miután gondosan megtisztítottuk; hasítsuk föl a melle alatt; a belét vegyük ki, a máját és zúzáját tisztítsuk meg, és használatig tegyük félre.
Kívül-belül sózzuk meg, tegyük forró sütőbe egy órára és többször forgatva, öntözgetve süssük meg szép pirosra; de ki ne szárítsuk.
Készítsünk melléje rizst, a májával és zúzájával vegyítve s adjunk hozzá uborkasalátát vagy kovászos uborkát.

KACSASÜLT 04.
Hozzávalók:
1 db konyhakész kacsa
Először:
45-45 dkg aszalt szilva és sárgabarack, 3,6 dl almaecet, 1,8 dl víz
Másodszor:
2 dl almaecet, 2,4-24 dl kristály- és barnacukor, 1,2 dl citromlé
Végül:
0,6 dl reszelt gyömbér, 1 kisebb fej reszelt vöröshagyma, 1 db erős finomra vagdalt paprika, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 mokkáskanál só, 1 evőkanál pirított mustármag, 1 kisebb egész fahéj

Elkészítése:
Tegye lábosba az elsőként felsorolt összetevőket.
Fedő alatt, közepes hőmérsékleten forralja öt percen át, majd fedő nélkül, gyöngyöztesse negyedórát.
Külön edényben a másodjára felsorolt adalékokat tíz percig főzze, enyhe tűzön, hogy a cukrok teljesen feloldódhassanak.
Végül öntse egybe a két előfőzött keveréket, tegye bele a még felsorolt anyagokat, és gyakran megkeverve, lassú tűzön 45 percen át főzze.
Dobja ki a fahéjat.
Jól záródó üvegben két hétig eltarthatja.
Felhasználáskor a tepsibe helyezett kacsát locsolja meg a páccal, hagyja állni néhány órán át, végül időnkét saját levével többször meglocsolva süsse ropogósra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.