Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A BIRSALMA 3

2016.09.22

BEFŐZŐK LEXIKONJA

BIRSALMA ÉS BIRSKÖRTE
BIRSALMA LEKVÁR 01.

Elkészítése: A lekvár készülhet vegyesen almából és birsből. A megmosott és meghámozott gyümölcsöt magozza ki. Kevés vízben főzze addig, amíg a víz elfő, a gyümölcs pedig kezd szétesni. A megtisztított gyümölcshöz kilónként adjon 60 dkg cukrot, esetleg egy rúd vaníliát is. Ha lecsurog a fakanálról, akkor készen van.
Még forrón öntse meleg üvegekbe, a tetejére tegyen egy kevés szalicilt, fedje le, és száraz dunsztban hagyja kihűlni.

BIRSALMA LEKVÁR 02.
Elkészítése:
A lehámozott, hibátlan héjakból, az egészséges torzsákból, és az apróbb birsekből lekvárt főzhetünk. Nagyon kevés vízben puhára főzzük, áttörjük, majd a masszát lemérve minden kg-hoz 30 dkg cukrot teszünk.
A cukorral együtt még 20 percig főzzük, egy késhegynyi szalicilt keverünk bele, forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.

BIRSALMA MUSTBAN 01.
Elkészítése:
Friss mustot felére beforralunk, s fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Hámozott, gerezdekre vágott, kicsumázott birsalmákat, főzzünk benne puhára. A birsalmát üvegekbe rakjuk, a mustot még egyszer felforraljuk, s a gyümölcsre öntjük.
Lezárjuk, és kész, mehet a kamrába.

BIRSALMA MUSTBAN 02.
Elkészítése:
A birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kiszedjük. Édes mustot - literenként 25 dkg cukorral - felforralunk, és a birsszeleteket puhára főzzük benne. A gyümölcsöt széles szájú üvegekbe rakjuk, a mustot még néhány percig forraljuk, majd a birsre öntjük, és tiszta vászonruhával lekötjük.
Hűvös helyen hónapokig eláll.

BIRSALMASAJT 01.
Alapadag:
2 kg birsalma, 2 citrom, 20 dkg durvára darált dió, valamint a legyártandó birspéphez kilónként 50 dkg cukor

Elkészítése:
A birsalmát alaposan lecsutakoljuk, a szárát és a virágmaradékot kivágjuk, majd hámozatlanul negyedekre vágjuk. Edénybe rakva annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Leszűrjük, a főzőlevet félretesszük, a csutkadarabokat kiszedjük, a maradékot pedig átpasszírozzuk szitán, vagy pépesítjük. 2-3 dl főző léből, és a cukorból szirupot főzünk, belecsavarjuk a citromok levét, majd folytonos kevergetés közben apránként hozzáadjuk a pempőt is. Ha besűrűsödött, belekeverjük a diót is (el is maradhat). A formákat étolajjal kikenjük, majd beleöntjük a birsmasszát. Két nap múlva kiborítjuk egy tiszta deszkára, selyempapírral letakarva kb. 2 hétig szárítjuk, közben naponta megforgatjuk, hogy egyenletesen szikkadjon.
Ha a külseje már teljesen megszáradt, fóliába csomagolva tároljuk, míg el nem fogy.

BIRSALMASAJT 02.
Alapadag: tetszés szerint

Elkészítése:
A megtisztított birseket negyedekbe vágjuk, a magházakat kiszedjük, héjastól puhára főzzük, majd lepasszírozzuk. Lemérjük (kilónként 80 dkg cukor kell), majd lábasban addig főzzük, míg el nem válik a lábos aljától. Hozzáöntjük a kimért cukrot, majd erős tűzön állandó kavargatás mellett 10-15 percig főzzük. Akkor van készen, ha hideg tányérra cseppentve bebőrösödik.
Sietve kikent formába öntjük, mert gyorsan kocsonyásodik

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.