Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LIBASÁGOK 17

2019.11.11

BAROMFILEXIKON

LIBACOMB KEMENCÉBEN
Hozzávalók:
4 kicsi pecsenyeliba-comb, 2 dl tejföl, 50 dkg húsos zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 4 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A libacombokat megtisztítom, megmosom és leszárítom, majd zsíros bőrét lenyúzva kis kockákra vágom.
A húst kicsontozom, és ugyancsak kockákra vágom.
A zöldpaprikát megmosom, csumáját kivágom, és vastagabb karikákra vágom.
A paradicsomot héjától megfosztom és felnégyelem.
Az előzőleg fél órán át, áztatott cserépedénybe terítem a meghámozott és hasábokra vágott burgonyát, jól megsózom, beborítom a libahússal, rászórom a sót, borsot. Rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, rászórom a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd leöntöm a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és pirospaprikával elkevert tejföllel. Végül a tetejére szórom a libabőrkockákat, és a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe teszem.
Ezután a sütőt begyújtom.
Tíz percig takaréklángon, 20 percig kissé erősebb lángon, majd egy órán keresztül közepes erősségű lángon sütöm.
A sütés végén a tál fedelét leveszem, és pirosra, ropogósra pirítom az étel tetején lévő libahájat. Szűrőkanállal tálalom, hogy a felesleges zsír lecsöpöghessen.
A tál alján maradó ízes mártást más étel készítésekor felhasználom.
Elkészítési ideje: 2 óra

 

 

LIBACOMBOK KARAMELLIZÁLT KÁPOSZTÁVAL SÜTVE
Hozzávalók:
4 libacomb (egyenként kb. 40 dkg), só, 3 evőkanál cukor, 1,2 kg fejes káposzta, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kb. 60 dkg alma, 7-8 dkg frissen reszelt torma

Elkészítése:
A libacombokat - miután a tolltokokat eltávolítottuk - besózzuk, majd a csont végénél a húst körbevágjuk, így szépen lefő majd a csontról.
Megforrósított lábasba rakjuk, és vagy 10 percig köröskörül sütjük, ez alatt zsírjának java kiolvad. Lecsöpögtetve félrerakjuk.
Zsírjából 3-4 evőkanálnyit hagyunk a lábasban, a többit egy pohárba töltjük, hogy megdermedjen; kenyérre kenve nagyszerű lesz.
A cukrot a visszamaradó zsíron kevergetve karamellizáljuk, majd a legyalult káposztát hozzáadjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, 4 deci vizet aláöntünk.
Amint forr, egyenletesen tepsibe halmozzuk, a combokat ráfektetjük.
Előmelegített sütőben lefedve, a közepesnél nagyobb lánggal (200 C; légkeveréses sütőben 180 C) kb. 1,5 órán át, sütjük, közben párszor megforgatjuk.
Ha puha, a meghámozott, cikkekre vágott almát is hozzákeverjük, további 20-25 percig sütjük. A tormával meghintve kínáljuk.
Adhatunk hozzá sült burgonyát is.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

LIBACOMB SZÉKELYESEN
Hozzávalók:
1 kg libacomb, 2 evőkanál libazsír, 1 kg savanyú káposzta, 1 birsalma, 1 csomó kapor, 1 csomó csombor (borsikafű), 1 babérlevél, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, 2 dl húsleves

Elkészítése:
A hagymát vágjuk apróra, és pároljuk üvegesre a libazsíron.
Szórjuk meg pirospaprikával, tegyük bele az enyhén sózott, borsozott libacombokat, és süssük körbe szép pirosra.
Közben locsolgassuk meg kevés húslevessel, és többször fordítsuk meg, hogy jól átsüljön.
A savanyú káposztát vágjuk apróra, a birsalmát kockázzuk fel, és a kettőt együtt pároljuk puhára.
Közben ízesítsük a babérlevéllel, a csokorba kötött kaporral és a csomborral. Ha minden megpuhult, keverjük össze a káposztát és a húst, forraljuk össze.
Emeljük ki a babért és a zöldfűszereket, majd locsoljuk meg jól tejföllel.
Székelyes ízét a kapor-csombor kettős markáns ízétől kapja.

LIBACOMB VADASAN
Hozzávalók:
2 db libacomb (60-70 dkg), 2 evőkanál libazsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 szál (15 dkg) sárgarépa, 1 szál (10 dkg) fehérrépa, 2 babérlevél, 1 db citrom, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, 1 mokkáskanálnyi őrölt fehérbors

Elkészítése:
A libacombot besózzuk, kevés forró zsírban minden oldalán pirosra sütjük, kiemeljük.
Ugyanebben a zsírban megpirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát, karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Felengedjük 1/2 liter vízzel, babérlevéllel, mustárral, cukorral, sóval, őrölt borssal ízesítjük és felforraljuk.
E lébe visszatesszük a libacombokat, és az egészet együtt fedő alatt puhára pároljuk.
Ezt követően a lét leszűrjük, a zöldségeket átpasszírozzuk, liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, majd citromlével, kevés fehérborssal ízesítjük.
Amikor jól kiforraltuk, a húsra öntve zsemlegombóccal tálaljuk.

LIBACOMB VADAS MÁRTÁSBAN 01.
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú libacomb, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1/2 dl száraz fehérbor, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír, 1-1 evőkanál liszt és mustár, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 teáskanál cukor, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt mustármag, őrölt koriander, őrölt babérlevél, őrölt borókabogyó

Elkészítése:
A libazsíron lepirítom a forgóknál kettőbe vágott combokat, azután a serpenyőből kiveszem és félreteszem.
A visszamaradt libazsíron megpirítom a megtisztított és karikára vágott zöldségeket, majd cukorral megszórom, és tovább pirítom, azaz karamellizálom. Belekeverem a fűszereket, és erre a zöldségágyra fektetem a húsdarabokat.
Felengedem két pohár vízzel, és puhára párolom.
Ha a libacomb megpuhult, a serpenyőből kiveszem.
A mártást lisztes tejföllel sűrítem, mustárral és zúzott fokhagymával ízesítem.
Jól kiforralom, ezután a fehérbort is hozzáöntöm, majd a turmixgépben pépesítem.
Az elkészült libacombokat kicsontozom, felszeletelem, és a jól kiforralt mártással leöntöm.
Apró burgonyagombóccal vagy zsemlegombóccal kínálom.

LIBACOMB VADAS MÁRTÁSBAN 02.
Hozzávalók:
6 nagy libacomb, 1 kg-nyi vegyes leveszöldség, 6 dl tejföl, másfél dl száraz fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 evőkanál libazsír (vagy olaj), 3 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál mustár, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 mokkáskanál törött feketebors, 1 evőkanál cukor, 6 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál őrölt koriander, őrölt babérlevél, őrölt mustármag, őrölt borókabogyó

Elkészítése:
A libacombokat a forgóknál kettévágom, így 12 húsdarabot kapok.
A felhevített zsiradékon a combok mindkét oldalát megpirítom, majd a serpenyőből kivéve, félreteszem.
A visszamaradt zsíron megpirítom a közben megtisztított és karikára vágott zöldségeket, valamint a vöröshagymát, majd a cukorral meghintve, még egy percig pirítom, azaz a cukrot karamellizálom.
Belekeverem az összes fűszert, és erre a zöldségágyra fektetem a combdarabokat.
Aláöntök három pohár vizet, és lefedve puhára párolom.
Ha a libacomb teljesen megpuhult, a serpenyőből kiszedem.
A visszamaradt mártást a liszttel simára kevert tejföllel besűrítem, hozzákeverem a mustárt és a zúzott fokhagymát, majd folytonos keverés közben jól kiforralom.
Ezután hozzáöntöm a bort, végül az egészet beleöntve a turmixgép poharába, pépesre zúzom.
Ha túl sűrű, akkor kevés vízzel hígítom.
A puha libahúst kicsontozom és felszeletelem, majd a mártást ráöntve, még egyszer átforralom.
Hagyom kihűlni, ezután adagokra osztom, és a mélyhűtőben megfagyasztom.
Fogyasztás előtt néhány órával előszedem, és ha felengedett, akkor jól átforrósítva, zsemlegombóccal vagy burgonyalepénnyel tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.