Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK PULYKAHÚSRA 18.

2019.03.27

BAROMFILEXIKON

HÚSOS BATYU
Hozzávalók:
12 dkg darál pulykahús, fél teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál reszelt újhagyma, 1 evőkanál gesztenyemassza, fél-fél teáskanál szójaszósz és őrölt bors, negyed-negyed teáskanál Erős Pista és só, késhegynyi fokhagyma, 1 tojás, réteslap

Elkészítése:
Három-három réteslapot fektessen nedves konyharuhára. Amint kissé átnedvesedtek a lapok, vágjon belőlük pohár segítségével 10 centis köröket. A tojás kivételével dolgozzon össze minden alapanyagot egyneművé. A tojást alaposan verje fel, és egy teáskanálnyit adjon a keverékhez, a maradékot tegye félre. Minden kivágott tésztára tegyen kiskanálnyi tölteléket. A szélüket kenje be tojással, majd összefogva alakítson ki kis batyukat belőlük. 180 fokra melegítsen fel bőven olajat, és 5 perc alatt süsse arany-barnára benne a csomagocskákat, majd csepegtesse le. Melegen tálalja, édes-csípős mártással.

HÚSPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
25 dkg pulykamell, (csont nélkül) 25 dkg sovány sertéscomb, só, bors, szerecsendió, 7 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, reszelt citromhéj

Elkészítése:
5 dkg vajban 5 dkg lisztet pirítunk és felengedjük 2 dl forrásban levő tejjel. Szaporán kevergetve főzzük, míg el nem válik az edény falától. Két egyenlő részre osztva hagyjuk kihűlni. Az egyik felét a pulykával, a másik felét a sertéshússal együtt apró lyukú tárcsán többször ledaráljuk. Mindkettőbe egy-egy nyers tojást keverünk. A pulykát sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, a sertést sóval, borssal, reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Vajjal kikent pástétomformába vagy tűzálló üvegedénybe töltjük a sertéshúst, tömörítjük, tetejét elsimítjuk, majd rátesszük a pulykamellből készült pépet. Tetejét vizes kézzel szintén elsimítjuk, és alufóliával szorosan lezárjuk.
Vízzel félig telt tepsibe tesszük, és a közepesnél alacsonyabb hőfokon (90-110°C) 50 percig pároljuk a sütőben.
Ekkor leszedjük róla a fóliát, óvatosan tálra borítjuk, és azon melegében tálaljuk. Hidegen is kiváló, de ebben az esetben a még forró pástétomot kissé lepréselve hagyjuk kihűlni.
Különböző friss vagy aszalt gyümölcsökkel körítjük.

HÚSSZELETEK GOMBAKÉREGBEN DIA MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
fejenként 1 komplett csirkecomb (vagy ennek megfelelő mennyiségű más húsfajta), 1 nagy szelet fehér kenyér (apró, kb. 1×1 cm-es kockára vágva), 15 dkg gomba szeletelve (lehetőleg friss, de jó a konzerv is). 15 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 1 nagy adag aprított petrezselyem, 2 nagy gerezd fokhagyma (összetörve), kevés olaj (a sütéshez)

Elkészítése:
A húst (lehet csirke, sertés, pulyka, stb.) sózzuk, borsozzuk, beszórjuk a húsfajtának megfelelő grillfűszerrel, és egy jó félórára félretesszük, hogy érlelődjön.
Előveszünk egy nagy teflonos serpenyőt, kevés olajat öntünk bele, és a húsok mindkét oldalát nagy lángon megpirítjuk. Ezután a húsokat egy nagy, olajjal kikent tepsibe (vagy tűzálló jénai tálba) tesszük.
A serpenyőben visszamaradt fűszeres olajba beleszórjuk a felaprított fokhagymát és a kenyérkockákat, majd ropogósra és aranybarnára pirítjuk. Ezután egy nagy tálba tesszük a finom ropogós, fokhagymás kenyérkockákat.
A serpenyőbe kevés olajat öntve beletesszük a megtisztított, felszeletelt gombát és sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezve puhára pároljuk (fedő nélkül, hogy elpárologjon a fölösleges lé). Amikor elkészült, a gombát hozzátesszük a kenyérkockákhoz, beletesszük a reszelt füstölt sajt kb. felét és egy egész tojást, majd óvatosan összekeverjük a tölteléket. Ezután egy kanál segítségével a húsokra halmozzuk a tölteléket, és a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Fóliával letakarva előmelegített, forró sütőben 1/2 órán át, pároljuk (a hús vastagságától függően ez az idő lehet hosszabb, vagy rövidebb is) majd fólia nélkül további 10-15 perc alatt, amíg a sajt, ropogós nem lesz, készre sütjük.
Krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk.

HÚSTEKERCS
Hozzávalók:
1 kg pulykamell, 1/2 kg bacon szalonna, 30 dkg máj (csirke, marha, disznó, jávorszarvas, vagy ami van). 20 dkg vagy egy üveg konzerv gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 dl tej, 2 szelet kenyér, 2 tojás, némi olaj, só, bors, majoránna

Elkészítése:
Szeleteld fel a pulykamellet, jól veregesd meg és sózd be módjával. Tedd félre, hadd várjon, amíg más dolgod van. Áztasd be a kenyeret a tejbe. Vedd elő a húsdarálót, először daráld le a hagymát. Ezt némi olajon süsd meg, közben daráld le a gombát. A darált gombát tedd a sült hagymára és pirítsd tovább. Közben daráld le a májat és tedd a sülő gombára. Tegyél rá egy kevés sót, borsot meg majoránnát. Jól keverd össze, és csak addig pirítsd, amíg ledarálod a tejből kifacsart kenyeret is. Vedd le a tűzről az egészet, tedd hozzá a darált kenyeret, a csokor fölaprított petrezselymet, meg a nyers tojást. Keverd össze a masszát tisztességesen. Na, most vegyél elő egy tekercs alufóliát, meg a baconszalonnát. A fóliából kb. 30 cm-es darabokat tépjél. Terítsd le a fóliadarabot, tegyél rá 2-3 szelet baconszalonnát egymás mellé, attól függően, milyen nagyok a hússzeletek. A szalonnára fektesd rá a husit, a husira kenj az előbbi masszából. Fogd az egészet és tekerd fel, majd csavard rá a fóliát jó erősen, hogy összefogja a tekercset, a fólia két végét is zárd be, hogy a finomságok ne párologjanak el. Ismételd, amíg tart a hússzeletekből.

Próbáld meg elosztani a tölteléket, hogy mindegyikbe jusson. Nekem az utolsó kettőre dupla adag marad, és közben elfogy a szalonna. A szalonnát szeletelt sonkával szoktam pótolni. Az is jó.

Az így, egyesével befóliázott tekercseket, rakd be a sütő rácsára, és süsd meg. Közben csipkedned kell magad, hogy a többivel is elkészülj, mert a husi kb. fél óra alatt kész. A megsült tekercseket csomagold ki a fóliából, és máris lehet enni. Rizibizit, vagy gyorsrizst érdemes készíteni hozzá, na meg isteni finom gombamártást.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.