Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A BIRSALMA 4.

2016.10.05

BEFŐZŐK LEXIKONJA

BIRSALMA ÉS BIRSKÖRTE
BIRSALMASAJT 03.

Alapadag:
birsalma tetszés szerint, és kilónként 70-80 dkg cukor

Elkészítése:
A megtisztított birseket felszeleteljük, nagyobb lábosba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Időnként kavargatva puhára főzzük, majd áttörjük. Kilónként 70-80 dkg cukrot és fél citrom levét adjuk hozzá.
Összekeverve kocsonyásodásig főzzük, majd formába öntjük.

BIRSALMASAJT 04.
Alapadag:
tetszés szerint, és ugyanannyi cukor

Elkészítése:
A birsalmákat megmosom. Majd a nagyságától függően 4 vagy 6 db-ra vágom. Mikróba tehető edénybe rakom a feldarabolt almát. Lefedem, és minimum 20 percig a legerősebb fokozaton puhára párolom. Utána átpasszírozom. A tiszta gyümölcshúst lemérem, és amennyi a súlya, annyi cukrot keverek bele. Ezt ismét visszateszem a mikróba, és 20 percig újra a legerősebb fokozaton párolom. Ha nagyon folyékony lenne, akkor a fele időt lefedés nélkül, hogy besűrűsödjön. Semmi tartósítószer nem kell bele.
És azért jó mikróban készíteni, mert nem ég le, és nem kell mellette állni.

BIRSALMASAJT 05.
Hozzávalók:
birsalma, cukor, víz

Elkészítése:
A birsalmát megfőzzük. Ahány almánk van, annyi merőkanál vizet teszünk hozzá. Ha puha, áttörjük. (Az almát magházastól főzzük!) Annyi cukorral, amennyit a massza nyom, sűrűre főzzük. Nedves formába öntjük.
Három nap múlva kiborítjuk, és mindkét oldalát megszárítjuk.

BIRSALMASAJT 06
Alapadag:
1 kg birsalma (vagy birskörte), a birsalmapép kg-jához 60 dkg cukor, a birsalma kg-

hoz 1 citrom, 10 dkg durvára vágott dió

Elkészítése:
A birsalmát alaposan megmosom, szőrös héját ledörzsölöm, de nem hámozom meg. Csutkástól negyedekbe vágva annyi vízbe teszem, amennyi ellepi. Mindenestől puhára főzöm. Ezután a levét leszűröm, és a gyümölcsöt szitán áttöröm, nehogy a magjai belekerülhessenek a birsalmasajtba. 1 dl birsalma főzőlevével és a cukorral sűrű szirupot készítek, majd ha a cukor elolvadt benne, belecsavarom a citromlevet. Ezután a sűrű birsalmapépet belekeverem a citromos szirupba. Folytonos keverés közben addig főzöm, amíg a próbaképpen tányérra cseppentett gyümölcs összeáll, illetve már nem folyik szét. Ekkor belekeverem a durvára vágott diót és tiszta, még használatlan étolajjal bekent apró formákba öntöm a sajtmasszát. Két napig hagyom benne, majd deszkára borítva hagyom szikkadni két hétig. Időnként megforgatom, hogy egyenletesen száradjon minden oldalán. Csak akkor csomagolom be follpackba, vagy alufóliába, ha már teljesen megszáradt a külseje.
Korlátlan ideig eláll, sokféle desszert, finom édesség díszítője és alkotórésze.

 

 

BIRSALMASAJT 07.
Hozzávalók:
1 kg birsalma, 1 kg cukor, 1 db citrom leve

Elkészítése:
A birsalmát meghámozzuk, magházát kiszedjük, és puhára főzzük, ekkor a levét lecsurgatjuk, és szitán áttörjük. Megmérjük és ugyanolyan súlyú cukrot vízbe mártva, felteszünk főni, míg nagyon sűrű nem lesz. Ekkor az áttört gyümölccsel összekeverjük, 10 percig főzzük, és akkor citromlével nedvesített formába tesszük.
Diót vagy hámozott mandulát teszünk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.