Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT CSIRKÉK 6.

2019.09.29

BAROMFILEXIKON

CAMEMBERT SAJTTAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL FAHÉJAS, PÁROLT ALMÁVAL
Hozzávalók:
2 db közepes méretű csirkemell (kb. 30 dkg/db), 2 doboz Bakony Camembert sajt, 1 kg alma, só, fehér bors, őrölt fahéj

Elkészítése:
A kicsontozott csirkemelleket besózzuk, borsozzuk, majd lefedve sütőben félkészre sütjük. A félig sült húsról a bőrét felpreparáljuk, a felszeletelt sajtot egyenletesen a bőr alá töltjük. A húst a sütőben ropogósra sütjük. A meghámozott, cikkekre vágott almát pici citromlével bedörzsöljük, fahéjjal megpároljuk, hogy egy kicsit megpuhuljon, de ne menjen szét.
Az elkészült és feldarabolt húst a párolt almával kínáljuk, esetleg még főtt rizs vagy krumplipüré illik hozzá.

CSABAI TÖLTÖTT CSIRKECOMBOK
Hozzávalók:
4 db csirkecomb 80 dkg, sertéshús 30 dkg, étolaj 5 cl, vöröshagyma 3 dkg, fokhagyma 1 gerezd, tojás 1 db, törött bors, pirospaprika, só

Elkészítése:
Kiválasztunk négy egyforma nagyságú csirkecombot, olyat, hogy az alsó és a felső rész egyben legyen.
A felületén lévő bőrt fellazítjuk úgy, hogy a combok tölthetőek legyenek A darált sertéshúst elkeverjük az olajban megpirított vöröshagymával, az apróra vágott vagy reszelt fokhagymával. Sóval, törött borssal, pirospaprikával fűszerezzük, majd a tojást is hozzáadva, jól összedolgozzuk. Az így elkészített kissé csípős tölteléket négyfelé osztva, a combok fellazított bőre alá töltjük.
Sütőtepsibe tesszük a töltött combokat, leöntjük forró olajjal, és gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük.
Köretnek sült burgonyát adunk hozzá, és fejes salátát, vagy paradicsomsalátát kínálunk mellé.

CSALÁDI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 nagy csirke, 25 dkg cérnametélt, 10 dkg reszelt parmezán jellegű sajt, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkét tisztítás után töltésre előkészítem.
A bőrét kézzel óvatosan fellazítom úgy, hogy az sehol se szakadjon el, de váljon el a csirke húsától.
(A mellénél és a comboknál lehetséges ez a művelet.)
A cérnametéltet forrásban lévő sós vízbe teszem és félpuhára főzöm, majd leszűröm.
3 dkg olvasztott vajra szedem, összekeverem a reszelt sajttal, a fűszerekkel, 1 dl tejföllel és a tisztított, zúzott fokhagymával. A tölteléket fakanál (vagy nyomózsák, esetleg egyik végén kilyukasztott nejlonzacskó) segítségével a csirke bőre alá töltöm, majd tűzálló tálba vagy tepsibe teszem.
Leöntöm a tejszínnel, rámorzsolom a maradék vajat, és a tálat lefedem.
Langyos sütőbe téve legalább egy órán keresztül sütöm, közben a lángot fokozatosan növelem.
A tetejét levéve ezután mindkét oldalán megpirítom.
10 percnyi pihentetés után felszeletelem, és meleg tálra teszem a csirkedarabokat, köré rakom a hasából kivett sajtos tölteléket és párolt gyümölcsöt: almát, körtét, barackot, meggyet helyezek mellé, s ezt a csirke pecsenyelevével meglocsolom.
Elkészítési ideje: 120 perc

CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkemell, csirkemáj, só, bors, ízlés szerint egyéb fűszer, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál libazsír, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemájakat a felhevített fokhagymás libazsírban átsütjük és félretesszük. A csirkemelleket enyhén kiverjük, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Minden csirkemellre 2-2 májat teszünk, felcsavarjuk, megtűzzük. Kevés olajon megpirítjuk a roládokat.
Vizet öntünk alá és puhára pároljuk. Készíthetjük sütőben is, alufóliába csomagolva. Libazsírral meglocsoljuk a fóliába helyezett roládokat és 30 perc alatt közepes hőmérsékleten puhára sütjük.
Hidegen, rézsútosan felszeleteljük, petrezselymes rizzsel tálaljuk.

CSIRKEMELL CSIRKEMÁJJAL TÖLTVE
Hozzávalók:
1 kg csirkemell, 10 dkg gomba, 20 dkg csirkemáj, 10 dkg majonéz, 4 db zöldpaprika, 1 csomó tavaszi hagyma, majoránna, só, bors, liszt, zsemlemorzsa, kevés olaj
Mártáshoz:
20 dkg majonéz, 2 ek tejföl, fél csomag tavaszi hagyma

Elkészítése:
A kicsontozott, vastagabb szeletekre vágott csirkemellen éles kés segítségével a tölteléknek üreget készítünk. Az apróra vágott csirkemájat üvegesre párolt hagymán megpirítjuk, zöldpaprikával, majoránnával és sóval, borssal fűszerezzük. Az így elkészült töltelékkel megtöltjük a csirkemelleket, melyeket hústűvel összetűzünk.
Lisztbe, majonézbe mártjuk, zsemlemorzsába forgatjuk és nem túlforró, bő olajban aranysárgára sütjük.
Majonézből, tejfölből, tavaszi hagymából készült mártással, és friss salátával tálaljuk.

CSIRKEMELL SPÁRGÁVAL ÉS ZELLERSZÓSSZAL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 16 db spárga, 2 dl spárgapüré, zeller

Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, összekötjük és kevés vízben kis vajjal megfőzzük. A csirkemellet laposra verjük, megsózzuk, borsozzuk. Cukorborsó héjat kis vízben megpárolunk, majd összekötjük nagyon vékony szeletekre vágott, blansírozott póréhagymával. A kész spárgát kiszedjük és egy részét összeturmixoljuk.
Kis vajat felolvasztunk, beleteszünk 1 ek lisztet és a spárgapürét, 3 ek tejszínt és 3 ek fehér bort.
Végül apróra vágott zellert keverünk hozzá.
A csirkemellbe beletekerjük a megfőtt spárgát (4-5 db kerül 1 csirkemellbe). Tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a megtöltött csirkemellet, megvajazzuk és 200 C-os sütőben megsütjük.
Tálaláskor a hús mellé tesszük az összekötözött borsót és a szósszal leöntjük.

DEBRECENI MÁJAS CSIRKE
Hozzávalók:
25 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 8 dkg szalonna 2 db főtt tojás, 8 dkg csirkemáj, 3 g törött bors, 2 g szerecsendió, 1 csomó zöldpetrezselyem 3 db tojás, 2 g majoránna, 10 dkg vöröshagyma 1,20 kg csirke, 5 cl olaj, só.

Elkészítése:
A zsemlemorzsát vajban aranysárgára pirítjuk. A fehér sós szalonnát apró kockákra vágjuk, rózsaszínűre pirítjuk, hasonlóan feldaraboljuk a főtt tojásokat és a csirkemájat. Mindezeket összekeverjük a pirított morzsával, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Az elkészített töltelékhez hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a tojáshabot. A csirke bőrét a nyakánál ujjunkkal fellazítjuk, és a tölteléket a bőr alá töltjük.
Ezután a csirkét kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe petrezselyemzöldjét, majoránnát és vöröshagymát leszünk.
A csirkét tepsibe tesszük, leöntjük forró olajjal, majd kevés vizet öntünk alá és locsolgatva megsütjük.
Elkészítési idő: 70 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BAROMFILEXIKON - TÖLTÖTT CSIRKÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.