Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


(7858)TÖLTÖTT CSIRKÉK 7

2020.03.04

BAROMFILEXIKON

DIÓS-FAHÉJAS RIZZSEL TÖLTÖTT CSIRKE
(LAOSZI)
Hozzávalók 4 személyre:
1 csirke, 10 dkg darált disznóhús, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk szárított tört chilli-paprika, 2 kk édeskömény, 1 kk őrölt fahéj, 2 ek földimogyoró, 2 ek nyers rizs, 1 dl sűrű kókusztej, néhány mentalevél, 2,5 dl, víz, 1 ek halszósz, 2 kk currypor, 1 friss chilli-paprika, külön 2 dl sűrű kókusztej és földimogyoró

Elkészítése:
A hagymát, paprikát és mentát vágja finomra, a fokhagymát törje át, a földimogyorót pirítsa meg és aprítsa finomra.
Hevítsen olajat wokban vagy serpenyőben, süsse rajta a hagymát, fokhagymát, édesköményt, chillit és fahéjat kevergetve 1 percig.
Tegye rá a húst, süsse kevergetve, míg kifehéredik.
Tegye bele a földimogyorót és rizst, keverje el egyenletesre.
Öntse rá a kókusztejet, forralja fel, fedje le, vegye lejjebb a hőt, párolja 10 percig, vegye le a fedőt, keverje bele a mentát és hagyja kihűlni.
Ezt a tölteléket kanalazza bele a csirke hasüregébe.
Ha sok, a maradékot nyomja a nyakkörnyék felfejtett bőre alá.
A nyílásokat varrja be, vagy zárja hústűvel.
A lábakat kösse össze, a szárnyakat tűzze a testhez.
Öntse a külön kókusztejet, vizet és halszószt lábasba, szórja meg a curry porral, forralja fel, tegye bele a csirkét, fedő alatt párolja kb. 45 percig, míg a csirke átfő, közben egyszer fordítsa meg.
Vegye ki a csirkét, tartsa melegen.
A levet párolja tovább fedetlenül, közepes hőn, míg besűrűsödik és kb. 2 dl-nyi mártás marad.
Vágja félbe a csirkét, kanalazza rá a mártást, szórja meg az aprított friss paprikával és esetleg a külön aprított földimogyoróval.

DIÓS ROKFORTTAL TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 nagy csirke, 15 dkg reszelt rokfort sajt, 10 dkg dió (fele finomra őrölve, fele pedig darabosan), 1 zsemle, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, és törött fehér bors

Elkészítése:
A csirkét kívül-belül megtisztítom, és a hasát belülről sóval bedörzsölöm.
10 dkg reszelt sajtot összekeverek a felvert tojással, a nagyon apró kockákra vágott zsemlével, a tejföllel, a finomra darált dióval, ízesítem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal.
Tízpercnyi pihentetés után kézzel jól összegyúrom a tölteléket, majd a csirke hasába töltöm.
A nyílást jól összetűzöm, nehogy kifolyjon a töltelék.
A vajat tűzálló tálban felforrósítom, és a csirke minden oldalát óvatosan lepirítom, majd lefedve, előmelegített, forró sütőbe teszem.
Ha a hús megpuhult, a tál tetejét leveszem, rászórom a durvára vagdalt diót, és szép piros-ropogósra sütöm.
Tálalás előtt felszeletelem, a pecsenyelevet rálocsolom, és salátával valamint párolt vajas karfiollal (vagy más zöldséggel) kínálom.
Elkészítési ideje: 80 perc

DIÓS SAJTOS TÖLTÖTT CSIRKE DIÓBUNDÁBAN
Hozzávalók:
4 db csirke mell, 100 g krémsajt, 100 g dió, 20 g vaj, 1 db zsemle, gyömbér, só, őrölt bors
Panírozáshoz:
100 g liszt, 2 db tojás, 80 g zsemlemorzsa, 80 g dió, olaj a sütéshez
Vajas sárgarépához:
400 g sárgarépa, 50 g vaj, ízlés szerint: cukor, só, 1 csomag petrezselyemzöld Burgonyapüréhez: 800 g burgonya, 1 dl tej, 80 g vaj, só

Elkészítése:
Hámozzunk meg egy zsemlét. Áztassuk be, és mindjárt jól nyomjuk ki.
Vajban a durvára vágott diót gyengén megpirítjuk, kihűtjük, majd a zsemléhez keverjük.
Hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, sóval, őrölt fehérborssal, gyömbérrel, pikáns tölteléket keverünk.
Ha lágy lenne, darált diót vagy egy kevés zsemlemorzsát tegyünk hozzá.
A csirkemelleket, ha szükséges kicsontozzuk, borét levesszük, és a szárny felőli részénél, hegyes vékony késsel felszúrjuk.
A diós töltelékkel itt betöltjük, hústűvel a nyílást lezárjuk.
Sózzuk, fehérborssal meghintjük, majd lisztben felvert tojásba és zsemlemorzsás dióba bundázzuk.
Bő forró olajban aranysárgára sütjük.
Papírkendőn pihentetjük, majd a hústűt kivesszük, és rézsútosan szeletelve tálaljuk.
Vajban párolt új sárgarépával (baby karottával) kitűnő.
A kis sárgarépákat kevés vajban, kis víz aláöntésével pici cukor és só hozzáadása mellett ropogós puhára pároljuk, majd petrezselyemzölddel megszórjuk.
Burgonya püré!
Ez az egyszerű, és igen kitűnő köret mennyi bosszúságot okozhat.
Kérem, próbálják ki úgy, ahogy én készítem.
Sós burgonyát főzök egy kis ételízesítővel.
Ügyelve, hogy a burgonya ne főjön, ázzon szét.
Jól leszűröm, és forrón áttöröm.
Nem passzírozom szitán, mert ha nem jó minőségű a burgonya, nyúlós lesz.
Forrásban lévő tejjel, habverővel habosra keverem, majd vajjal még habosítom, és csak ekkor sózom.
Tetejére kevés tejet teszek vagy zsugorfóliával, lecsomagolom.
Így nem bőrösödik, szárad ki a felülete.
Erre még kis unokám is azt mondta "fiom papám". A burgonyapürét ízesíthetjük sajttal, zöldborsó pürével, vagy egy instant krémlevest keverve hozzá kitűnő új ízt varázsolhatunk vendégeinknek.

DIÓVAL TÖLTÖTT CSIRKECOMB VODKÁVAL
Hozzávalók:
4 db csirkecomb, 20 dkg csirkemell, 3 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg dióbél, 8 cl olaj, 3 dkg paradicsompüré, 3 dkg liszt, 1 dl tejszín, 3 cl vodka, só

Elkészítése:
A csirkecombokból a csontot eltávolítjuk úgy, hogy a combot ne vágjuk szét.
A csirkemellet ledaráljuk, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a durvára darabolt dióbelet.
Ezzel a töltelékkel a combokat megtöltjük, szükség szerint zsineggel vagy hústűvel a göngyölt combhúsokat rögzítjük.
Tepsibe tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk olajjal, és szép pirosra sütjük.
A megsült combokat kivesszük, a visszamaradt zsiradékban paradicsompürét pirítunk, megszórjuk kevés liszttel, rövid ideig tovább pirítjuk, majd vízzel és tejszínnel fölengedve felforraljuk.
Ezután finom szűrőn átszűrjük, és hozzáadjuk a vodkát.
A csirkecombokat ezzel a mártással leöntjük, és petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - TÖLTÖTT CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.