Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS LEXIKON 14

2018.11.30

BATYUS LEXIKON

RIBIZLIS BATYU
Hozzávalók 15 darabhoz:
35 dkg búzaliszt, 2 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej, 80-100 csepp Polisweet, 10 dkg Delma margarin, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg ribizli, 2 dkg búzacsíra, 1-2 evőkanál kefir, 1/2 citrom héja, kevés só

Elkészítése:
A lisztből, élesztőből, tejből, margarinból és a Polisweet feléből csipetnyi sóval kelt tésztát dagasztunk az ismert módon. Ha megkelt, fél centi vastagra nyújtjuk, és 15-16 8x8 centis négyzet alakú darabra vágjuk. Az áttört túróból, reszelt citromhéjból, búzacsírából, kefirből és a Polisweet feléből készült krémet elosztjuk a tésztán, majd rászórjuk a ribizli-szemeket. A batyuk négy sarkát összenyomva egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra tesszük, helyet hagyva a tészta növekedésének.
10-15 percig kelesztjük, majd tejjel megkenve előmelegített, közép-meleg sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.
Ízlés szerint almával, málnával, eperrel, barackkal, naranccsal is készíthető.

RIZSES BATYU
Hozzávalók:
15 dkg étcsokoládé, 15 dkg tejkaramella, 25 dkg rizs, 5 dkg földimogyoró

Elkészítése:
A rizst a szokásos módon főzze meg. Közben olvassza össze a csokoládét és a karamellát. Keverje össze a rizzsel. Hagyja kihűlni, majd formázzon vizes kézzel diónyi golyókat a keverékből. A golyókat forgassa bele a darált mogyoróba.
Tegye hűtőszekrénybe, és alaposan hűtse le.

ROPOGÓS RÉTES BATYU
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 15 dkg főtt sonka, 3 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, fél zacskó burgonyapehely, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A megtisztított és kockákra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, ezután hozzáadom a nagyon apró kockákra vágott sonkát. Beleszórom a burgonyapelyhet, a reszelt sajtot és a habosra felvert tojásokat. 10 percnyi pihentetés után beleszórom a fűszereket, és ismét átkeverem. A réteslapokat egy tiszta, nedves konyharuhára borítom, mindegyiket megolajozom, majd a szélére egy csíkban felkenem a tölteléket. Szorosan felcsavarom. Ezután jó éles késsel három centis darabokra felvágom. Bő olajat forrósítok, amelybe egyenként, óvatosan beleeresztem a rétest, és szép pirosra megsütöm mindkét oldalán. (Nem fog szétesni, hiszen a forró olaj azonnal “összekapja” a benne lévő tojást.)
Fritőzben (olajsütőben) könnyedén és gyorsan megsüthető, és a szűrőkosárral ki is emelhető.
A lecsöpögtetett sült batyukat itatóspapírra, vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges olajat felszívhassa.
Száraz fehérbor mellé kitűnő korcsolya.

SAJTOS BATYU - PEYNIRLI GEVREK - TÖRÖK RECEPT
Hozzávalók:
30 dkg kemény sajt, 20 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál tej, 1 db kockacukor, 1 csokor petrezselyem, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál víz, só, bors

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejjel és egy kockacukorral felfuttatjuk. Majd eldolgozzuk a liszttel és hozzáadjuk a tojásokat, egy kevés vízzel kemény tésztát gyúrva belőle. Vékonyra kinyújtjuk. A sajtot megreszeljük, petrezselyemmel megszórjuk. Az elnyújtott tésztát derelyevágóval kb. 15 cm nagy kockákra vágjuk.
Közepükre 1-1 kávéskanál reszelt sajttölteléket teszünk. Átlósan behajtjuk, a széleket lenyomogatjuk.
Majd megkenjük a tetejüket tojás sárgával.
Vigyázzunk, hogy levegő nem maradjon a táskákban, a széleket jól nyomkodjuk le.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.