Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 11.

2017.01.12

BAROMFILEXIKON

G
GÖCSEJI PULYKALEVES

Hozzávalók 7-8 személyre:
1 pulyka 2-3 kg, 4-5 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 zeller, fél karalábé, 1 bögre zöldborsó, 1 vöröshagyma, pár szelet gomba, csipet kakukkfű, só, 20 szem bors

Elkészítése:
A megtisztított pulykát kettévágjuk, a mellehúsát a csontról lefejtjük, a combokból az inakat kihúzzuk. A lecsontozott mellehúsát félretesszük, a többi húst megmossuk, és feltesszük főni egy nagyobb edényben. Annyi vizet öntünk rá, ami legalább kétujjnyival ellepi, ha felforrt, lehabozzuk és megsózzuk. A tisztított zöldségeket feldaraboljuk, és a fűszerekkel együtt a levesbe tesszük. A hagymát egészben tesszük bele. A levest lassan főzzük két és fél óráig. A főzés befejezése előtt 15 20 perccel a gombát és a borsót beletesszük. Ha a leves elkészült, megízleljük, és ha kell, utána fűszerezhetünk. A levest leszűrjük, és májgombócot főzünk bele.
A főtt húshoz gesztenyemártást vagy almamártást adunk.

GÖNGYÖLT PULYKACOMB
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kicsontozott pulyka felső comb, 1 evőkanál olaj, 1,2 dl húsleves (kockából), 8 evőkanál száraz vörösbor, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, 6 evőkanál ribizlizselé, 3 teáskanál mustár. 2 narancs és 1 citrom leve, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja, édes - nemes paprika, 6 fél sárgabarack (befőtt), só, fehér bors, a díszítéshez petrezselyemzöld és sárgabarackcikkek, cérna

Elkészítése:
A húst olajjal bekenjük, sóval, fehér borssal bedörzsöljük, felgöngyöljük, és erős fehér cérnával összekötözzük. Mikrohullámú vagy jénai tálba fektetjük, és grillező mikrohullámú készülékbe toljuk. 600 watton, 2-es grill fokozaton 10 percig, majd 360 watton további 20 percig sütjük. Időnként meglocsoljuk húslevessel. A göngyölt húst 5 percig pihentetjük, majd fel- szeleteljük. Közben a mártáshoz az étkezési búzakeményítőt 2 evőkanál száraz vörösborban csomómentesen elkeverjük. A maradék vörösbort a ribizli-zselével, a mustárral, a kinyomott narancs- és citromlével, illetve a lereszelt - héjjal elkeverjük, és tűzhelyen vagy a mikrohullámú készülékben 600 watton felforraljuk. Hozzáadjuk a feloldott étkezési búzakeményítőt. A mártást sóval és édes - nemes paprikával ízesítjük. A lecsöpögtetett sárgabarackot, apró kockákra vágjuk, belekeverjük a mártásba, és felforraljuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A roládot tálra fektetjük, és kevés mártással leöntjük. Petrezselyemzölddel és sárgabarackcikkekkel díszítjük.
Hagyományos módon:
A fentiek szerint előkészített húst tepsire fektetjük, és előmelegített sütőbe toljuk.
200 fokon 60-80 percig sütjük, közben a húslevessel locsolgatjuk
Elkészítési idő kb. 45 perc

GÖNGYÖLT PULYKAMELL 01.
Hozzávalók:
8 db vékony szelet pulykamell, 8 szelet baconszalonna, 7-8 db fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, só, ételízesítő, bors, olaj, 2 dl főzőtejszín, ételsűrűsítő

Elkészítése: A felszeletelt vöröshagymát kisebb adagokban olajon megsütjük. A hússzeleteket sóval, borssal megszórjuk, kiterítjük, betakarjuk a szalonnával, ráhalmozunk megsütött hagyma harmadát, és feltekerjük. Fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük. Nagyméretű serpenyőbe, felmelegített olajra tesszük a hústekercseket, és forgatva megpirítjuk őket. Ráöntünk öt deci vizet, beletesszük a felkockázott sárgarépát, és a hagymakarikák újabb harmadát. Ételízesítővel, sóval, borssal megszórva, fedő alatt puhára pároljuk. Kivesszük a hústekercseket, és a visszamaradt répás, hagymás szaftot a tejszínben elkevert ételsűrűsítővel besűrűsítjük, pár percig forraljuk.
Kifőtt tésztára tesszük a hústekercseket, rámerjük a mártást, és rászórjuk a maradék hagymakarikát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.