Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS LEXIKON 9.

2017.01.20

BATYUS LEXIKON

KÖRTEPALACSINTA KARAMELLSZÓSZBAN
Hozzávalók:
6 palacsinta, 3 körte, maroknyi dió, kevés cukor, a karamellhez: 10 dkg cukor, 1 dl meleg víz

Elkészítése:
Hámozzuk meg a körtét, vágjuk félbe, és kevés szirupban főzzük néhány percig. Tegyünk 10 dkg cukrot egy lábasba, hintsük meg egy kevés vízzel, és gyenge tűznél kezdjük pirítani. Ne kavargassuk, de az edényt időnként rázogassuk, hogy a cukor le ne ragadjon. Amikor már szép színe van, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a meleg vizet. Alaposan keverjük össze. Ez után töltsünk minden palacsintába egy fél körtét úgy, hogy kis batyut kapjunk.
Szórjuk meg a dióval, majd öntsük rá a karamellszószt.

LIBAMÁJ BATYUBAN
Hozzávalók:
50 dkg libamáj, 10 dkg vaj, 1 mk bors, 1 mk kakukkfű, 1 ek Worcester szósz, 1 dl vörösbor, 2 dl tejszín, só

Elkészítése:
A libamájat felszeleteljük, vajban megsütjük, fűszerezzük, majd a vajból egy kicsit félreteszünk. Kevés lisztet pirítunk a vajban, felengedjük csont alap lével, kiforraljuk, ráöntjük a vörösbort, fűszerezzük, sózzuk, kakukkfűvel, borskeverékkel fűszerezzük, és felöntjük a Worcester szósszal. Tejszínnel felöntjük, a mártást, ha kész vajdarabokkal megszórjuk.
Sós palacsinta tésztába beletesszük a szeleteket, és a mártással leöntjük.

MÁTRAI BETYÁR BATYU
Hozzávalók:
4 db nagy szelet sertéshús 10 dkg lángolt kolbász (parasztkolbász) 10 dkg bacon szalonna 1 db vöröshagyma 5 dkg párizsi 5 dkg reszelt sajt só panírozáshoz: liszt, tojás, morzsa olaj a sütéshez

Elkészítése:
Elkészítjük a tölteléket: a kolbászt, a bacon szalonnát, a hagymát, a párizsit apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. Ezeket jól összeverjük. A hússzeleteket kiklopfoljuk úgy, hogy szép nagy szeleteket kapjunk, melyeket besózunk. A hússzeleteket kiterítjük, és a közepébe helyezünk annyi tölteléket, hogy feltekerve ne folyjék ki a töltelék. A feltekert húst fogpiszkálóval összetűzzük, vagy jól lenyomkodjuk a széleit, és bepanírozzuk. Lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, bő forró olajban kisütjük.
Szalmaburgonya illik hozzá, de bármilyen salátával, savanyúsággal tálalható.

Folytatása következik!
Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.