Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A BIRSALMA 5.

2016.10.28

BEFŐZŐK LEXIKONJA

BIRSALMA ÉS BIRSKÖRTE
BIRSALMASAJT 09.

Elkészítése:
A jól megérett birsalmákat megmossuk, megtörölgetjük, és esetleges hibás részeit kivágva, hámozatlanul, kevés vízben puhára főzzük. Ha a héja kezd megrepedezni, levét leszűrjük, a gyümölcsöt pedig vékonyan lehámozzuk, húsát lereszeljük a torzsáig, majd a pépet szitán áttörjük. Egy kg birsalmapéphez 1 kg cukrot számítva 2 dl-nyi birs-főzőlével sűrű szirupot főzünk. Ha a szirup nyúlósodni kezd, beleöntjük a birspépet, beleszűrjük egy citrom levét, és állandóan keverve addig hagyjuk a tűzön, amíg jól forr. (Sokáig ne főzzük, mert nagyon megbarnul.) Hideg vízzel kiöblített kis formákba, mokkás csészékbe, kompótos tányérkákba vagy tiszta deszkára, kb. ujjnyi vastagon szétkenjük a masszát, és meleg, szellős helyen szárítjuk. Ha teljesen megkeményedett, a formákból kiborítjuk, a deszkán levőt pedig különböző formákra kiszúrjuk vagy rudakra, kockákra vágjuk.
Porcukorral beszórva, kilyukasztott fedelű papírdobozban hűvös, száraz helyen sokáig eltarthatjuk.

BIRSALMASAJT 10.
Elkészítése:
Egy kg szitán áttört birsalmapéphez keverjünk egy kg cukrot, egy fél citrom apróra vágott héját, és keverjük legalább egy fél óra hosszat, amíg könnyű, habos massza nem lesz. (Turmixgéppel percek alatt elkészül.)
A fentiek szerint tegyük formákba vagy deszkára, és tegyük meleg, száraz helyre, esetleg a langyos sütőbe, mert az így készített birsalma nehezebben szárad.

BIRSALMASAJT 11.
Elkészítése:
Két kg főtt és lereszelt, de szitán át nem tört birsalmapéphez keverjünk 1 kg cukrot és egy félujjnyi kettévágott vaníliát. Állandóan keverve főzzük gyenge tűzön egy óra hosszat, majd ujjnyi vastagon kenjük szét egy tiszta, megvizezett deszkán. Meleg helyen szárítsuk, mert ez is nehezebben szikkad, de mert kevesebb benne a cukor, sokan jobban szeretik.

BIRSALMASAJT 12.
Hozzávalók:
1 kg birsalma (birskörte), 1 citrom, 10 dkg durvára vágott dióbél, a birsalmapép kilogrammjához: 60 dkg kristálycukor

Elkészítése:
A birsalmát alaposan megmossuk, bolyhait ledörzsöljük, és leöblítjük. Nem hámozzuk meg, hanem negyedekbe vágjuk, és csumájával együtt annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi. Puhára főzzük, majd leszűrjük, és a gyümölcsöt szitán áttörjük. 1 dl birsalma lével és a cukorral sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor feloldódott, a citromlevet is belecsavarjuk. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a sűrű birsalmapépet, majd addig főzzük, amíg a próbaképpen tányérra cseppentett gyümölcs össze nem áll, illetve már nem folyik szét. Ekkor belekeverjük a vágott dióbelet. Apró formákat vékonyan bekenünk tiszta étolajjal, és beleöntjük a birsalmasajtmasszát. Két napig hagyjuk a formában (ha nagy formát használunk, akkor három napig), majd tiszta deszkára (amit még nem használtunk hagymás ételhez) borítjuk. Selyempapírral letakarva két hétig szikkasztjuk, naponta megforgatjuk, hogy egyenletesen száradjon.
Csak akkor csomagoljuk fóliába, amikor a külseje már teljesen kiszáradt.
Megjegyzés:
Korlátlan ideig eltartható finomság, amely sokféle édesség díszítője, alkotója.

BIRSALMASAJT 13.
Elkészítése:
Egy kiló megfőtt, ritka szitán áttört birsalmához fél kiló cukorport és fél citrom apróra vágott héját tegyük főni. Ha jól felfőztük, vegyük le, és kenjük jó vastagon, porcelán tányérokra. Meleg helyre a kályha mellé rakjuk pár napra, amíg egészen kiszárad.
Ekkor vagdaljuk ki csinos, cifra kicsi és különböző alakú bádog tésztametszőkkel; úgy tegyük el használatig üvegbe rakva.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.