Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT CSIRKÉK 5.

2019.08.04

BAROMFILEXIKON

BANÁNNAL TÖLTÖTT CSIRKE ÉDES LENCSÉVEL
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 1 db banán, 2 db csirkecomb,
Hozzávaló még:
ételízesítő, zöld fűszerek, olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál kristálycukor, 1 db citrom

Elkészítése:
Egy ételízesítővel ízesített alaplében megfőzzük a lencsét. Amíg fő a lencse, kicsontozzuk a csirkecombokat.
A csontról levágott húst kiterítjük, és ételízesítő porral megszórjuk és kedvünk szerinti zöld fűszereket (kakukkfüvet, oregánót) vágunk bele. Az ízesített húsra helyezzük a banán felét és feltekerjük.
Hogy sülés közben ne ugorjon szét az ételünk, fogpiszkálóval kétoldalt megtűzzük.
Egy serpenyőben, kevés olajon pár perc alatt mindkét oldalát elősütjük, majd kevés vizet öntünk alá és így serpenyővel együtt, 30-40 percre betoljuk a sütőbe.
Amíg a csirke készre pirul, elkészítjük a köretet.
1 fej vöröshagymát vékony szeletekre vágunk. 3 evőkanál cukrot forró serpenyőben megolvasztunk, majd hozzádobjuk a hagymaszeleteket és rányomunk 1 citrom levét.
Gyors keverés után kb. 0,5-1 dl víz hozzáadásával készre pároljuk.
Utolsó lépésként a karamelles hagymához szórjuk a megfőtt, leszűrt lencsét és a szín és íz hatás fokozásaként apróra vágott petrezselymet hintünk rá.
Mire elkészül a köretünk, megsült a hús is, így nincs más hátra, jöhet a tálalás.

BANÁNNAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók:
2 jó nagy csirkemell, só, 2 banán, 7 dkg liszt, 2 egész tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítése:
A csirkemellet a csontokról lefejtem.
Az így kapott négy szelet húst óvatosan kiverem, ügyelve arra, hogy ne szakadjanak szét.
Ezután kissé besózom, és mindegyikre fél banánt teszek. Feltekerem, hústűvel vagy fogvájóval megtűzöm. A töltött csirkemellet ezután lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatom, és forró olajban megsütöm.
Hízni vágyók süthetik zsírban is.
Szalmaburgonyával, és vajon párolt vegyes zöldséggel kínálom.

BAZSALIKOMOS CAMEMBERT-TEL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók:
csirkemell 2.50 kg, zsemle 5 db, Tihany Natúr Camembert sajt 1 kg, tojás 4 db, bazsalikom 3 dkg, só 0.2 dkg, bors 0.2 dkg, 1 csomag petrezselyem, olaj 2 dl

Elkészítése:
A beáztatott zsemlével összekeverjük a camembert-et, a tojást, a bazsalikomot, a petrezselymet és a fűszereket.
Az így képződött masszát betöltjük a csirkemell bőre alá, majd a sütőbe téve sütjük.

BAZSALIKOMOS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
Egy 1.5 kg-os csirke, 2 szelet kalács, tej, 3 ek olaj, 1 ek reszelt vöröshagyma, 1 paprika, 2 tojás, 10 dkg sajt, só, grillfűszer, 1 mk. p. paprika, 1 ek szárított bazsalikom

Elkészítése:
A kalácsot a tejben megáztatjuk, kinyomkodjuk, összemorzsoljuk.
A hagymát az olajon megpirítjuk, a kalácsot beleforgatjuk és az apróra vágott paprikával, a reszelt sajttal, a tojásokkal, sóval és a bazsalikommal jól összedolgozzuk.
A megtisztított csirkét kívül-belül a grillfűszerrel bedörzsöljük, majd a töltelékkel megtöltjük.
A hasüreg nyílását összetűzzük, és a csirke külsejét egy kanál olajjal bekenjük.
Egy tűzálló tálban, lefedve a forró sütőbe toljuk, 10 percig erős, majd még fél óráig takarékon sütjük.
A szárnyas külsejét egy kanál pirospaprikával összevert olajjal bekenjük, és szép pirosra sütjük.

BÁTHORY VELŐS TÖLTÖTT CSIRKE MÁJRIZOTTÓVAL
Hozzávalók:
csirke egész 2 1/2 db, zsemle 8 db, tojás 8 db, sertésvelő 40 dkg, petrezselyemzöld 1 cs. só 5 dkg, bors 1 dkg, Delikát 1 dkg, zsír 25 dkg, vöröshagyma 15 dkg
Májrizottó köret: rizs 60 dkg, zsír 12 dkg, só 3 dkg, csirkemáj 50 dkg, bors 1 dkg, Petrezselyemzöld 1 cs, sajt (trappista) 15 dkg, fejes saláta 1 fej

Elkészítése:
Tölteni való egész csirkét előkészítjük. Zsemlés, velős, tojásos, borsos, petrezselymes töltelékkel bőr alá töltjük.
Sütőben készre sütjük.
Tálalása májrizottóval, fejes salátával történik.

BELGA TÖLTÖTT CSIRKE
Elkészítése:
Tejben megáztatunk, kinyomkodunk, majd 10 deka sovány sertéshússal együtt ledarálunk egy zsemlét.
Összegyúrjuk egy tojással, diónyi puha vajjal, sóval, őrölt borssal, egy csokor összevagdalt petrezselyemmel meg egy csipetnyi reszelt szerecsendióval.
Egy közepes, kb. 1,20 kg-os csirke hasüregébe tömjük, és a csirkét kívülről is sózzuk, bevajazzuk.
Tűzálló tálra vagy vastag falú lábasba fektetjük, aláöntünk egy deci világos sört, és hozzáadunk még egy csomó, nagyon kis kockára vágott vagy durvára reszelt leveszöldséget meg egy kiskanálnyi paradicsompürét.
Fedő alatt a sütőben a levével időnként meglocsolva puhára pároljuk, majd deszkára szedve felszeleteljük.
Közben a levét tésztaszűrőn áttörjük, és ezzel a sűrű mártással öntjük le a tálon a csirkedarabokat.

BUGACI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb csirke (1.5 kg), 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 nyers és 2 kemény tojás, 15 dkg szárnyas máj, 1 csomó petrezselyem, 15-20 dkg főtt rizs, só, bors, 5 dkg zsír

Elkészítése:
A szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük, átpirítjuk benne az ugyancsak felkockázott vagy elkapart csirkemájat (természetesen lehet pecsenyekacsa-, illetve libamáj is), az apróra vágott gombát, petrezselymet.
A rizst megpároljuk, a zöldborsót - ha nem konzervet használunk - megfőzzük.
Megfőzünk két tojást, s ha kihűlt, megtisztítjuk, s azt is felkockázzuk.
Az egészet egy tálban a nyers tojás hozzáadásával összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s betöltjük az egész csirke mellbőre alá, ahol kézzel, vigyázva, elegendő helyet csináltunk, egészen be a combokig.
Az igazi bugaci töltött csirkét nyárson, grillezve kell sütni, olvasztott zsírral sűrűn kenegetve, hogy a bőre szép, piros, ropogós legyen, de ne száradjon ki.
Természetesen süthetjük tepsiben is, kevés zsírt és vizet téve alá, de ott is gyakran locsolgassuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - TÖLTÖTT CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.