Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS LEXIKON 7.

2016.11.04

BATYUS LEXIKON

IZRAELI BATYU
Hozzávalók:
50 dkg vaj vagy margarin, 60 dkg liszt, 6 dkg rétesliszt, 1 dkg só, 2 dkg porcukor, 30 dkg tej, csipetnyi citromhéj, vaníliás cukor, 1 vagy 1,5 kg szilvalekvár, ízlés szerint

Elkészítése:
A tésztához valókat lazán összegyúrjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl, mert akkor nem lesz jó, ugyanis szétomlik, és nem tudjuk felhasználni. Kevés és laza mozdulatokkal végzett gyúrással homogenizáljuk a nyers tésztát, és utána lisztezett asztalon 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Vagy egy 5-6 cm átmérőjű kerek süteményformával kiszúrjuk, vagy késsel ugyanilyen nagyságú kockákra vágjuk. A lekvárt a közepébe helyezzük, ujjainkkal összecsípjük batyu alakúra, a csúcsát összefogjuk, és ezt kell kisütni kb. 170-180 fokon. Ügyesen fogjuk össze a tetejét, hogy a lekvár ne tudjon kifolyni sütés közben. Ha kisült, még melegen cukrozzuk meg.
Jól szállítható és tárolható sütemény.

KAKASKIRÁLY RÉTESTÉSZTÁBAN
Hozzávalók:
1 konyhakész kakas, húsleveshez való zöldség, és fűszerek, 1 kisebb vöröshagyma, 6 evőkanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, 1 kisebb paprika, 1 kisebb paradicsom, 15-20 dkg csiperke, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 dl tejföl, 0,5 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 csomag (4 lapos) rétestészta, 1 tojás sárgája

Elkészítése:
A kakasból a hagyományos húsleveshez hasonlóan bezöldségelve és fűszerezve levest főzünk, kissé hűlni hagyjuk, majd leszűrjük. A főtt húst kicsontozzuk, és 50 dekát finomra darálunk belőle. A többit vékony csíkokra vágjuk, és félretesszük a leveshez. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, a fele olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, 2,5 deci levessel fölöntjük. A kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot hozzáadjuk. 2-3 percig főzzük, majd 3-4 evő- kanálnyit a darált húshoz dolgozunk, hogy ne legyen olyan száraz. A gombát megtisztítjuk, apró cikkekre vágjuk, és a paprikás lében 5 percig főzzük. A zúzott fokhagymával meg a köménnyel fűszerezzük, végül a tejföllel meg a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük. A réteslapokat egymásra fektetve kiterítjük, majd keresztben is, hosszában is elfelezve négy részre vágjuk. Megolajozzuk, tojássárgájával megkenjük, majd mindegyik közepére gombócnyi húsos masszát rakunk, és a tészta csücskeit középen összefogjuk. Így csinos kis batyukat kapunk, amik úgy tartják meg formájukat, ha metélőhagymával összekötjük őket, vagy ahogyan a képen is látható, egy paprikakarikát húzunk rájuk.
A maradék olajjal mindegyiket megkenjük, kiolajozott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) 20 percig sütjük.
Tálaláskor a paprikás gombamártással körülöntjük.
Elkészítési idő: 1 óra + a leves főzése.

KÁPOSZTABATYU
Hozzávalók:
1 db kisebb fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, törött bors, őrölt kömény, 5 dkg húsos füstölt szalonna, zöldséglé - 2,5 dl vízhez 1 kiskanál Vegeta

Elkészítése:
A fejes káposzta nagyobb leveleit félretesszük - négy-nyolc darabot -, a többit vékony metéltre vágjuk. Felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, s rádobjuk a káposztát, azután megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, s kicsit megpirítjuk. Azután két-három evőkanál zöldséglevet öntünk alá, s lefedve megpároljuk. Közben a nagy káposztaleveleket sós vízben hat-hét percig főzzük, azután kihűtjük, és kicsit kiveregetjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk, összekeverjük a párolt káposztával, azután megtöltjük vele a káposztaleveleket. Kizsírozott tűzálló tálba rakjuk a töltelékeket, s forró sütőben harminc percig sütjük.
Sütés közben szükség szerint felöntjük zöldséglével.

KAPROS-SÓS BATYU
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 50 dkg tehéntúró, 2 tojás, 2-3 evőkanál sűrű tejföl, 2 csokor kapor, kevés cukor, ízlés szerint só, 1 evőkanál búzadara

Elkészítése:
A tehéntúrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel, a nagyon finomra vágott kaporral, a sóval, kevés cukorral és egy felvert tojással, majd belekeverjük a búzadarát. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, és 6 x 6 centis kockákra vágjuk. Közepükre halmozunk a töltelékből, majd a tészta négy sarkát összefogva, batyut formálunk belőlük.
Sütőlemezre téve (egymástól fél centi távolságra), tetejüket megkenjük a maradék felvert tojással, és előmelegített forró sütőben kis lángon megsütjük.

KARÁCSONYI TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre:
vaj, 1 tojássárgája, porcukor, 50 dkg leveles tészta, 4 alma, őrölt fahéj, 5 dkg dió, 5 dkg mogyoró, 10 dkg kristálycukor

Elkészítése:
A cukrot egy serpenyőben kevergetve aranybarnára pirítjuk. 3-4 evőkanál vizet adunk hozzá, majd amikor a karamell újra felforr, beletesszük a durvára vágott diót meg a mogyorót. Jól összekeverjük, s egy kevés őrölt fahéjjal ízesítjük.
Az almát megpucoljuk, almacsumázóval kivágjuk a közepét, de a szokásosnál egy kicsit nagyobb lyukat fúrunk bele. Megtöltjük az előkészített töltelékkel, azután körös-körül meghintjük fahéjas porcukorral.
A leveles tésztát nem túl vékonyra kinyújtjuk, négyfelé vágjuk, majd minden tésztába becsomagolunk egy-egy almát. Az almabatyukat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, és 250 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A forró töltött almát hideg vaníliasodóval tálaljuk.

Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.