Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK 9

2016.12.11

BAROMFILEXIKON

LIBAKOCSONYA 02.
Hozzávalók:
Libaaprólék 1 egész, fokhagyma 2 cikk, bors 6 szem, só 1-2 késhegynyi, paprika 1/2 késhegynyi

Elkészítése:
A liba aprólékját feldaraboljuk és feltesszük annyi vízzel, hogy jól ellepje, sóval, borssal, fokhagymával jó puhára főzzük. Ha puha, levét leszűrjük, és húsát tányérra rakjuk. A levét hagyjuk kicsit befőni, azután addig félretesszük, míg kicsit leülepedik s szép tiszta és átlátszó lesz.
Ekkor ráöntjük a húsra, kicsit paprikával megszórjuk, hogy szép színe legyen.

LIBAKOCSONYA 03.
Hozzávalók két személyre:
1 csomag libaaprólék, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 szál sárgarépa, egy darabka zeller, 1 kávéskanál só, 4-5 szem bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A libaaprólékot kb. 0.5 liter vízben feltesszük főzni, belerakjuk a megtisztított zöldséget, a sót, a borsot, a vörös- és fokhagymát. Addig kell főzni, míg a hús le nem válik a csontról.
A húst kicsontozzuk, a léből kivesszük a zöldséget, majd a kicsontozott húst a tálba rakjuk, ráöntjük (rászűrjük) a levet, és hagyjuk kihűlni.

LIBAKOCSONYA 04.
Hozzávalók:
1 liba nyaka, lába, szárnya, zúzája, 20 dkg marhafartő, 2 db murok, 2 petrezselyemgyökér, 40 dkg borjúcsont, 1 cikk fokhagyma, fél lap zselatin, 10 dkg gomba, pár szem bors, só

Elkészítése:
A liba lenyúzott nyakát, szárnyait, lábait, zúzáját, a marhafartőt leveszöldséggel, egész borssal, fokhagymacikkel, borjúcsonttal, gombával sós vízben puhára főzzük. A marhahús más étkezéshez tálalható, de a kocsonyába is darabolható. Az aprólék húsát leszedjük a csontokról, és formába rakjuk.
A főzőlevet, finom szűrőruhát átszűrjük, és ha kell, kevés zselatint olvasztunk bele.
Ezt beleöntjük a formába, és hidegen tartjuk, míg megkocsonyásodik.

LIBAKOCSONYA 05.
Elkészítése:
A liba melléről lefejtjük a kövér bőrét, ezt töpörtyűnek kiolvasztjuk, így kapunk libazsírt is. A combot, mellét hátát egyforma darabokra szabdalva, vegyes leveszöldséggel, megsózott vízben jó puhára megfőzzük, utána mély tányérokba szépen elosztjuk a húst. Az átszűrt levet habüstbe öntjük, és ha kihűlt, habverővel hozzákeverjük két tojás fehérjének félkeményre felvert habját és egy lap zselatint, - amelyet előzőleg hideg vízben megáztattunk. Ha mindezt jól elhabartuk, fazékba öntjük, és gyakori kevergetés közben lassan felforrni hagyjuk. Ha felforrt, a tűzhely szélén 10 percig állni hagyjuk, aztán egy megfordított szék négy lábára asztalkendőt kötözünk és átszűrjük rajta a libakocsonya levét, amely olyan fényes lesz, mint a legfinomabb aszpik.

LIBAKOCSONYA MAMI MÓDRA
Elkészítése:
A liba lenyúzott nyakát, szárnyait, lábait, fejét, zúzáját, 20 deka marhafartőt leveszöldséggel, egész borssal, két gerezd zúzott fokhagymával, késhegynyi piros paprikával, 25 deka marhacsonttal, 5-6 szem szárított gombával sós vízben puhára főzzük. A marhahús ecetes tormával adható. A libaaprólékot formába rakjuk néhány karika vele főtt zöldséggel együtt; a levét átszűrjük, 2-3 lap fehér zselatint olvasztunk fel benne, beleöntjük a formába és megfagyasztjuk.
Tálra borítva ecetes paprikával, uborkával és kemény tojással díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.