Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK PULYKÁRA 1

2021.06.10

A
ALMÁS KÁPOSZTÁVAL SÜLT PULYKAMELL

Hozzávalók:
2 db pulykamell, só, őrölt bors, 1 kg savanyú káposzta, 1 kg alma, 2 db babérlevél, 10 szem bors, 8 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
A húst besózzuk, és fél órára félrerakjuk.
A káposztát kiöblítjük és lecsöpögtetjük.
Az almák magházát eltávolítjuk, nyolcadoljuk, majd a káposztával, babérlevéllel, borssal együtt mély sütőedénybe terítjük.
Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, meghintjük őrölt borssal, és mindkét oldalát megkapatjuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a gerezdekre szelt hagymát, és a bort, és 4 percig pirítjuk, végül a káposzta tetejére fektetjük.
Bevonjuk a pecsenyealjjal, lefedjük, és 180 fokos sütőben, 2 óra alatt puhára pároljuk, végül fedetlenül pirosra sütjük.

ALMÁS PULYKASÜLT
Hozzávalók:
1 db konyhakész bébi pulyka, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2,5 dl almabor, 2,5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál libazsír
A töltelékhez:
1 evőkanál olaj, 2 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db alma, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg aszalt szilva, 1 kávéskanál friss mentalevél, 1 tojás

Elkészítése:
Melegítse fel 190 C-ra a sütőt.
Kívül-belül - a pulykát - alaposan dörzsölje be sóval és őrölt borssal.
Hagyja állni, míg a tölteléket összeállítja.
A felmelegített olajon öt perc alatt párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
Keverje bele a meghámozott, kicsumázott és apró kockákra vagdalt almát és a kimagozott, darabolt aszalt szilvát.
Pár perc párolás után húzza félre a melegről.
Dolgozza össze a többi hozzávalóval.
Tölthető krémet kell kapnia.
Ezzel töltse meg a pulyka hasüregét.
Töltés közben egyenletesen elosztva dugdossa bele a megpucolt fokhagymagerezdeket és a cikkekre vágott vöröshagymát is.
Fektesse megfelelő méretű tepsibe.
Öntse alá az almabort, csurgassa a pulykára a libazsírt, és tolja a forró sütőbe.
A sütési időt úgy számolja, hogy kilónként 35 percre van szükség.
Sütés közben a villára tűzött vajjal időnként kenegesse meg a pulykát.
(Két kenés közben tegye mélyhűtőbe a vajat.)
Ha elkészült, emelje tálra a sültet, és alufóliával letakarva pihentesse tálalás előtt 20 percig.
Közben olvassza fel a vajat kis lábosban.
Pirítsa rajta zsemleszínűre a lisztet, majd öntse fel a visszamaradt pecsenyelével.
Gyöngyözve főzze mártássá.
A mártással meglocsolva a párolt rizst, melegen tálalja a sültet.
ALMÁS-SAJTOS PULYKASZENDVICS
Hozzávalók:
0,6 dl dijoni mustár, 2 evőkanál méz, 8 szelet rozsos kenyér, 10 dkg Anikó sajt, 4 szelet füstölt pulykamell, 1 alma, fél citrom leve

Elkészítése:
A mézet és a mustárt alaposan keverje ki, majd ezzel kenje meg a kenyérszeletek egyik oldalát.
Négy szeletre morzsolja rá a sajtot.
Ezeket takarja be a pulykamell szeletekkel.
A tetejükre kenje rá a meghámozva citromlébe reszelt almát.
Tegye rájuk a maradék kenyérszeleteket.
Kissé nyomkodja le a szendvicseket, végül tálalás előtt tegye forró grillsütőbe 1-2 percre.
ALMÁS, TÖLTÖTT PULYKATEKERCS
Hozzávalók:
4 szelet pulykamellfilé, só, őrölt fehér bors, 2 db szikkadt zsemle vagy kifli, 1 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 1 db alma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, pici reszelt gyömbér, 1 db egész tojás, alufólia

Elkészítése:
A húst felszeleteljük, megmossuk, megszárítjuk és finoman, kiklopfoljuk, azután megsózzuk és meghintjük fehér borssal.
A zsemlét kockákra vágjuk, és tejjel leforrázzuk, az almát és a hagymát apróra vágjuk, azután a felforrósított vajon üvegesre pároljuk, s rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet és megízesítjük egy pici reszelt gyömbérrel, majd összekeverjük a megáztatott zsemlével.
Ha kihűlt, hozzátesszük a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük.
Közben egy fazékban sós vizet forralunk.
Letépünk négy nagydarab alufóliát, megkenjük vajjal és meghintjük sóval, ráhelyezünk egy-egy hússzeletet, s mindegyik közepére tölteléket halmozunk, azután összetekerjük, és szorosan becsomagoljuk a fóliába, esetleg cérnával átkötjük.
Végül forró vízben minden oldalról tíz-tíz percig főzzük.
Tálaláskor kivesszük a fóliából, és ferdén félbevágjuk. Főtt krumplival kínáljuk.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKÁRA
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta