Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BATYUS RECEPTEK 16.

2019.10.05

BATYUS RECEPTEK

SONKÁS-SAJTOS BATYU
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt, 6 evőkanál olívaolaj, 4 dkg élesztő, 1 dl szódavíz, só, őrölt bors, bazsalikom, oregánó, zúzott fokhagyma
A töltelékhez:
20 dkg főtt sonka, 1 kisebb fej brokkoli, 10 dkg Cheddar sajt, 1 evőkanál tej

Elkészítése:
Futtassa fel az élesztőt a langyos, cukros tejben, majd dolgozza össze a liszttel és a szódavízzel. A lágy, formálható tésztát pihentesse langyos helyen 45 percet. Ezután nyújtsa ki félujjnyi vastagra. Szúrjon ki a tésztából köralakokat, és letakarva tegye langyos helyre. Közben egy tálban a lereszelt, vagy finomra vagdalt sonkát, brokkolit, a reszelt sajtot és a tejet alaposan keverje ki. Fél órás pihentetés után a tészták közepére tegyen a töltelékből. Formázzon kis batyukat, majd fektesse kiolajozott sütőlapra mindegyiket.
Ecsettel kenje meg a tetejüket vízzel, végül a 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süsse pirosra.

SONKÁS VAGY GOMBÁS BATYU
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. fél liter tej, 1 mokkáskanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba vagy 10 dkg gépsonka, kevés petrezselyem

Elkészítése:
A margarint eldolgozzuk a liszttel és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel.
A késhát-vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepére halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát, kb. fél órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Töltelék:
10 dkg darált gépsonka (lehet maradék sült hús is), kevés bors, 3 kanál tejföl. (Vagy kevés vajon megpárolt, apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.)

Ha gombát használunk, a tésztát aznap fogyasszuk el!

SÜLT ALMA BATYUBAN
Hozzávalók:
6 db nagy piros alma, 1 doboz mirelit leveles tészta, 10 dkg marcipánmassza, 2 ek narancslekvár, 1 tojás, nagyobb szemű kristálycukor (vagy “jégcukor“***), porcukor, ribizli öntet

Elkészítése:
Az almákat kettőbe vágjuk, magházukat kiemeljük.
A marcipánmasszát összekeverjük a lekvárral, az üregekbe betöltjük.
A fél almákat összeillesztjük.
A felengedett tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, 6 egyforma darabra vágjuk.
1-1 almát beborítunk vele.
A tésztát batyuszerűen összefogjuk, összenyomjuk.
A leeső tésztarészekből leveleket vágunk és rátesszük a batyura.
Tojással megkenjük, cukorral megszórjuk.
Forró sütőben 200°C-on kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Porcukorral meghintve, vagy ribizli öntettel kínáljuk.
***Jégcukor=

Préselt kristálycukorból készül. Tökéletesen alkalmas sütemények és édességek dekorálására, mivel a sütés során nem olvad meg, magas hőmérsékleten is megtartja a formáját.

SÜTŐBEN SÜLT LEKVÁROS TÉSZTA
Hozzávalók egy lapos, másfél liter térfogatú sütőformához:
A tésztához:
5 dkg Rama margarin, félcsomagnyi élesztő, 6 dkg kristálycukor, 1,25 dl tej, 40 dkg liszt, fél teáskanál só, 2 db tojás.
A töltelékhez:
40 dkg szilvalekvár, 2 evőkanál aprított mogyoró, 1-2 evőkanál szilvapálinka vagy fél teáskanál fahéj, 7,5 dkg olvasztott Rama margarin a sütőlap kikenéséhez és a tészta megkenéséhez, 5 dkg szórócukor a sütemény meghintéséhez

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk.
Egy teáskanál cukrot adunk hozzá, és belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, majd kb. 10 percre meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére.
A margarint megolvasztjuk.
A lisztet a maradék cukorral, a sóval, a megolvasztott margarinnal és a tojásokkal egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és sima hólyagos tésztát dagasztunk.
Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresére nő.
A töltelékhez a szilvalekvárt összekeverjük az aprított mogyoróval és a szilvapálinkával vagy a fahéjjal.
A tésztát kb. 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk, és 20 négyzetre vágjuk.
Egy-egy négyzetet a tenyerünkbe véve megtöltjük az ízesített szilvalekvárral, és a sarkait összefogva egy batyuformát készítünk.
A tésztát körben megkenjük olvasztott margarinnal, és az összefogott csücskével lefelé fordítva szorosan egymás mellé helyezzük az előzőleg margarinnal kikent sütőlapra.
Felületét olvasztott margarinnal megkenjük.
A tésztát előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg színe aranybarna lesz.
Sütés után meghintjük szórócukorral, és még langyosan tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BATYUS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.