Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KACSARECEPTEK 19

2020.03.18

BAROMFILEXIKON

KACSACOMB ALMÁVAL
Hozzávalók:
4 kacsacomb, 4 nagy borízű alma, 2 szem összetört szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése:
A kacsacombokat a forgóknál kettévágom, és a bőrét fellazítva jól besózom.
Tűzálló tálba teszem, tetejére és mellérakom a megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott almát.
Rászórom a fűszereket, és szorosan lefedem.
Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon, egy órán keresztül sütöm.
Ez után ellenőrzöm, hogy megpuhult-e a hús.
Ha nem, aláöntök fél pohár vizet, és tovább párolom.
Ha már puhák a combok, félretolom a párolt almát, és fedő nélkül a húsok mindkét oldalát ropogós pirosra sütöm.
Burgonyalángossal vagy sült szalmaburgonyával kínálom.
Elkészítési ideje: 90 perc

KACSA CURRY MÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
1 1/2 kg kacsa feldarabolva, 4 burgonya kockákra vágva, 5 evőkanál olaj, 2 közepes hagyma összetörve, 2 evőkanál currypor, 1/2 evőkanál összetört fokhagyma, 1 evőkanál ketchup
Egyéb hozzávalók:
5 dl forró víz, 1/2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 1/2 evőkanál kukoricakeményítő, 1/2 csésze sűrített tej (Maresi), 2 piros chilli felszeletelve

Elkészítése:
A hozzávalókat tegyük egy nagy edénybe, és fedetlenül süssük a sütőben erős fokozaton 6 percig.
Félidőben keverjük meg.
Tegyük bele a kacsadarabokat, keverjük össze, fedjük be, és erős fokozaton 3 percig süssük.
Utána keverjük meg.
Adjuk hozzá a burgonyát és az egyéb hozzávalókat.
Összekeverés után fedjük be és erős fokozaton 5 percig süssük.
Ezután állítsuk közepes, alacsony fokozatra és süssük még 25 percig. Keverjük hozzá a sűrített tejet a keményítővel, a chillit és süssük még 1 percig.
Jól keverjük össze és forrón tálaljuk.

KACSA GRILLEZVE
Hozzávalók:
1 egészen kicsi pecsenyekacsa (legfeljebb 2 kg-os), 1 alma, 1-1 teáskanál majoránna és reszelt citrom- vagy narancshéj, só ízlés szerint

Elkészítése:
Csak nagyméretű forgónyársas grillsütőben készíthető el egészben.
A megtisztított, kiöblített és lecsöpögtetett kacsát, megtörülöm, hasüregébe beledörzsölöm a sóval, majoránnával kevert citromhéjat, beleteszem a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre vágott almát, ezután nyársra húzom, és a grillsütőben legalább két órán keresztül sütöm.
Ha a bőrét bevagdosom, az összes zsír kisül belőle.
Kívül ropogós pirosnak, belülről pedig porhanyósnak kell lennie.
A legfinomabb kimagozott meggybefőttel vagy narancsszeletekkel és párolt rizzsel.
(A kisült, ízesített kacsazsír sokáig eláll a hűtőszekrényben.)
Ha nincs nagy forgónyársas grillsütő, darabolva is meg lehet sütni.
A grillsütő rácsán először a kacsa bőr nélküli, fűszerezett oldalát sütjük meg, majd megfordítva a bevagdosott bőrös felét pirítjuk.
Elkészítési ideje: 150 perc

KACSA GYÜMÖLCSBEN
Hozzávalók:
1 kis pecsenyekacsa, 1 kis doboz ananászbefőtt, 5 dl-es üveg meggybefőtt, fél citrom leve, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 teáskanál búzakeményítő (vagy kukoricaliszt), só és törött fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított kacsát kis darabjaira vágom.
A nagyobb csontjait eltávolítom, de ügyelek arra, hogy a húst ne szecskázzam el.
Csak ott hagyom rajta a zsírját, ahol bőre is van, a többi hájat kis kockákra vágom, és kiolvasztom.
1 evőkanál kacsazsíron a húsdarabok mindkét oldalát átsütöm, majd egy nagy tepsibe rakom, bőrükkel felfelé.
Megsózom, megborsozom, gyömbérrel meghintem.
Rászórom a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, ezután a citromlével összekevert meggybefőtt és ananászbefőtt leszűrt levével megöntözöm.
(A gyümölcslé ne legyen több 3 dl-nél.)
A tepsit szorosan beborítom alufóliával, és az előmelegített, forró sütőbe tolva, közepes lángon, jó 1 órán keresztül párolom.
Ezután leszedem róla az alufóliát, a hús köré rakom a gyümölcsöt (természetesen a meggyet előzőleg kimagozom), rálocsolom a tejfölt, és a sütőbe fedetlenül visszatéve addig pirítom, amíg a kacsahús bőre piros-ropogósra sül.
Vigyázat, a cukros gyümölcslétől a nyílt lángon nagyon hamar megéghet, ezért figyelni kell rá.
Rendkívül finom, pikáns étel, amelyet burgonyafánkkal, burgonyakrokettel vagy párolt rizzsel tálalok.
(Friss gyümölccsel is készíthető, akkor rostos ivólevet öntök a kacsahús alá.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK KACSÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.