Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BARACKOK 3.

2019.07.26

BEFŐZŐK LEXIKONJA

KAJSZIBARACK NYERSEN
Hozzávalók:
tetszés szerinti mennyiségben kemény, nem túlérett kajszi, kevés cukor, ecet, literes üvegenként késhegynyi benzoesavas nátrium

 

Elkészítése:

A kajszikat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Annyi kellemesen savanykás levet keverek vízzel és ecettel, amennyi a belerakott gyümölcsöt ellepi, és 30 percig áztatom benne. Ezután leszűröm, és újabb tiszta, ecetes vízbe rakom a gyümölcsöt. A műveletet még egyszer (vagyis összesen háromszor) megismétlem, végül szűrőbe téve alaposan lecsöpögtetem. Minden egyes fél barackot kristálycukorban megforgatok és azonnal kiforrázott, tiszta üvegekbe rakom. Tetejére késhegynyi tartósítót szórok és azonnal, légmentesen lekötöm. Hűvös helyen tárolom.

Ha az üveget felbontom, vagy elhasználom egyszerre a tartalmát, vagy a hűtőszekrényben néhány napig tárolhatom csak, mert ha levegőt kap, hamar romlik.

KAJSZIBARACK-ÖNTET TÉLIRE
Felfújtakhoz, pudingokhoz.
Hozzávalók:
1 kg barack, 50 dkg porcukor, 1-1 késhegynyi szalicil
Elkészítése:
A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk és áttörjük. Összekeverjük a cukorral, egészen addig, míg egynemű masszát nem kapunk. Kisebb üvegekbe töltjük, tetejére tartósítót teszünk, az üvegeket lezárjuk, és kb. 40 percig gőzöljük.
Ott is hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyre tesszük

KAJSZI-ÍZ
A nyersanyag teljesen érett, egészséges gyümölcs legyen.
Elkészítése:
Mosás, hámozás után félbevágjuk, kimagozzuk. 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot számítunk, ezeket rétegezve egy nagy lábosba rakjuk, és legalább 3-4 órán át, hagyjuk állni. Ezután összekeverjük és felforraljuk, a forrástól számított 8-10 percig rotyogtatjuk.
A lekvárt az előre elkészített üvegekbe töltjük.

KAJSZI DZSEM
Hozzávalók:
5 db 1 literes üveg, 3 kg tisztított barack, 1,5 kg cukor
Elkészítése:
A barackot válogatom, mosom, meghámozom. 1,5 kg barackot és 1,5 kg cukrot rétegezve lábosba helyezek (egy sor barack, egy sor cukor), és 24 óráig állni hagyom. A kajszi másik feléből velőt készítek, amit felforralok. Másnap a barackvelőt és a darabos kajsziról leszűrt levet lassan felforralom és hozzáadom a barackot. Tovább főzöm, 15 percig, közben óvatosan keverem, hogy ne törjön a barack. Ezután a dzsemet még forrón, széles szájú üvegekbe töltöm, és azonnal légmentesen lezárom.
Az üvegeket egymás mellé helyezem, tiszta ruhával letakarom, másnapig állni hagyom.
Hűvös, száraz helyen tárolom.

KAJSZI - RIBIZLI - MÁLNA LEKVÁR
Hozzávalók:
40 dkg hámozott, kimagozott sárgabarack, 40 dkg leszemezett ribizli, 40 dkg málna, 50 dkg cukor, 1 csomagnyi zselésítő por
Elkészítése:
A gyümölcsöket enyhén turmixoljuk, összekeverjük a zselésítő porral. Felforraljuk.

NYERS KAJSZIBARACKDZSEM
Elkészítése:
2 kg érett kajszibarackot mossunk meg, és csöpögtessük le. Forraljunk vizet, majd a gyümölcsöt apránként, egyszerre csak 8-10 szemet téve a szűrőbe, merítsük a lobogva forró vízbe. Könnyen hámozhatjuk meg a barackot, ha még forrón lehúzzuk a héját. A gyümölcsöket vágjuk félbe, magozzuk ki, rakjuk mély tálba. 2 kg porcukrot elosztva, soronként hintsük meg 1-1 adaggal. Ha kihűlt, fedjük le.

Egy éjszakán át, hagyjuk állni, lehetőleg hűvös helyen (hűtőszekrényben vagy kamrában).
Másnap adjunk hozzá 6 szem, csonthéjától megfosztott, nem keserű, összezúzott barackmagot.
Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne.
Töltsük üvegekbe, majd a dzsemre üvegenként szórjunk 1-1 kk. nátrium-benzoikumot, és osszunk el rajta összesen 0.5 dl barackpálinkát. Gondosan, légmentesen kössük le az üvegeket és rakjuk végleges helyükre.
Csak sötét, hűvös helyen áll el.
Felbontás után hűtőszekrényben ajánlatos tárolni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK LEXIKONJA - BARACKOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.