Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 17

2019.02.15

BAROMFILEXIKON

HÁROMFÉLE HÚS KÓKUSZOS RIZZSEL
Hozzávalók:
25 dkg csirkemell-fiié. 15 dkg sertéscomb, 15 dkg pulykamellfilé, 35 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 1 db sárga húsú paprika, 30 dkg fejes káposzta, 10 dkg csiperkegomba, olaj, só, törött bors, 3 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál narancslé, 2 evőkanál száraz fehérbor
A kókuszos rizshez:
20 dkg rizs, 2 dl tej, 2 dl víz, 5 evőkanál kókuszreszelék, só, 2 evőkanál vaj

Elkészítése:
A húsokat megmossuk, szárazra töröljük, és metéltre vágjuk. A zöldséget és gombát szintén megmossuk, és szintén metéltre vágjuk. Azután felhevített olajon a húst folytonosan kevergetve megpirítjuk, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékba belerakjuk a zöldséget és a gombát, kicsit megpirítjuk, megsózzuk és megborsozzuk, s visszarakjuk hozzá a húst, és tovább pirítjuk, majd leöntjük a szójaszósz, a narancslé és bor keverékével. Végül átforraljuk, és szükség szerint megízesítjük, s kókuszos rizzsel tálaljuk.
Kókuszos rizs elkészítése:
A megmosott rizst lecsepegtetjük, a tejet a vízzel felhígítjuk, beleszórjuk a rizst meg a kókuszreszeléket, megsózzuk, s felforraljuk.
Azután fedő alatt takaréklángon kb. tizenegy percig főzzük.
Végül a kész rizsbe belekeverjük a vajat.

HENTES TOKÁNY
Hozzávalók: kb.
1 kg pulykamellfilé, 20 dkg füstölt tarja, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg (savanyú) csemege uborka kis kockára vágva, só, bors, vegeta, curry (fontos), fokhagyma, 2 dl tejföl, kis liszt

Elkészítése:
A vöröshagymát felvágod, zsiradékon (én Hérával főzök) megpirítod. Rádobod a kockára vágott füstölt tarját, összesütöd egy kicsit. Erre jön a csíkokra vágott pulykamell. Miután a hús kifehéredett, jöhet rá a só, bors, vegeta, curry, és ízlés szerinti mennyiségben reszelt fokhagyma. Jól összekevered, kis vizet öntesz alá, és puhára párolod. Ha kész, belekevered a kockára vágott uborkát, ezzel még annyi ideig párolódik, amíg a habarást megcsinálod, ez utóbbit beleöntöd, összeforralod, ha kell, utána ízesíted.
Nokedlival vagy sült krumplival tálaljuk.

HIDEG, SZŐLŐS PULYKATEKERCS SALÁTAÁGYON, PIRÍTÓSSAL
Hozzávalók:
30 dkg pulykamell, 1 tojás, só, babérlevél, gyömbér, egész bors, őrölt fehérbors, fél dl étolaj, 5 dkg zselatin, 20 dkg rozskenyér, 10 dkg szőlő, 4 dkg vaj, 1,5 dl tej, 4 dkg liszt, 2 cl konyak, és 5 cl száraz fehérbor

Elkészítése:
A pulykamellből nyitott szeleteléssel "lepedőt" készítünk, kiklopfoljuk, sózzuk, fehérborssal ízesítjük.
A vajból, tejből és a lisztből besamelmártást készítünk, majd kihűtjük.
A szőlő héját lehúzzuk, félbevágjuk, kimagozzuk.
A besamelbe belekeverjük a szőlőt, a bor felét, a konyakot, a tojásfehérjét és a zselatint, megsózzuk, ízesítjük fehérborssal és gyömbérrel és a húslepedőre halmozzuk.
A lepedőt felgöngyöljük, majd olajozott celofánba tekerjük, hurokkötözéssel megkötözzük.
Sóval, egész borssal, babérlevéllel ízesített vízben 40 per alatt megfőzzük a tekercseket.
Kihűtjük, kicsomagoljuk, fél cm vastag szeletekre vágjuk, majd a szeleteket fehérborral ízesített olvasztott aszpikkal átfényezzük.
Paradicsomot, jégsalátát vékony metéltre vágunk, olívaolajjal, borecettel átforgatjuk, tányérra halmozzuk és erre tálaljuk a hússzeleteket.
Háromszögletűre vágott kínálunk mellé.

HÚSGOMBÓC-LEVES KLEMI MÓDRA
Hozzávaló - A leveshez:
2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 közepes gerezd fokhagyma, 1 tk ételízesítő, csipetnyi őrölt bors, só
A gombócokhoz
20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kk-nyi ételízesítő, 1 kk. pirospaprika

Elkészítése:
A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát. Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5- 2 l vízzel. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, a gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe. Megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel és készre főzöm.
Megjegyzés:
Ezt a levest az utóbbi időkben kizárólag pulykanyakból főzöm. Veszek 2-3 szép, húsos pulykanyakat, ez kb. 1.5 kiló. Rengeteg hús van rajta, ebből lefaragok 30-40 dekányit, ledarálom, és kissé túlfűszerezve ebből készülnek a gombócok. A megmaradt nyakakból ételízesítővel, szemes borssal és lestyánnal, alaplét főzök. Ezzel az alaplével engedem fel a ledinsztelt zöldségeket. A léből 2-3 decit megtartok, mert ebből meg fokhagymamártás lesz!
Elvégre, mint már említettem, a csontokon rengeteg hús van!
Jó tudni, hogy a nyakak főzési ideje 3-4 óra!
Az alaplét már előző nap el lehet készíteni!
A fokhagymamártáshoz pedig egy javaslat: Ne vegetás vízzel, vagy levessel öntsd fel, hanem fele alaplé, fele tej, aztán jöhet a tejföl is!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.