Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZÉSEK - ŐSZIBARACK 1

2020.07.22

BEFŐZÉSEK LEXIKONJA

BARACKSAJT
Hozzávalók:
2 kg érett sárga- vagy őszibarack tisztítva, 1.2 kg cukor, néhány szem dió vagy mandula durvára törve, liszt

Elkészítése:
A barackot megtisztítom, kettéválasztom, kimagozom, és hibátlan zománcú edénybe rakom.
Az edényt vízgőzbe állítom, és a gyümölcsöt puhára főzöm, majd szitán áttöröm.
Minden kiló gyümölcshöz 60 deka cukrot keverek, néhány szem darabos diót vagy mandulát is adok, és vízgőzben tovább főzöm, amíg a kanáltól elválik
Kilisztezett, lapos edénybe öntöm, s ha megdermed, kiborítom.
Szellős, száraz helyen szikkasztom néhány napig, majd papírdobozba rakom, és fogyasztásig hűvös, száraz helyen tartom.

ECETES ŐSZIBARACK 01.
Elkészítése:
A teljesen hibátlan, ép, kemény barackokat szárazon megtörölgetjük, hogy bolyhait leszedjük, és lábosba egymás mellé rakjuk.
Egy l gyenge borecethez, vagy megfelelően hígított ecethez 30 dkg cukrot veszünk, és egy darabka fahéjjal felforraljuk, majd forrón a gyümölcsre öntjük, hogy teljesen ellepje.
Letakarjuk, és néhány napig hűvös helyen tartjuk.
Ekkor az ecetet leszűrjük, újra felforraljuk, és ismét ráöntjük a barackra.
Ha kihűlt, a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, levét ráöntjük, a tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot szórunk.
Lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.

ECETES ŐSZIBARACK 02.
Elkészítése:
Az érett, de még kemény őszibarackokat szárazon megtörölgetjük, és mindegyikbe néhány szem szegfűszeget szúrunk.
Tálba szorosan egymás mellé rakjuk a gyümölcsöt, és annyi fonó ecetes lével öntjük le, amennyi ellepi.
Ehhez minden liter 10%-os ecethez 500 g cukrot veszünk, és egy kevés gyömbérrel meg fahéjjal felforraljuk.
A sziruppal leforrázott gyümölcsöt kendővel letakarjuk, és 10 napig állni hagyjuk.
Ezután a levet leszűrjük, ismét jól felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük.
Ha kihűlt, a barackokat üvegekbe rakjuk, ráöntjük a szirupot és lekötjük.

EGRES-ŐSZIBARACK LEKVÁR
Hozzávalók:
50 dkg egres, 50 dkg sárga húsú őszibarack (előkészítés után mérjük), 1, 15 kg cukor, 1 csomag zseléfix

Előkészítése:
Az egrest megtisztítjuk, megmossuk.
Az őszibarackot félbevágjuk, kimagvaljuk, majd rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk.
Mindkét gyümölcsöt feldaraboljuk és lemérjük.

Elkészítése:
A kimért cukor mennyiségből 2 evőkanálnyit elveszünk és a zseléfixszel összekeverjük.
Egy főzőedényben a zseléfix-cukor keverékét a darabolt gyümölcsökkel összekeverjük, majd állandó kavargatás mellett nagy lángon felforraljuk.
Ha már folyamatosan forr, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd állandóan kavarva ismét felforraljuk.
Egy percen keresztül (az időt pontosan betartva) folytonos kavargatás közben főzzük, majd levesszük a tűzről.
A főzetről szükség esetén eltávolítjuk a habot, és azonnal színültig töltjük vele az előkészített befőttesüvegeket.
Az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, azonnal fejtetőre állítjuk, és így kb. 5 percig állni hagyjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK LEXIKONJA - ŐSZIBARACK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.