Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES CSIRKÉK

2020.03.01

BAROMFILEXIKON

CITROMOS-RIZSES CSIRKE
Hozzávalók:
45 dkg csirkemell-filé, ízlés szerint só, őrölt bors és piros paprika, 1 evőkanál olaj, 2,5 dl rizs, fél-fél teáskanál morzsolt oregáno és reszelt citromhéj, 4,5 dl csirkeleves, 1 evőkanál citromlé A tálaláshoz: 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Vágja a lebőrözött csirkemelleket nagyobb kockákra.
Fűszerezze sóval, borral és paprikával ízlése szerint, majd teflonserpenyőben hirtelen pirítsa barnára.
Adja hozzá a többi hozzávalót.
Lefedve, lassú tűzön, gyöngyözve főzze, míg a rizs is megpuhul, és a levét elfövi.
Vagdalt petrezselyemmel meghintve tálalja.

CURRYS RIZSES CSIRKESALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemell, 40 dkg főtt rizs, 1 hagyma, 1 piros paprika, 1 zöldpaprika, 1 ek snidling, só. bors; a dresszinghez: 3 ek majonéz, 1/2 ek currypor, 1/4 ek őrölt kömény, csipet őrölt kardamom és koriander, só, bors

Elkészítése:
A csirkemellet bőrözze le és csontozza ki, leves-fűszerekkel lassú tűzön főzze puhára előző nap, majd szedje ki, hagyja kihűlni.
Ekkor darabolja fel falatnyira.
A rizst is főzze meg előző nap, ízesítse csipet sáfránnyal és 1 kk kurkumával, hagyja kihűlni.
Vágja finomra a hagymákat és paprikákat.
Nagy tálban alaposan keverje össze a csirkét, rizst és zöldségeket, másik tálban a dresszinget (teheti csavaros üvegbe is, így rázással keverheti), majd adja és keverje a dresszinget a salátához.
Csak tálalás előtt sózza és borsozza készre.
Megjegyzés:
csirke helyett tenger gyümölcseivel is készíthető, 25 dkg rák és 15 dkg kagyló adaggal, ezeket 2 percig főzve forró vízben, majd a rákot apróra, a kagylót négybe vágva.

ERDÉLYI RIZSES CSIRKE
Elkészítése:
Két evőkanál olajon megfonnyasztunk egy kis fej (öt deka) apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk 15 deka megtisztított, kis kockákra vágott sárgarépát, 10 deka petrezselyemgyökeret és 10 deka vékony csíkokra vágott karalábét, s néhány percig együtt pirítjuk.
Ekkor beleteszünk 1,60 kg feldarabolt csirkét, és 3-4 percig együtt sütjük.
Leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és késhegynyi törött borssal, egy húsleveskockával, ízlés szerint sóval ízesítjük.
Fedő alatt, lassú tűzön 15 percig pároljuk.
Végül beleöntünk 20 deka, többször váltott hideg vízben átmosott rizst és még annyi vizet, hogy bőven ellepje.
Fedő alatt, nagyon kis lángon addig pároljuk, míg a belevalók meg nem puhultak.
Közben 25 deka megtisztított vöröshagymát karikára vágunk, megforgatjuk három deka lisztben, és bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Tálaláskor ezt hintjük a rizses csirke tetejére.

INDIAI RIZSES CSIRKE FŰSZERES JOGHURTTAL
Hozzávalók:
1 csirke (1,5- 2 kg darabolva, persze lehet csak comb is), 15 dkg rizs, 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 hagyma finomra vágva, 2 kávéskanál curry, 3 dl csirkehúsleves (Ieveskockából), 1 friss chilli-paprika karikákra vágva, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só

Elkészítése:
A megmosott rizst 1 órára hideg vízbe áztatjuk, a csirkét feldaraboljuk, bőrét eltávolítjuk.
Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd beletesszük a csirkedarabokat, és megpirítjuk.
Hozzákeverjük a fokhagymát, a sót, a curryt, végül a joghurtot, és lassú tűzön 10 percig főzzük, közben többször megkeverjük.
A rizst lecsepegtetjük, és a csirkéhez adjuk.
Felöntjük a húslevessel, beletesszük a paprikát, és lefedve, lassú tűzön készre pároljuk.
Ha szükséges, közben az elpárolgott vizet pótoljuk, vagy ha a végén túl leveses lenne, fedő nélkül melegítjük, amíg a felesleges víz elpárolog.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RIZSES CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.