Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜLT CSIRKÉK 2

2019.05.09

BAROMFILEXIKON

ATHÉNI PARADICSOMOS SÜLT CSIRKE
Hozzávalók:
1 kg csirke, 5 g pirospaprika, 8 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 50 dkg paradicsom, 5 g fahéj, só

Elkészítése:
A megtisztított, és jól megmosott csirkét belül megsózzuk, és édes fűszerpaprikával meghintjük. Serpenyőben vajat hevítünk, a csirkét beletéve, mindegyik oldalát szép pirosra pirítjuk. Ráöntjük a bort, hozzáadjuk a meghámozott, mag nélküli, negyedekbe vágott paradicsomot, kevés sóval és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Letakarva puhára pároljuk.
A csirkét feldaraboljuk, rátesszük a párolt paradicsomot, és köretnek mazsolás rizst kínálunk hozzá.

BUDAI SÜLT CSIRKE
Hozzávalók:
1 kg-os csirke, 1 dl konyak, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 db egész tojás, 5-6 evőkanál kukoricaliszt, 1 dl sűrű majonéz

Elkészítése:
A megmosott, leszárított csirkét 8 darabra vágjuk és megsózzuk. A konyakba belekeverjük a sót és a cukrot, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. A csirkedarabokat egyenként megmártjuk a fűszeres-konyakos lében, ezután mély tálban egymásra rakjuk a húsokat.
Legalább 2 órán keresztül hagyjuk állni, a tálba visszacsurgó levet időnként ráöntjük. A húsdarabokat még nedvesen megforgatjuk a kukoricalisztben, majd a felvert tojásba és ismét kukoricalisztbe mártjuk, amit jól rá is nyomkodunk. 170 fokra felforrósított olajban nagyságtól függően 6-10 perc alatt szép sárgásbarnára megsütjük.
Míg a csirkedarabok sülnek, a visszamaradt konyakos-fűszeres levet belekeverjük a majonézbe és a már megsült, még forró húsdarabokat meglocsoljuk vele.
Szalmaburgonya és saláta illik hozzá.
Kissé munkaigényes, de ünnepi étel, és nem nagyon drága.

BÚJTATOTT CSIRKE
Nagyon egyszerűen elkészíthető, de nagyon ízletes étel. Jó előre összeállíthatjuk, és akkor sem igényel állandó felügyeletet, amikor már a sütőben van.
Eredetileg római tálban készül, de használhatunk más lefedhető edényt, vagy a sütéshez letakarhatjuk alufóliával, vagy sütőfóliával is

Hozzávalók:
adagonként 1 nagyobb csirke, vagy 80 dkg egyéb csirkehús, 1,5 kg krumpli, 20 dkg füstölt szalonna vékonyra szeletelve (legjobb előreszeleteltet venni), só ízlés szerint (vigyázat, a szalonna sós)

Elkészítése:
A krumplit héjában félig megfőzzük (kb. húsz perc), meghámozzuk, és vékony karikára szeleteljük.
A megtisztított csirkét a szalonnabőrrel (vagy egy szelet szalonnával) bedörzsöljük, az egész csirkének a hasába is teszünk egy darab szalonnabőrt vagy szalonnát. Egy akkora tűzálló tálat vagy tepsit, amelyben a csirke még éppen jól elfér, kibélelünk a szalonna felével, és egy réteg krumplival. A csirkét erre az ágyra fektetjük, majd beborítjuk a maradék krumplival, letakarjuk a szalonnadarabokkal, és befedjük a tál fedőjével vagy alufóliával.
Mikróban vagy előmelegített sütőben sütjük közepes tűzön kb. 1 órát. Ha a csirke megpuhult, néhány percig még fedő nélkül süthetjük, hogy a felső szalonnaszeletek szépen megpiruljanak, vagy tálalás előtt a szalonnaszeleteket még megpiríthatjuk kissé. A szalonnaszeleteket félretesszük, a csirkét óvatosan kiemeljük, majd - megfelelően feldarabolva - előmelegített tál, közepére tesszük, rárakjuk a szalonnaszeleteket, köré rendezzük a vele együtt sült krumplit. Díszíthetjük is a tálat zöldpetrezselyemmel, piros almahéjjal, stb.
Bármilyen savanyúság illik hozzá.

BURGONYÁBAN SÜLT CSIRKE
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 80 dkg-os), 50 dkg burgonya, 2 tojás, 2-3 dl tej, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 közepes nagyságú alma, 5 dkg reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése:
A csirkét kívül-belül jól megtisztítom. Belülről megsózom, a hasába bedugom a meghámozott, kicsumázott és negyedekbe vágott almát, majd alufóliába csomagolva, előmelegített, forró sütőben, közepes lángon 40 percig sütöm. Közben a burgonyát alaposan megmosom és héjastól puhára főzöm. Meghámozom, és melegen áttöröm. Belekeverem a felveretlen, nyers tojást, a megtisztított és a lereszelt vöröshagymát, a pépesre zúzott fokhagymát, sót, borsot, a felolvasztott vaj felét, és annyi tejet, hogy nem túl sűrű, kenhető masszát kapjak. A közben puhára sült csirkét kicsomagolom az alufóliából, darabjaira szeletelem, és a megmaradt vajjal kikent tűzálló tálra szorosan egymás mellé fektetem. Minden egyes húsdarabot vastagon bekenek a burgonyás masszával (az, teljesen fedje be), majd a csirke hasában lévő almát villával pépesre zúzom, és azt is ráteszem a tetejére.
Végül vastagon beszórom a reszelt sajttal, és fedetlenül a forró sütőbe teszem. 15-20 percig pirítom.
Akkor van készen, ha szép világossárga a teteje.
Saláta illik hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - RECEPTEK SÜLT CSIRKÉRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.