Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - TÖLTÖTT CSIRKÉK 4.

2019.02.21

BAROMFILEXIKON

ASKHELONI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke, 25 dkg darált marhahús, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió virág, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése: A csirkét megmossuk, letörölgetjük, a két szárnyát és a nyakát levágjuk. A hátán úgy vágjuk fel, hogy belülről, a bőre megsértése nélkül kicsontozhassuk. A lehető legtöbb csontot kivesszük belőle. A szárnyakról lenyesegetjük a húst, és a csontozás során leeső többi apró húst a darált marhahússal együtt összekeverjük.
Hozzáadjuk a nyers tojást, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított petrezselymet és az összes fűszert. Ezt a tölteléket belekenjük a kiterített csirkébe, majd roládszerűen összetekerve, hústűvel megtűzzük. Egy tepsire felkarikázzuk a vöröshagymát, ráfektetjük a töltött csirkét, és aláöntünk egy pohár vizet.
Jól megsózzuk, majd lefedve tesszük forró sütőbe.
Puhára pároljuk, végül a fedőt levéve, pirosra pirítjuk.

ASZALT KAJSZIBARACKKAL TÖLTÖTT CSIRKE (IRÁN)
Hozzávalók:
1,5 kg-os csirke, 3 ek vaj, 0,5 csésze apróra vágott hagyma, 35 dkg aszalt kajszi áztatva és apróra vágva, só, bors, 0,5 tk őrölt fahéj

Elkészítése: 2 ek vajban pirítsuk üvegesre a hagymát, tegyük bele a barackot, fonnyasszuk 5 percig. Tegyük bele a sót, borsot, fahéjat. Keverjük össze, töltsük meg a csirkét. Tűzzük be a nyílásokat, kenjük 1 ek vajjal, sózzuk meg, tegyük alufóliába.
Előmelegített forró sütőben süssük 1 órát.
Forró rizzsel tálaljuk.

ASZALT SÁRGABARACKKAL TÖLTÖTT CSIRKECOMB, RIZSTALLÉROKKAL
Hozzávalók: 4 nagyobb csirkecomb, 1 zsömle, 20 szem aszalt sárgabarack, 2 tojás, só, bors, 0,5 dl fehérbor, 1 evőkanál sárgabarack lekvár,
A rizstallérokhoz:
20 dkg rizs, 2 tojás, liszt, só, bors

Elkészítése: A csirkecombokat előkészítjük: a belső oldalukon bevágjuk a csont mellett, a külső oldalukon mutatóujjal helyet csinálunk a tölteléknek, a bőr alatt.
Sózzuk, borsozzuk. A zsömlét egyforma kockára vágjuk, és szárazon megpirítjuk.
A sárgabarack szemeket csíkokra vágjuk, majd keverőtálban összekeverjük a lekvárral, a tojással, a fehérborral és a zsemle kockákkal. Sózzuk, borsozzuk. Ezt a tölteléket a csirke bőre alá töltjük, a combokat tepsibe tesszük, és sütőben, 150 C-on, 25-30 perc alatt készre sütjük.
A rizst a szokottnál több vízzel főzzük puhára, hogy tapadósabb legyen, majd hagyjuk kihűlni.
A kihűlt rizshez hozzákeverjük a tojást, és ha kell, egy kevés lisztet. Ízesítjük, majd tallérokat vagy tojásokat formázva kevés olajon, roston, közepes lángon megsütjük.

ASZALT SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL, NARANCSLEVES MOGYORÓVAL
Hozzávalók:
4 db körte, 2 dl vörösbor, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg alma, 1 db tojás, 5. dkg zsemlemorzsa, 2. g koriander, 60. dkg csirkemell, 12 dkg mogyoró, 5 cl olaj, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl narancslé, só

Elkészítése:
A meghámozott körtéket vörösborban megfőzzük Az aszalt szilvát, kimagozzuk, összekeverjük a hámozott kockára vágott almával, tojással és a szitált zsemlemorzsával, Sóval és őrölt korianderrel ízesítjük Az enyhén kiveregetett, csirkemellekre helyezzük a szilvás töltelékeket
Felgöngyöljük, és hús tűvel rögzítjük. Megsózzuk és durvára tört mogyoróba meg hempergetjük. Kevés forró olajba téve elősütjük majd a sütőbe téve pici vizet aláöntve, puhára pároljuk. A mogyoró másik felét, vajon kissé átpirítjuk, a tejszínnel és a narancslével felöntjük.
A felszeletelt húst leöntjük a mártással.
Legyező alakba vágott körte, krokett, rizs.

BÁBOLNAI TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók:
2 csirkemell, 4 csirkemáj, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, 1 zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 teáskanál ételízesítő

Elkészítése:
A melleket félbevágom, és a csont mellett felnyitom. A csirkemájat a zsíron megsütöm. A beáztatott zsemléből a tojással, a vöröshagymával, a fűszerekkel tölteléket készítek. A felnyitott csirkemelleket úgy töltöm meg, hogy a csirkemájakat egészben helyezem a töltelék közepébe.
Az egészet sütőben pirosra sütöm.
Tálaláskor a csontról leveszem és felszeletelem.
Sült burgonyát és kompótot adok hozzá.

BAKONYI CSIRKE
Hozzávalók:
1 csirke, 20 dkg gomba, 20 dkg darált sertéshús, 2 tojás, 2 tejben áztatott zsemle, 1 evőkanál reszelt hagyma, 2 dl tej, 1 dl olaj, só, törött bors, majoránna, gyömbér, szerecsendió, 1 dl bor
A töltelék:
az olajban párolt hagymához és a gombához hozzámorzsoljuk a tejben áztatott zsemléket, a darált csirkemájat, sertéshúst.
Fűszerezzük, sóval, borssal, reszelt gyömbérrel, szerecsendióval.
Teszünk bele 2 tojást, és alaposan összegyúrjuk.

Elkészítése:
A csirke bőrét fellazítjuk a mellén és a combja tövén, ujjal alányúlva jól kibővítjük, majd megtöltjük a töltelékkel. A hasüregét megszórjuk majoránnával, és ide is helyezünk tölteléket.
Magasabb, fedeles tűzálló tálba rakjuk, a fehérbort aláöntjük, és puhára pároljuk.
Ha már puha a fedőt leemeljük róla, és szép pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - TÖLTÖTT CSIRKÉK
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.