Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS RECEPTEK 15

2019.06.21

BATYUS LEXIKON

SAJTOS BATYU FORMÁBAN
Hozzávalók:
40 dkg linzertészta, 40 dkg sajt, só, bors, 1 tojássárgája, vaj

Elkészítése:
Kb. 15-20 db tortelette formára van szükségünk (ez olyan, mint a kuglófforma, csak pici).
A mélyhűtött tésztát felengedjük, vékonyra kinyújtjuk, és derelyeszaggatóval akkora négyzetekre vágjuk, hogy a formák kibélelése után a széleit egymásra vissza tudjuk hajtani.
A vegyes sajtféléket (lehet mindenféle maradék sajt) nagy lyukú reszelőn megreszeljük, vagy apró kockára vágjuk.
A formákat kivajazzuk, meglisztezzük, kibéleljük tésztával, félig megtöltjük a sajttal, tetejét megszórjuk sóval, borssal, a széleket visszahajtjuk, de csak lazán, ne nyomkodjuk le!
Végül megkenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél pirosra sütjük (kb. 30 perc).
Óvatosan kiborítjuk a formákból és azon melegében tálaljuk.
Nagyon finom, mutatós és nem kis előnye, hogy a maradék sajtokat hasznosíthatjuk!

SAJTOS KELKÁPOSZTA BATYU
Hozzávalók:
12 közepes nagyságú kelkáposztalevél, 30 dkg sajt, 2 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg darált hús, 1 leveskocka, 5 dkg vaj, olaj, 2 dl fehérbor, só, bors, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A kelkáposztaleveleket több vízben megmossuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk, néhány percig a vízben hagyjuk, leszűrjük, és tiszta konyharuhára téve megszikkasztjuk.
A sajtot (ementáli, trappista, eidami) felkockázzuk, egy lábaskába 1/4 l vizet teszünk, ha forr, feloldjuk benne a leveskockát, a paradicsompürét, hozzáadjuk a darált húst, valamint a sajtot és lassú tűzön rövid lére pároljuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hagyjuk egészen kihűlni, majd megtöltjük vele a káposztaleveleket, melyeket szorosan feltekerünk (a torzsa felőli résznél kezdjük, hajtsunk rá egy tenyérnyi darabot, aztán a két oldalát és végül tekerjük végig), fehér zsineggel megkötözzük és kivajazott, tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk.
Tetejét meglocsoljuk kevés olajjal, aláöntjük a bort, alufóliával szorosan lefedjük a tál tetejét, és előmelegített sütőben egészen gyenge tűzön 20 percig pároljuk.
Ekkor eltávolítjuk az alufóliát, saját levével megöntözzük és további 10-15 percig, sütjük, amíg a batyuk egy kis szint nem kapnak, de megpirulniuk nem szabad.
Tálalás előtt meglocsoljuk 2 dl felforrósított tejföllel vagy tejszínnel, és lehetőleg azonnal fogyasszuk.

SONKÁS BATYU 01.
Elkészítése:
Kb. 25 dkg felszeletelt gombát egy kis olajon megpirítok. 2 evőkanál lisztből világos rántást készítek, majd felöntöm 1,5 dl fehérborral és ugyanannyi tejszínnel, és addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.
Sóval, fehér borssal ízesítem.
A tűzről levéve hozzákeverem a gombát és 1 tojást. 40 dkg főtt sonkát 8 szeletre vágok, egymás mellé helyezem a szeleteket, elosztom rajta a tölteléket.
Batyukat formálok belőle (hústűvel, vagy fogpiszkálóval megtűzöm), és kivajazott jénaiba teszem.
A batyuk közé, lehet paradicsomszeleteket tenni, a tetejét megszórom reszelt ementáli sajttal.
Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a sajt ráolvad.

SONKÁS BATYU 02.
Hozzávalók - A tésztához
35 dkg finomliszt, 18 dkg vaj (vagy margarin), 1 dkg sütőpor, 2 tojássárgája, kevés tejföl, 1 mokkáskanál só
A töltelékhez
30 dkg főtt sonka, 2 db tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, törött fekete bors, ízlés szerint, és a tészta tetejére 1 db tojás

Elkészítése:
A vajat elmorzsolom a liszttel és a sütőporral, majd hozzáadom a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjak.
Cipóvá formálom, tetejét kevés liszttel meghintem és follpack fóliába takarva, a hűtőszekrényben legalább 1 órán keresztül pihentetem. Közben elkészítem a tölteléket: a sonkát ledarálom.
A vajat habosra keverem a tojássárgákkal, majd hozzáadom a tejfölt és a törött borsot.
Ezután belekeverem a darált sonkát, végül óvatosan beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habot.
A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtom (persze ügyelek arra, hogy ne szakadjon el), és 10 x 10 cm-es négyzeteket vágok belőle.
Mindegyikre ráhalmozok a sonkás krémből, majd a négy sarkát összefogva sütőlemezre teszem.
Tetejüket a felvert tojással megkenem, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm.

(Sonka helyett párizsival vagy krinolinnal is készíthető, de akkor tegyenek bele egy mokkáskanálnyi füstízű sót is.)

SONKÁS BATYU 03.
Hozzávalók - Tészta:
80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 tejföl, 1 dl tej, 2 tojás 25 dkg olvasztott margarin, 1 kávéskanál cukor, 1 mokkáskanál só
Töltelék:
30 dkg füstölt, főtt tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sajt, 5 dkg vaj, 1 tejföl, 2 tojás, pici bors

Elkészítése:
A tésztát elkészítem a szokásos módon. Közben elkészítem a tölteléket. A főtt tarját, a szalonnát a sajtot ledarálom.
A tojást, tejfölt, vajat és a borsot a sonkához keverem.
Eközben a megkelt tésztát gyúrólapra borítom, nyújtom, 10 x 10 cm-es négyzetekre vágom.
Közepére teszek 1 mokkáskanál tölteléket.
A négy sarkát felhajtva batyut formálok belőle.
Tetejét tojással megkenem, szezámmaggal megszórom és 10 perc pihenés után forró sütőben készre sütöm.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.