Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK 12.

2017.01.08

BAROMFILEXIKON

LIBAKOLBÁSZ
Hozzávalók:
80 dkg libahús, 20 dkg sertéshús, 2 dkg pirospaprika, 3 g törött bors, 5 g őrölt cseresznyepaprika, 2 gerezd fokhagyma, sertésbél, só

Elkészítése:
A kicsontozott libahúst a sertés apró hússal együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, jól összedolgozzuk, majd vékony sertésbélbe töltjük. Az elkészített kolbászt sütő tepsibe tesszük, kevés zsírt öntünk rá, majd saját zsírjával locsolgatva sütjük készre.
Hagymás tört burgonyával és párolt káposztával tálaljuk.

LIBALEVES 01.
Elkészítése:
A jól megmosott aprólékot sok zöldséggel feltesszük főni és lassú forrás mellett, - letakarva - puhára főzzük a húst is, zöldséget is. Egy libaaprólékból két napra is főzhetünk levest.

LIBALEVES 02.
Elkészítése:
A libacombokat sárgarépával, fehérrépával, fokhagymával, egész borssal és sóval hideg vízbe feltesszük főni. Első habját leszedjük. Amikor a hús félig puha, akkor hozzáadjuk a gombát, zellert, karalábét, zöldborsót, karfiolt, zöldpaprikát, és paradicsomot. Sóval, zsályalevéllel ízesítjük.
A leves zsírját leszedjük. Külön edényben, a levében finom metéltet főzünk ki.
Ezt adjuk levesbetétnek.

LIBALEVES 03. (SOUPE EN OIE)
Hozzávalók:
1 liba belsőség (máj, zúza, nyak, láb), 20 dkg gesztenye, 1 dl rum, 20 dkg darált borjúhús, 1 tojás, 1 sárgarépa, 1 zeller gumó, 1 csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors

Elkészítése:
A megtisztított belsőségeket (a máj kivételével) tegye gyöngyöző vízbe. Adja hozzá a feldarabolt zöldségeket, ízesítse, majd fedő alatt főzze puhára. Közben a megmosott gesztenyéket éles késsel vágja be, majd sós vízben 30 perc alatt főzze puhára. Még melegen tisztítsa meg, a belső hártyát is lehúzva. Tegye a gesztenyéket tűzálló tálba, locsolja rá a rumot, és gyorsan gyújtsa meg. Amikor elaludt a láng, tegye félre. Nyomja keresztül krumplinyomón. A darált húst ízesítse ízlése szerint sóval, őrölt borssal. A felvert tojást, a gesztenyét és a húst kézzel dolgozza alaposan össze. Formázzon apró golyókat, majd tegye a levesbe. Ugyancsak adja hozzá az felkockázott libamájat.
Pár percig forralja, szórja meg a finomra vagdalt petrezselyemmel, s forrón adja az asztalra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.