Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS LEXIKON 10.

2017.02.02

BATYUS LEXIKON

MEDVEHAGYMA-LEVÉLBEN SÜLT JÓ FALAT
Hozzávalók:
40 dkg trappista sajt 5 dkg füstölt, főtt sonka 20 dkg sárgarépa 2 evőkanál olaj, jó 2 maréknyi (40-50 db) medvehagyma-levél, a tálaláshoz: 1-1 kiskanál fehér, fekete és vörös bors

Elkészítése:
A trappista sajtot meg a sárgarépát lereszeljük. Az apróra vágott sonkát hozzáadjuk, az egészet összekeverjük, és négy részre osztjuk. Megvizezett tenyérrel lapos pogácsákká összenyomjuk. Egy négyzet alakú alufólia lapot olajjal megkenünk. 10-12 medvehagyma-levelet körkörösen ráfektetünk úgy, hogy középen egymást fedjék - akár a virág szirmai. Egy sajtos-sonkás pogácsát ráhelyezünk, a leveleket sorra ráhajtjuk, és az alufóliába lazán beburkoljuk. A többi pogácsát is hasonlóképpen csomagoljuk be, és a kis batyukat tepsibe rakjuk. Forró sütőben 240°C-on 10-12 perc alatt megsütjük. A fóliából kicsomagolva, mozsárban durvára tört színes borssal megszórva, forrón tálaljuk. Friss fehér kenyér kívánkozik mellé. Az alufóliába bugyolált jó falatokat faszénparázson is megsüthetjük. Elkészítési idő: 40 perc

MISMÁS DEKLI
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, egy kevés tej, 20 dkg vaj, egy kevés cukor és só, 15 dkg túró, 1 evőkanál szilvalekvár

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral, tejjel megfuttatjuk, majd a liszttel összegyúrjuk, és kelni hagyjuk, nem meleg helyen, de azért úgy, hogy meg ne fázzon. Mielőtt megkelne, a vajat egy kevés liszttel nyújthatóvá tesszük, és a megkelt tésztához előkészítjük.
A tésztát kinyújtjuk, majd a vajat tesszük rá, és együtt nyújtjuk tovább. Ezután 4 részre hajtjuk, úgy, hogy először a két szélső részt a középsőig, hogy összeérjen, majd a másik két szélét is összehajtjuk, szalvétával letakarva pihentetjük 20 percig, azután még két alkalommal megismételjük a műveletet, közben betartva a pihentetési időt.
Ezután kinyújtjuk a tésztát, kis négyzetekre szabdaljuk, és azok közepére tesszük a túróval kevert szilvalekvárt.
A négy csücskénél fogva összesodorjuk, hogy ne bomoljon ki.
Sütőlapra tesszük a kis batyukat és megsütjük.

 

ŐZBATYU
Elkészítése:
Ha sok pénzed van, vegyél az erdőben megkergetett, lesi-vadász által lőtt őz húsából - lehetőleg a combjából - egy szép darabot. Tisztítsd meg, szeleteld fel, fűszerezd be ízlés szerint (só, kakukkfű, vad-fűszerkeverék, bazsalikom, mustár). Kinek mi a kedvenc íze, de gondolj arra is, hogy mi illik az őzhöz! A húst párold puhára.

A maradék pénzedből vegyél pecsenyekacsa máját. Az őzhús szeletekre tegyél egy-egy májat, göngyöld fel, tekerd körül bacon-szalonnával, hogy ne fázzon.

Ezeket, a kis batyukat csomagold fóliába, hogy el ne vesszenek.
Lassú tűzön sütögesd puhára, szeleteld fel, rakd tálra, tegyél mellé kukoricalisztből készült galuskát, finom pirított gombát, áfonyát.

Folytatása következik!
 
Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.