Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS LEXIKON 6.

2016.10.17

BATYUS LEXIKON

HÚSOS BATYU 01.
Hozzávalók:
1 cs. vajas tészta, 25 dkg főtt füstölt csülök, 2 db zsemle, 2 db tojás vagy besamel, só, őrölt bors, sajt
Besamelmártás:
10 dkg vaj,10 dkg liszt,3-3,5 dl tej, só, őrölt fehér bors,(tojás sárgája, tejszín)

Elkészítése:
A főtt füstölt csülköt vagy tarját ledaráljuk. Besamelmártással összeállítjuk, ehhez világos vajas rántást készítünk, s mikor kihabzik, felöntjük forralt hideg tejjel. Simára keverjük, sűrűre kiforraljuk. Ízesítjük fehér borssal, ételízesítővel. Tehetünk hozzá tojássárgáját tejszínnel. A mélyhűtött vajas tésztát a hűtőben kiengeszteljük, majd lisztezett deszkán egyenletes vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval felvágjuk. A sarkait lekenjük felvert tojással. A tölteléket kanállal a tésztára tesszük, majd reszelt füstölt sajttal is megszórjuk. A tésztát átlósan ráhajtjuk a töltelékre.
Sütő lapra helyezzük, s 180-190C-os sütőben megsütjük.

HÚSOS BATYU 02.
Előkészítési idő kb. 1 óra
Hozzávalók - A tésztához:
1 dl víz, 15 dkg átszitált liszt

A töltelékhez:
12,5 dkg darált sertéshús, 4 kk szójaszósz, 2 kk szezámolaj, 1 csipet glutamát, 15 dkg főtt, felaprított kínai kelkáposztalevél, 1-2 felaprított kínai gomba, 5 dkg főtt, aprított bambuszrügy, 1/2 fej egészen apróra vagdalt mogyoróhagyma, 1-2 cm gyömbér felaprítva, borecet, mustár, szójaszósz, barna babszósz, olaj

Elkészítése:
A tésztához keverjünk a lisztből a vízzel sima tésztát, burkoljuk nedves konyharuhába, és hagyjuk 2 órát pihenni. Időközben a darált húst gyúrjuk össze a szójaszósszal, szezámolajjal és glutamáttal, majd keverjük össze alaposan a kínai kellel, a gombával, a bambuszrüggyel, a mogyoróhagymával meg a gyömbérrel. A tésztát óvatosan bontsuk ki, és formáljunk belőle lisztezett deszkán pontosan 3 cm átmérőjű hengert. Vágjunk le belőle 2 cm hosszú darabokat, és külön-külön nyújtsuk lapokká. Minden tésztalapra tegyünk kb. 11/2 kávéskanál tölteléket, hajtogassuk össze és formáljunk egyforma batyukat. A batyukat pirítsuk meg erőteljesen a wokban lévő olajban, öntsünk rá forró vizet, és fedjük le. Vigyázzunk, hogy a fedőt időben vegyük le, a folyadék ugyanis kb. 20 perc alatt elpárolog. Ekkor a fedőt fejjel lefelé fordított tányérral helyettesítsük, és úgy borítsuk rá a batyukat, hogy pirult oldaluk felfelé nézzen.
A batyukat a maradék fűszerrel melegen tálaljuk.

HÚSOS BATYU 03.
Hozzávalók:
12 dkg darál pulykahús, fél teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál reszelt újhagyma, 1 evőkanál gesztenyemassza, fél-fél teáskanál szójaszósz és őrölt bors, negyed-negyed teáskanál Erős Pista és só, késhegynyi fokhagyma, 1 tojás, réteslap

Elkészítése:
Három-három réteslapot fektessen nedves konyharuhára. Amint kissé átnedvesedtek a lapok, vágjon belőlük pohár segítségével 10 centis köröket. A tojás kivételével dolgozzon össze minden alapanyagot egyneművé. A tojást alaposan verje fel, és egy teáskanálnyit adjon a keverékhez, a maradékot tegye félre. Minden kivágott tésztára tegyen kiskanálnyi tölteléket. A szélüket kenje be tojással, majd összefogva alakítson ki kis batyukat belőlük. 180 fokra melegítsen fel bőven olajat, és 5 perc alatt süsse arany-barnára benne a csomagocskákat, majd csepegtesse le.
Melegen tálalja, édes-csípős mártással.

HÚSOS OMLETT-BATYU
Hozzávalók:
2 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg konzerv rák, 4 szál metélőhagyma, 4 tojás, 3 evőkanál napraforgóolaj, 15 dkg darált disznóhús, 2-3 evőkanál halszósz, őrölt bors

Elkészítése:
Az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd apró darabokra vágjuk. A tojást egy tálban villával felverjük, az olajat felforrósítjuk. A felvert tojások negyedét a serpenyőbe öntjük. A masszát nem kavargatjuk, ha az egyik fele megsült, megfordítjuk. Az omlettet még 2 percig sütjük. Egy másik serpenyőben olajat forrósítunk. A darált húst nagy lángon megpirítjuk, majd mérsékelt tűzön tovább sütjük. A feldarabolt újhagymát, rákot és fokhagymát hozzáadjuk a húshoz. A darált húsos masszára öntjük a halszószt, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Az omlettek közepére halmozzuk a tölteléket. Az omlettekből batyukat formálunk; majd óvatosan összekötözzük a metélőhagymával. Az omlett-batyuk töltelékét ízlés szerint variálhatjuk: hallal, hússal, zöldséggel - fantáziánknak semmi sem szabhat határt.
A változatosság kedvéért az omletteket három- vagy négyszögletűre is hajtogathatjuk.

HÚSOS TÖLTÖTT BATYU
Hozzávalók 4-6 személyre - A tésztához:
20 dkg hideg vaj, 30 dkg liszt, 1 teáskanálnyi só, 1 dl friss aprított petrezselyem, 1 teáskanálnyi szárított bazsalikom, 2 evőkanálnyi hideg víz, tojás (a megkenéshez)
A töltelékhez:
2,5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej hagyma, 50 dkg egyszer átdarált marhahús, 3 evőkanálnyi enyhén fűszeres mangó chutney, 1 evőkanálnyi édes chili szósz, 1 teáskanálnyi só, bors

Elkészítése:
A vajat dolgozd össze a liszttel, sóval, petrezselyemmel, bazsalikommal és a vízzel, s a tésztát letakarva pihentesd kb. 1 órát. A töltelékhez olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, pirítsd benne az apróra vágott hagymát kb. 2 percig, majd add hozzá a húst és süsd, amíg a hús ki nem fehéredik. Tedd bele a chutneyt, a chili szószt, sót, borsot és főzd kb. 2 percig. Ízesítsd és hűtsd ki. A tölteléknek száraznak kell lennie.
A tésztát nyújtsd ki kb. 30 x 40 cm-re és helyezd sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A tölteléket tedd - hosszában - a tészta felére, úgy hogy a szélei maradjanak szabadon. A széleket kend meg tojással és borítsd a töltelékre a tészta másik felét. Villával jól nyomkodd össze a széleket és a megmaradt tojást kend a tészta tetejét. A sütő középső rácsán süsd kb. 30 percig 200°C-on.
Tejfölös salátával tálald..

Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.