Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS LEXIKON 13.

2018.10.25

BATYUS LEXIKON

PULYKAMELL-CSÍKOK FÓLIÁBAN
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg pulykamell (csont nélkül), 2 evőkanál szójamártás, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál Worcestershire mártás, frissen őrölt bors, 1 teáskanál olaj

Elkészítése:
A pulykamell filét kisujjnyi csíkokra vágjuk. Összekeverjük a kétféle mártást a mustárral, majd beletesszük a húsdarabokat. Lefedve, hideg helyen, 3-4 órát pácoljuk. Négy kisebb, téglalap alakú alufóliát vékonyan megkenünk olajjal, és ráfektetjük a lecsöpögtetett húsdarabokat.
A fóliát nem túl szorosan (nehogy a gőz szétfeszítse) összezárjuk, majd a batyukat előmelegített sütőbe helyezzük.
Kb. 25-30 percig sütjük. Párolt zöldbabbal és 1 kanál vízben főtt rizzsel körítjük.

RÁKKAL ÉS ZÖLDSÉGEKKEL TÖLTÖTT TÉSZTABATYUK (KÍNAI RECEPT)
Hozzávalók:
20 dkg Shrimp rák, 20 dkg kínai kel, 10 dkg babcsíra, 1 tojás, pár szál újhagyma, 1 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál szójaszósz, frissen őrölt fehér bors, só, olaj a batyuk kisütéséhez.
A tésztához (won-ton tészta):
2 csésze liszt, 1 tojás, víz, só

Elkészítése:
Az átszitált lisztből, a sóból, a lazára felvert tojásból, vízből kemény tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Papírvékonyra kinyújtjuk, és 10X10 cm-es négyzetekre vágjuk. Apróra vágjuk a megtisztított, megmosott kínai kelt, az újhagymát, rátesszük a rákot, a babcsírát, és sóval, fehér borssal, szezámolajjal, szójaszósszal ízesítjük. Hozzáöntjük a lazára felvert egész tojást, és az egészet jól elkeverjük. A tésztanégyzetek közepén evőkanál segítségével elosztjuk a tölteléket. Nyitott tetejű kis batyukat formálunk.
Wokban felhevített bő olajban szép aranybarnára sütjük, majd szűrőkanállal rácsra szedjük.
Reszelt fokhagymával, finomra vágott újhagymával ízesített ketchuppal tálaljuk.

RÉTEGEZETT KELKÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 kg körüli kelkáposzta, 4 dl tejföl, 2 ecetes uborka, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt fekete bors, ízlés szerint, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A kelkáposzta külső leveleit leszedem, és az egészet leveleire szétbontom. Egyenként megmosom, lecsurgatom, és forrásban levő sós vízbe dobom. Az újraforrástól számított 3 percnyi főzés után lecsöpögtetem és hagyom kihűlni. 2 levelet egymásra teszek és szorosan felcsavarom (üresen), mintha töltött káposztát készítenék. Az ily módon készített kis batyukat lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetem. Bő, forró olajban szép sárgásbarnára sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, és tűzálló tálba vagy tepsibe teszem, jó szorosan egymás mellé. Közben a tejfölbe belekeverem a nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a köménymagot, a sót, az őrölt fekete borsot, és belereszelem az ecetes uborkát.
A sült kelkáposztát lelocsolom ezzel a mártással, beborítom hajszálvékonyra vágott füstölt-szalonna - szeletekkel, és az előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a szalonnából ropogós-piros pörc nem válik.
Rendkívül egyszerű, jóízű egytálétel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.