Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS LEXIKON 5.

2016.09.26

BATYUS LEXIKON

GOMBÁS PALACSINTABATYU
Hozzávalók:

8 db sós palacsinta, 60 dkg gomba, 5 dkg vaj, 5 dkg hagyma, 2 tojás sárgája, 3 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors, zöldpetrezselyem, snidling, a mártáshoz: 20 dkg gomba, 4 dkg vaj, 2 dkg póréhagyma, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Vajon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a gombát, és addig pároljuk, amíg a leve elfő. Fűszerezzük, megszórjuk liszttel, felengedjük tejjel, sűrűre forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojások sárgáját. A palacsinták közepére snidlinget halmozunk, majd, mint a batyut összefogjuk, és snidlinggel összekötjük. Tűzálló tálba rakjuk. A gombamártáshoz vajon megpirítjuk a hagymát, megpároljuk rajta a felszeletelt gombát, fűszerezzük, megszórjuk liszttel, majd a tejfölt és a tejszínt összekeverve felengedjük a mártást. Jól kiforraljuk, és az elkészített palacsintákra öntjük.
Forrón tálaljuk.
Fűszerekkel, például bazsalikommal fokozhatjuk az ízhatást.

 

GÖRÖG BATYU
Hozzávalók:
1 tortilla tészta, 3 dkg feta sajt, 5 dkg mozzarella, 1-1 csipet oregánó, bazsalikom és rozmaring, 10 db olívabogyó, 1 kis fej hagyma

Elkészítése:
Az apróra vagdalt sajtokat és az olívabogyót ízesítse az elmorzsolt fűszerekkel. A hagymát vágja hajszálvékonyan félkarikára. Rétegezze a tésztába a hagymát és a sajtos keveréket, majd 175 fokos sütőben melegítse át 5 perc alatt.
Azonnal fogyassza.

HAGYMÁS-BATYU (WELSH PASTIES)
Hozzávalók:
A tésztához: 4,8 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1,2 dl olaj, 1,2 dl meleg víz
A töltelékhez:
2 póréhagyma, 1 teáskanál étolaj, 45 dkg darált marhahús, 1 sárgarépa, 1 szelet zellergumó, 2 burgonya, 2,4 dl csirke húsleves, 2 teáskanál liszt, só, őrölt bors

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát kevés olajon párolja üvegesre. Adja hozzá a darált húst, és addig párolja, amíg elveszti vörös színét. Forgassa bele a lereszelt zöldségféléket. Fűszerezze és fedő alatt, lassú tűzön párolja puhára. Öntse rá a liszttel elkevert húslevest, s forralja sűrű masszává a tölteléket. Tegye félre hűlni, míg a tészta elkészül. Ehhez a lisztet és a sütőport szitálja egybe. Habverővel alaposan keverje ki a tojást az olajjal és a meleg vízzel, majd fokozatosan a liszthez adva gyúrjon kemény tésztát. Letakarva pihentesse szobahőmérsékleten legalább 30 percet. Lisztezett deszkán nyújtsa ki, és vágjon belőle 4x4 centis lapokat. Mindegyik közepére tegyen kis halom tölteléket, majd a négy sarkát összefogva készítsen kis batyukat. Tojással kenje meg a tetejüket.
190 fokos sütőben 20 perc alatt süsse pirosra.

HARGITAI KÁPOSZTÁS KARAJ
Hozzávalók:
1 kg karaj, 60 dkg darált sertéshús, 40 dkg debreceni, 30 dkg húsos füstölt szalonna, 2 kg savanyú káposzta,1 kg savanyú káposzta-levél, 2 fej vöröshagyma, 2 csomag kapor, pár szál csombor (borsikafű), 8+2 dl tejföl, liszt, zsír, majoránna, kakukkfű, só, bors

Elkészítése:
A karajt vágjunk 10 szeletre, sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe mártjuk. Kevés forró zsírban elősütjük, majd meleg helyre félretesszük. A szalonnát apróra vágjuk, serpenyőben el kezdjük sütni. Apróra metéljük az egyik hagymát, és a szalonnára szórjuk. Aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majoránnát és kakukkfüvet is szórunk rá. Kevergetve tovább pirítjuk, s beletesszük a karikára vágott debrecenit is. Jól összepirítjuk az egészet. 10 szép káposztalevelet kiterítünk, rájuk helyezünk egy-egy bordát és elosztjuk a bordák tetején a ragut. Szépen becsomagoljuk a leveleket, és madzaggal átkötjük. Egy méretes lábasban kevés zsírt olvasztunk, a másik fej hagymát is apróra vágjuk, s a lábasba szórjuk. Sárgára pirítjuk, beletesszük a savanyú káposztát (ha túl savanyú mossuk ki). Megszórjuk az aprított csomborral és az egyik csomag vágott kaporral. Kevés vízzel, vagy csontlével felengedjük, és jól összeforraljuk. Ekkor a tetejére helyezzük a káposztabatyukat, majd közepes tűzön, lefedve, másfél órát főzzük. Egy tálalótálra helyezzük a bordákat. A visszamaradt káposztát tejfölös habarással besűrítjük. Jól kiforraljuk, meghintjük a másik csomag vágott kaporral, s a bordákra öntjük.
Tetejét tejföllel meglocsoljuk és tálaljuk.

 

HÚSBATYU ALUFÓLIÁBAN
Hozzávalók adagonként:
1-1 szelet marha- és disznóhús, sonka, 1 karika hagyma, fél zöldpaprika, néhány karika füstölt kolbász, egy vékony szelet szalonna, kevés olaj, só, bors.

Elkészítése:
A húsokat kiverve, lesózva (lehet húspuhító sóval), ízlés szerint borsozva bekenjük olajjal, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Az alufólia belső oldalát (jó nagy fóliákat vágjunk) bekenjük olajjal vagy szalonnabőrrel, és rárétegezzük a marhahúst, a kolbászkarikákat, a disznóhúst, a felkarikázott zöldpaprikát, a sonkát, a hagymát, a szalonnaszeletet. Lazán, hogy a keletkező gőznek elég hely legyen, de nagyon alaposan, dupla hajtásokkal összecsomagoljuk a fóliát. (A biztonság kedvéért - különösen, ha a batyut parázsban sütjük - egy második réteg fóliába is becsomagolhatjuk.)
A csomagokat parázsban vagy roston (lehet persze sütőben is) sütjük, a fólia kifeszülésétől kezdve kb. fél óráig. Forgatni nem kell. A batyukat bontatlanul tálaljuk, ha parázson sütöttük, töröljük le róla a hamut.
Semleges köretet adjunk hozzá (pl. hajában főtt vagy sült krumplit - parázsban is süthetjük)..

Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.