Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS LEXIKON 11.

2017.04.01

BATYUS LEXIKON

PALACSINTA ZÖLDSÉGKEVERÉKKEL
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 4 tojás, 2 dl tej, só, ásvány- vagy szódavíz, 4 evőkanál olaj, 25 dkg spenót, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg sampinyon gomba, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál rizsliszt, 4 dl tejföl

Elkészítése:
Simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, kevés sóval és annyi ásvány- vagy szódavízzel, hogy folyós masszát kapjunk. Belekeverünk 2 evőkanál olajat, lefedjük, fél órát pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, finomra vágjuk. A palacsintatésztából 6 palacsintát kisütünk. A maradék tésztában pedig elkeverjük a spenótot, és további 6 palacsintát sütünk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. a gombát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. A maradék olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, 15 percig pároljuk, majd ízesítjük. A gombát leszűrjük, összekeverjük a tojásokkal és finomra vágott petrezselyemmel, arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Batyuszerűen feltekerjük, és tűzálló tálba tesszük. A rizslisztet elkeverjük 3 dl tejföllel, a felforralt gomba-léhez adjuk, mártássűrűségűre főzzük, és a palacsinták tetejére öntjük.
Előmelegített sütőben átforrósítjuk, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.

PALACSINTA-ZSÁKBAMACSKA
Hozzávalók:
2 db egész tojás, 3 dl tej, 12 dkg féldarás liszt, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, olaj, 2 db alma, 8 dkg vaj, őrölt fahéj, 3 evőkanál kristálycukor

Elkészítése:
A tejet a tojással és a liszttel meg a vaníliás cukorral összehabarjuk, és harminc percig pihentetjük. Azután felhevített olajon a tésztából nyolc darab palacsintát sütünk. Az almát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, s forró olajon megpároljuk, majd megszórjuk fahéjjal és kristálycukorral és karamellizáljuk.
Végül az almát a palacsinták közepére halmozzuk, azután batyuszerűen összefogjuk és megtűzzük fogvájóval és átkötjük szalaggal.

Folytatása következik!
 
Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.