Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A BODZA

2016.06.03

BEFŐZŐK LEXIKONJA

ASZALT FEKETE BODZA
Elkészítése:
A fekete bodzát lebogyózzuk, és vékony rétegre terítve napra tesszük száradni. Időnként megforgatjuk. Kedvezőtlen időjárás esetén mérsékelt hőfokon sütőben is végezhetjük az aszalást. Az aszalt bodzát üvegekbe rakjuk, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak a kellően megszárított bodzabogyó tartósítható a romlás veszélye nélkül.

ASZALT FEKETE BODZÁBÓL KÉSZÜLT TEA
Elkészítése:
Az aszalt bodzabogyót hideg vízben megmossuk, levét leöntjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje. 2-3 napi áztatás után felhevítjük. és néhány percig forraljuk. Az így nyert főzetet mézzel édesítve melegen gyógyteaként, lehűtve üdítő italként fogyaszthatjuk.

BAJOR BODZABEFŐTT
Hozzávalók:
8 körte, 1 liter víz, 1 citrom, 1.5 kg szilva, 1 kg bodzabogyó, fél kg cukor

Elkészítése:
A körtéket meghámozom, negyedelem és megszabadítom a magházától, majd citromos vízben félpuhára főzöm. Rövid ideig vele főzöm a kimagozott, felezett szilvákat. Összekeverem a nyers, megmosott bodzával és üvegekbe töltöm. A főzőlevet a cukorral és a citromlével felfőzöm, ráöntöm a gyümölcsökre és fél óráig 80 C°-on gőzölöm.

BODZABEFŐTT 01.
Elkészítése:
4 kg érett bodzabogyót szárastul megmossuk, majd a bogyókat leszedjük, és dunsztosüvegbe rakjuk. 2 liter vizet, 1 kg cukrot - hozzáadva fahéjat és néhány szem szegfűszeget- felforralunk, és amikor kihűlt 2 db citrom levét adjuk hozzá, majd az üvegekben levő bogyókra öntjük. Az üvegek tetejét tartósítószerrel kezeljük, és gondosan lezárjuk, 80°C-on 30 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, utána hűvös helyen tároljuk.

BODZABEFŐTT 02.
Elkészítése:
A fekete bodza érett termését jól megmossuk, lecsepegtetjük, kocsánytalanítjuk. A bodzát üvegekbe rakjuk. A felöntőlé minden literéhez 40 dkg cukrot adunk, ízlés szerint szegfűszeget és fahéjat, 2 g citromsavat.
Forrón öntjük a gyümölcsre a cukoroldatot, azonnal légmentesen lezárjuk, 85 fokon 20 percig hőkezeljük. Fokozatosan hagyjuk kihűlni.

BODZABEFŐTT 03.
Elkészítése:
4 kg érett bodzabogyót szárastól megmossuk, majd a bogyókat leszedjük, és üvegekbe rakjuk. 2 l vizet,1 kg cukrot, hozzáadva fahéjat és néhány szem szegfűszeget felforraljuk, amikor kihűlt 2 db citrom levét adjuk hozzá, majd a bogyókra öntjük. Az üvegek tetejét tartósítószerrel kezeljük, és gondosan lezárjuk. 80 fokon 30 percig hőkezeljük. Kihűlésig hagyjuk, utána hűvös helyen tároljuk.

BODZA BEFŐZVE
Alapadag:
1 kg bodza, 30 dkg cukor 1 rúd vanília, 1 citrom

Elkészítése:
A bodzát fürtöstül megmossuk, aztán lefejtjük, lassú tűznél egy óra hosszat forraljuk, mint a lekvárt. Tetszés szerint tegyünk bele cukrot (körülbelül egy kg gyümölcsre 30 deka cukrot), egy rúd vaníliát, egy egész citromot karikákra vágva. Lekváros üvegekbe rakjuk és kigőzöljük. (Igen jó és egészséges.)

BODZABOROK
BODZABOR

Elkészítése:
Összekeverünk 5 dl összezúzott, érett bodzabogyót, 2,5 l vizet, 2 kg cukrot, valamint 2 citrom levét és reszelt héját. Üvegbe töltjük, deszkával lefedve 4 napra langyos helyre tesszük, időnként megkeverjük. Leszűrjük, majd visszaöntjük a kimosott üvegbe, hűvös helyre tesszük. 3-4 hét múlva a letisztult bort üvegekbe szűrjük, de csak 4 nap múlva dugaszoljuk le szorosan.

BODZABOGYÓ BOR 01.
Elkészítése:
Az érett gyümölcsöt megmossuk, összezúzzuk, és 1 napi állás után kevés vízben átfőzzük, és leszűrjük. 1 l léhez 20 dkg cukrot és 1 g ammónium-foszfátot az erjedés élősegítésére. Demizsonban erjesztjük. Miután leülepedett, leszűrjük. Néhány nap múlva a teljesen letisztult bort palackozzuk.

BODZABOGYÓ BOR 02.
Elkészítése:
10 l vízhez kb. 20 dkg szárított bodzavirágot adunk, ízét 2-3 citrom héjával és kifacsart levével javítjuk. 1 l vízhez kb. 25 dkg cukrot adunk, attól függően, hogy szárazabb, vagy édesebb bort akarunk. A fajélesztővel beoltott levet erjesztjük, az erjedés befejeztével a letisztult bort palackozzuk, és légmentesen lezárjuk.

BODZAVIRÁG-BOR
Hozzávalók:
1 l lemorzsolt bodzavirág, 1kg cukor, 3 l víz, 1 citrom, 1/2 dkg élesztő

Elkészítése:
Uborkás üvegbe rakjuk a bodzavirágot, a felkarikázott citromot, és leforrázzuk a 3 l vízzel. Ha kihűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, ha az feloldódott, jól leszűrve üvegekbe töltjük, de nem egészen tele. Lazán dugaszolva rakjuk a kamrába, ha az érés során kilövi a dugót, nyomjuk vissza.

BODZA- CHUTNEY
Hozzávalók:
Fél kg bodza, fél kg mag nélküli szőlő, fél kg hagyma, fél kg körte, fél kg szilva, 40 dkg zellergumó, 1. 25 dl 20 %-os ecet, 1, 25 dl fehérbor, 70 dkg barna cukor, darabka gyömbér, 2 szegfűszeg, só Cayenne bors

Elkészítése:
A bodzát leszemezem, kevés vízzel negyed óráig főzöm és egy finom szitán áttöröm. A felezett szőlőszemekkel, hagyma-negyedekkel, körtecsíkokkal, magozott szilvával, zellercsíkokkal, ecettel, borral és cukorral nagy lángon felfőzöm. Beleteszem a gyömbért, a szegfűszeget és az összes többit, majd kis lángon, lefedés nélkül majdnem az összes folyadékot elgőzölögtetem róla. Néha megkeverem. Végül sóval és Cayenne borssal ízesítem, üvegekbe töltöm és lezárom. Sültekhez, felvágottakhoz, szárnyasokhoz köretként tálalom.

BODZADZSEM 01.
Alapadag:
1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl. citromlé

Elkészítése:
Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb. 45 percig főzzük. Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és a citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

BODZADZSEM 02.
Alapadag:
1 kg bodzabogyó, 80 dkg cukor

Elkészítése:
A cukorból és 3-4 dl vízből szirupot főzünk, belerakjuk a megtisztított bodzabogyókat, majd gyakori kevergetéssel addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

BODZADZSEM 03.
Elkészítése:
Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük, és leszemezzük. Egy kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, és erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk. Egyes vidékeken köhögés elleni házi szerként fogyasztják.

BODZADZSEM INGI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg tisztított gyümölcshöz 80 dkg cukor

Elkészítése:
A cukorból 3 dl vízzel sűrű szirupot készítünk. Beletesszük a gyümölcsöt, és gyors tűznél addig főzzük, amíg sűrűn folyós lesz. Forrón üvegekbe rakjuk.

BODZAITALOK
BODZAITAL 01.

Elkészítése:
2 liter vízből ízlés szerint limonádét készítünk, 2 napra beleáztatunk 8-10 bodzavirágzatot. Szűrve, hűtve kellemes üdítő.

BODZAITAL 02.
Hozzávalók:
4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál kristálycukor

Elkészítése:
A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.

BODZAITAL 03.
Hozzávalók:
5-7 tenyérméretű bodzavirág, 2 citrom, héjastól, 70 dkg cukor, 2 doboz borkősav, víz

Elkészítése:
Elkészítése roppant egyszerű: A virágokat folyó vízben megmosom, az összes többi hozzávalóval együtt beleteszem egy ötliteres üvegbe. Annyi vízzel öntöm fel, hogy tele legyen. 2-4 nap múlva leszűröm és palackozom.

BODZAITAL 04.
Hozzávalók:
8-10 bodzavirág, 6 liter víz, 1,5 kg cukor, 2 csomag citrompótló, 1 citrom karikára vágva

Elkészítése:
A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsurgatjuk. A többi hozzávalót jól elkeverjük a vízzel, majd a bodzavirágot is beletesszük. 2-3 napra hideg helyre állítjuk. Leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Hűtőbe téve azonnal fogyasztható.
Nyári hőségben kitűnő frissítő ital.

BODZAITAL 05.
Hozzávalók:
4 tenyérnyi, szép nagy bodzavirág, 2 citrom, fél dl ecet, 1 kg + 4 evőkanál kristálycukor

Elkészítése:
A virágokat megmosom, szétszedem, és 5 liter vízbe beleteszem. Hozzáadom a megmosott és vékonyra karikázott citromot, az ecetet és 1 kg kristálycukrot. Az egészet felforralom, és a forrástól számított 4 percig főzöm. Közben a maradék kristálycukrot egy ép zománcú edényben szárazon megpirítom, és ha már majdnem barna, 2 dl bodzás lével felengedve addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne. Ezt a levet hozzáöntöm a többihez, és a lángot eloltom alatta. Ha teljesen kihűlt, nagyon finom szűrőn átszűröm, és kis üvegekbe töltöm. Hűtőszekrényben tárolva három hétig eláll. Rendkívül aromás ital, amelyet ásványvízzel vagy szódavízzel fogyasztunk.

BODZALÉ 01.
Elkészítése:
4 kg bodzabogyót hideg vízben többször megmosunk, majd leszemezzük. 2 kg cukrot adunk hozzá, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul. és a kevergetés közben széjjel nem esik. Hagyjuk kissé lehűlni, majd sűrű szitán átnyomjuk, és az így nyert levet melegen előmelegített üvegekbe öntjük, lekötjük és hőkezeljük. A kihűlés után hűvös helyen tároljuk. Az így nyert lé szénsavas vízzel hígítva üdítő ital. Alkalmas dzsemek, befőttek, édes tésztafélék, likőrök festésére is.

BODZALÉ 02.
Hozzávalók:
Érett, feketés bodzabogyó - tetszés szerinti mennyiségben

Elkészítése:
A szárától megtisztított bogyókat tiszta porcelánedényben, letakarva egy napig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap kilogrammonként 3 dl vizet ráöntünk és megfőzzük. A kapott levet gézen keresztülnyomjuk, újra felforraljuk; - forrón üvegekbe töltjük, légmentesen lekötjük, száraz gőzben kihűtjük.

BODZASZÖRP 01.
Hozzávalók 4 liter szörphöz:
10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral), 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium benzoikum, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.

BODZASZÖRP 02.
Elkészítése:
5 l vizet felforralunk - 3,5 kg cukrot beleteszünk, és ha forr, beledobunk kb. 38-40 db bodzavirágot, és levesszük a tűzről. Másnap 3 db citromot belekarikázunk 5,5 dkg borkősavat és 7 g nátrium- benzoátot teszünk bele, így hagyjuk állni 1 napig. Leszűrjük, és üvegekbe tesszük.

BODZASZÖRP 03.
Készíthető a virágjából és a bogyójából. A bodzavirág szörpöt az erdei szeder-szörphöz hasonlóan készítjük el. Elkészítése:
A bodza bogyójából így készítünk szörpöt: a száráról leszedett bogyókat megmossuk, lecsöpögtetjük, kipréseljük, a maradékot vízzel átgyúrjuk, újra kipréseljük. Minden liternyi kapott léhez 40 dkg cukrot veszünk, és két óra hosszat főzzük, lassú tűzön. Üvegekbe öntjük, kigőzöljük - a forrástól számított 20-25 percig -, és felhasználásig hűvös helyen tartjuk.

BODZASZÖRP 04.
(4 literhez)
Elkészítése:
Lerázva 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt, 1 centis szárú, bodzavirágot, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne törjük össze. Egy 5 l-es, széles szájú befőttesüveg alján helyezzük el a virágokat, szórjunk rá 1 kg kristálycukrot, 1 kk. sót. Rakjunk rá 1 nagy lédús, forró vízzel mosott, letörölgetett, vékonyra karikázott citromot. Szórjuk meg 3 dkg citromsavval, öntsük le 2 ek ecettel, 4 l, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vízzel. Alufóliával vagy fóliával lazán fedjük be. (Nem kell lekötni.) 5 napon át naponta többször keverjük meg műanyag keverőkanállal. A cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia. Utolsó nap finom szűrőn szűrjük át. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltve, de csak öthatod részig, minden egyes üvegbe 1 kk nátrium-benzoikumot szórjunk. Azonnal dugaszoljuk le. Ha csak 2-3 hónapra akarjuk eltenni, akkor a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk. Ha egész télen szeretnénk fogyasztani belőle, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.

BODZASZÖRP 5.
Én sosem mosom le előtte a virágokat, mert akkor a virágport is kimosnám belőle, és akkor sokkal "halványabb" lesz az íze a szörpnek. olyan helyen szedem a bodzavirágot, ahol nem járnak autók, nem lesz poros. Így mosás nélkül is felhasználható lehet, hogy egy-két pici bogár is lesz benne, de a végén úgyis átszűrjük, így nem fognak a bogaracskák a szörpben úszni, a virágokat, citromkarikákat én több napig is áztatom
Hozzávalók:
12 db virág, 1,5 l víz, 2 kg cukor, 4 dkg citromsav

Elkészítése:
A virágot egy éjszakára beáztatni a 1,5 l vízbe, majd szitán át kell szűrni. A cukrot és a citromsavat hozzáadjuk a vízhez, és addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen felolvad. Ez több napig is eltarthat. Ha a cukor elolvadt üvegekbe kell tölteni. Lezárva sokáig eláll.

BODZASZÖRP 06.
Elkészítése:
50 darab virágot egy 5 literes befőttesüvegbe teszünk. Erre 4 1,5 kg cukor, 2-4 karika citrom, 30 g citromsav. Felforralt, majd lehűtött vízzel teletöltjük, majd 3 napig - időnként megkeverve- érlelni hagyjuk. A negyedik napon leszűrjük. Ha hosszabb ideig akarjuk eltartani, 2-3 percig forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és a tetejére szalicilt, vagy Na- benzoátot teszünk.

BODZASZÖRP TÉLIRE 01.
Hozzávalók:
10-12 tenyérnyi bodzavirág, 2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg borkősav, ugyanennyi citromsav

Elkészítése:
A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük, és hűvös helyre tesszük. Hígítva, hűtve fogyasztjuk.

BODZASZÖRP TÉLIRE 02.
Elkészítése:
4 dg borkősavat feloldunk 1,5 liter vízben, beleáztatunk 20 dg bodzavirágot (kocsány nélkül), 12-24 órát áztatjuk Szirupot készítünk 2,5 kg cukorból és 5 liter vízből. A leszűrt bodzához keverjük, üvegekbe töltjük.

BODZASZÖRP VIRÁGBÓL VAGY BOGYÓBÓL
Hozzávalók:
Érett bodzabogyó és ugyanolyan súlyú cukor

Elkészítése:
A bodzát lebogyózom, és pár napra lefedve állni hagyom. Levét kinyomkodom, leszűröm és a cukorral sűrűre főzöm. Forrón száraz üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem.

BODZAVIRÁGLÉ
Elkészítése:
Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretű fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszűrőben hideg vízzel alaposan mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös helyre. 2–3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szűrjük le, és töltsük palackokba.

BODZAVIRÁGLÉ MÉZZEL
Elkészítése:
Szedjünk le 5–6 fej tenyérnyi méretű fehér bodzavirágot. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé sajátos muskotályos ízét és illatát. A virágfürtöket tördeljük le a közös szárról, majd egy tésztaszűrőben hideg vízzel alaposan mossuk át. A megtisztított virágot tegyük egy 3 literes üvegbe, és öntsünk rá 2,5 liter előzőleg felforralt, és langyosra hűlt vizet. Keverjünk bele 20 dg mézet és 1 dl citromlevet, majd lefedve állítsuk az üveget hűvös helyre. 2–3 napig áztassuk úgy, hogy naponta legalább egyszer keverjük át. Végül szűrjük le, és töltsük palackokba.
Ez a rendkívül finom és érelmeszesedés ellen is hatásos ital hűtőszekrényben kb. 1 hétig, légmentesen lezárva pedig max. 2 hétig tartható el. A bodzavirágból készült ivólevet a dzsemeknél leírt módon hosszabb időre is tartósíthatjuk. Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a felforralás következtében az ivólé C– vitamin–tartalma jelentős mértékben csökkenni fog. Ez azonban elkerülhető, ha nem ivólevet, hanem szörpöt készítünk a bodzavirágból, és lefagyasztjuk. Szörpkészítés esetén azonos mennyiségű vízhez — egy 5 literes üvegben — ötször annyi nyersanyagot adjunk. Ez a sűrű lé egyébként magas méztartalma következtében az egycsillagos hűtőszekrény mélyhűtő-terében még nem fagy meg. Normál hűtőtérben a szörp idényjellegű fogyasztás esetén sem tárolható, mert magas növényi anyag–tartalma miatt 1–2 nap után erjedésnek indul. Fogyasztáskor négyszeres mennyiségű, szoba hőmérsékletű ásványvízzel hígítsuk. Amennyiben nincs fagyasztószekrényünk, és kénytelenek vagyunk tartósítószert alkalmazni, feltétlenül kerüljük a szalicilsav használatát. Helyette keverjünk az áztatóvízbe literenként 0,1 dg (1 csapott mokkáskanál) nátriumbenzonátot, és a palackokat hőkezelés nélkül zárjuk le. Ha a benzolsavat mindjárt az elején hozzákeverjük a vízhez, akkor 5–6 napig is áztathatjuk, így még áthatóbb íze lesz a szörpnek.

Mellékesen megjegyezve létezik egy még kevésbé ártalmas tartósítószer, a káliumszorbát, amelyet egyelőre csak az ipar használ, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

BODZAVIRÁGSZÖRP 01.
Hozzávalók:
kb. 10 tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág 1 cm-es szárral, amit lerázok a bogaraktól, és óvatosan, de alaposan megmosok folyó csapvíz alatt, 1 nagy lédús citrom, 1 kg cukor, 2 ek ecet, 3 dkg citromsav, 1 mk nátriumbenzonát, 1 mk só

Elkészítése:
Egy ötliteres befőttes üveg aljára teszem a virágokat, a citromot egészen vékonyra fölszeletelem, és úgy teszem a virágra, hogy a szeleteléskor kifolyt levét is ráöntöm. 4 liter vízbe a cukrot beleöntöm, és szirupot főzök belőle. Felforralom, lehűtöm, belekeverem az ecetet, sót, citromsavat, majd a virágokra öntöm. Az üveget lazán fóliával lefedem (nem kell lekötni). Öt napon keresztül érlelem a virágokat a szirupban. Csodálatos látványt nyújt! És nagyon finom az illata! Sűrű szövésű szűrőn átszűröm, és kiforrázott hosszú nyakú üvegekbe öntöm, de csak kb. öthatod részig. Minden üvegbe késhegynyi tartósítószert szórok, és azonnal lezárom. Ha 2-3 hónapon belül elfogy, akkor nincs több teendő, sötét, hűvös helyre állítom az üvegeket. Ha azonban nagyobb mennyiséget készítek, akkor mindenképp nedves gőzben csírátlanítom, így egész télen is eláll. Nagyon finom, és nagyon egészséges!

BODZAVIRÁGSZÖRP 02
Hozzávalók:
4 tányér bodzavirág, 1 liternyi forró víz, 1 kg cukor, 2 dkg citromsav

Elkészítése:
A virágtányérokat jól kirázom a rovaroktól, egy tálba teszem, leöntöm forró vízzel, beleteszem a cukrot és a citromsavat, és jól felkeverem. Szobahőmérsékleten 24-48 órát állni hagyom, miközben időnként megkeverem. Ezután a szörpöt egy szűrőn, vagy kendőn átszűröm, felfőzöm, kicsi előmelegített üvegekbe töltöm, és jól lezárom. Sötét, hűvös helyen tárolom.
A megkezdett üvegeket hűtőszekrényben tárolom.

ÜDÍTŐ ITAL BODZAVIRÁGBÓL
Hozzávalók:
6-7 tenyérnyi bodzavirág, kb. 80 dkg cukor, 2 citrom, 2 csomag citrompótló

Elkészítése:
Egy ötliteres uborkásüvegbe beletesszük a cukrot, a vastagabb levélbordáiról leszedett bodzavirágokat, melyeket előzőleg hideg vízzel leöblítettünk, a héjastól vékony karikára vágott citromot és a citrompótlót. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon, majd az üveg száját egy tányérkával letakarjuk, és az egészet egy-két napig állni hagyjuk. Azután leszűrjük, a levet üvegekbe töltjük, és szódavízzel hígítva vagy a nélkül is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az üvegeket hideg pincébe vagy a hűtőszekrénybe tesszük, a lé néhány nap múlva - ha melegebb helyen áll, akkor hamarabb - gyengén erjedni, pezsegni kezd. Ekkor legjobb az íze. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és tovább akarjuk eltartani, akkor a cukrot a vízzel főzzük fel, forrázzuk le a virágokat, azután tegyük bele a citromot és citrompótlót, letakarva hagyjuk egy-két napig állni, majd szűrjük le. Az üvegekbe töltött lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, majd az üvegeket dugaszoljuk le, és tegyük hideg helyre. Használatkor az üveg tetejéről egy ujjnyit öntsünk le, ebben töményen van a konzerválószer, a többit pedig jól lehűtve, esetleg szódavízzel hígítva fogyasszuk. Ha bodzaszörpöt készítünk, akkor ehhez a vízmennyiséghez dupla mennyiségű bodzavirágot, citromot, citrompótlót és 2 kg cukrot vegyünk. Az üvegekbe töltött, leszűrt lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, kössük le vagy dugaszoljuk be erősen, és 10-15 percig gőzöljük. A bodzából készült üdítő italnak, szörpnek olyan az íze, mint a muskotályos mustnak.

BODZAKOCSONYA 01.
Hozzávalók:
1 kg bodzabogyó, 5 dl víz, minden liter áttört léhez 80 dkg cukor

Elkészítése:
A megtisztított bodzát vízzel leöntve addig főzzük, amíg a szemek szétfőnek. Áttörtjük, megmérjük, és a cukrot hozzátéve addig főzzük, amíg a tányérra csöppentve azonnal megkocsonyásodik. Üvegekbe töltjük, és száraz gőzbe tesszük.

BODZAKOCSONYA 02.
Elkészítése:
2 liter frissen főzött bodzalé, 2 kg cukor, 2 kg birsalma, 1 db citrom reszelt héja és leve a következő módon elkészítve: a birsalmát megmossuk, cikkekre vágjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön egy órán át, főzzük, majd paradicsompasszírozón vagy sűrű szitán áttörjük. Az így nyert birsalma léhez hozzáadjuk a bodzalevet, cukorral dúsítjuk, és közepes tűzön addig főzzük, míg kocsonyaszerű anyagot nem kapunk. Amikor kész, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a citrom levét, és aszpikos formába öntve vagy széles szájú üvegbe merve hagyjuk kihűlni, s utána fogyasztjuk.

BODZALEKVÁR 01.
Alapadag:
1 kg bodzaszem, 30 dkg cukor, fél rúd vanília, 1/2 citrom karikára vágva

Elkészítése:
A befőző edénybe 1 dl vizet töltünk, beleöntjük a megmosott, lecsöpögtetett bodzabogyókat és felforraljuk. Ha forr, beleadjuk a többi hozzávalót, és állandóan kevergetve 45-50 percig főzzük. Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

BODZALEKVÁR 02.
Hozzávalók:
minden kiló gyümölcspéphez 25 dkg cukor, fél citrom leve

Elkészítése:
Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakva összetörjük (krumplinyomóval). Időnként kevergetve fél óráig főzzük. Átpasszírozzuk, hozzáadjuk a szükséges cukrot és a citromlét. Kb. 20 percig főzzük állandóan kevergetve. Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

BODZALEKVÁR 03.
Elkészítése:
Tetszőleges súlyú leszemezett, érett bodzaszemeket felfőzünk, majd átpasszírozunk. Lemérjük és visszatesszük főzni, s minden kilóra 800-1000 g cukrot keverünk bele. Kerülhet bele zselésítő befőző szer is. Kisebb üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

BODZALEKVÁR 04.
Elkészítése:
4 kg érett bodzabogyót alaposan megmosunk, majd szemezzük. 2,5 kg cukorból, félliternyi vízből szirupot készítünk, és a forró cukoroldatba belehelyezzük a bodzabogyót. Közepes tűzön addig főzzük, amíg a sűrűsödési folyamat meg nem indul. Előmelegített üvegekbe merve a tetejét tartósítószerrel kezeljük, és lezárjuk. 80°C-on 30 percig hőkezeljük, és kihűlés után száraz helyen tároljuk.

BODZALEKVÁR BOGYÓBÓL CIGÁNY MÓDRA
Hozzávalók:
5 kg érett bogyó, 3 kg cukor, 7 dl víz

Elkészítése:
A bodzát megmosom és leszemezem. A vízből és a cukorból szirupot főzök, majd beleteszem a bodzát. Felteszem főni és lekvársűrűségűre főzöm. Előmelegített üvegekbe teszem, lezárom, majd öt percre, fejre állítom. Ezt követően kidunsztolom. A cigánygyerek az udvaron, utcán általában bodzalekváros kenyeret eszik. Nagyon finom lekvár!

BODZALIKŐR 01.
Elkészítése:
1 kg bodzát leszemezünk, és üvegbe teszünk. Leöntjük 1 liter tiszta szesszel, és két hétig naponta rázogatjuk. Másfél liter vízben felfőzünk fél kiló cukrot, hozzáadunk szegfűszeget, fahéjat és egy citrom reszelt héját. Összekeverjük az alkoholos gyümölccsel, és két napig pihentetjük. Leszűrjük, palackozzuk, és 3-4 hónapig pihentetjük. Őszre fogyasztható.

BODZALIKŐR 02.
Elkészítése:
1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, szemenként válogatunk, és üvegbe helyezzük. 1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá, és két héten át, pihentetjük úgy, hogy naponta felrázzuk, illetve megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után, amikor beérett - illetve a molekuláris folyamatok befejeződtek- fogyasztható.

BODZALIKŐR 03.
Elkészítése:
1 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezünk, és üvegekbe helyezünk. 1 l 96 fokos alkoholt öntünk rá, és 2 héten át, pihentetjük, úgy, hogy naponta felrázzuk, ill. megkeverjük. 1 1/2 vízben 1/2 kg cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és 1 citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. 2 napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után fogyasztható

BODZAVIRÁG-ECET
Hozzávalók:
Bodzavirág, fehérborecet

Elkészítése:
Egy széles szájú üveget megtöltök bodzavirággal, és teljesen teletöltöm fehérborecettel. Gondosan lezárom és 2-3 hétre hűvös, sötét helyre teszem. Ekkor átszűröm egy másik üvegbe. Salátákhoz használom.

BODZAVIRÁGOS CSERESZNYELEKVÁR
Hozzávalók:
2 kg cseresznye, 1 kiskanál citromsav, 1 kg befőzőcukor, 4-5 tenyérnyi bodzavirág

Elkészítése:
A cseresznyét leszárazzuk, kimagozzuk, és lábasba szórjuk. A citromsavat, a befőző cukrot hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetve 10-15 percen át forraljuk. A főzés utolsó percében a száráról lecsipkedett, megmosott bodzavirágokat is beletesszük, majd forrón, fertőtlenített üvegekbe merjük. Gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A bodzavirág kitűnő aromát ad a nem túl jellegzetes ízű cseresznyének.

BODZAVIRÁG-PEZSGŐ
Elkészítése:
Rozsdamentes fazékban 5 liter vízhez 750 g cukrot adunk 1/4 l borecet társaságában. Kb. 5 karikára vágott citromot. 12-15 db jól fejlett, szárak nélküli bodzavirágot, kis csomóba kötött még nem virágzó szagos mügét adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük. Kb. 1/2 óra után a szagos mügét kivesszük a folyadékból. Ezután a pezsgőalapanyagot 8 napig állni hagyjuk, de mindennap egyszer megkeverjük. Ha az előírt idő letelt, leszűrjük, és tisztára mosott pezsgőspalackokba töltjük. Ledugaszoljuk, és a dugót drótkosárral lekötjük. 14 napi hűvös helyen való érlelés után fogyasztható az ital.

BODZASZÖRP BOGYÓBÓL CIGÁNY MÓDRA
Hozzávalók:
5 kg érett bodzabogyó, 2,5 kg cukor

Elkészítése:
A bodzát megmosom, leszemezem, majd 1 liter vízzel és a cukorral kevergetés közben felfőzöm. Mikor a bogyók már szétesnek, kissé hűlni hagyom, összeturmixolom, majd előmelegített üvegekbe töltöm. Kidunsztolom, és hűvös helyen tárolom.

BODZÁBÓL KÉSZÜLT TURMIXITAL
Elkészítése:
1/2 l bodza-léhez 1 l tejet adunk, 2 citrom levét, 15 dkg porcukrot, késhegynyi fahéjat, 1 kávéskanál kakaóport, és turmixgéppel összekeverjük, tetejére tejszínhabot teszünk úgy tálaljuk.

 

 

BODZÁS SZILVADZSEM
Ha kevés a szilvánk, kipróbálhatjuk ezt a különleges bodzabogyóval, dióval gazdagított dzsemet.
Elkészítése:
A kimagozott, feldarabolt szilvát egy tepsibe öntve sütőben addig sütjük-pároljuk, amíg levet nem enged. Ekkor negyedrésznyi megtisztított érett bodzabogyót szórunk rá, megcukrozzuk, és dióbéllel gazdagítjuk. Kis lánggal addig sütjük, amíg jól besűrűsödik. Közben természetesen többször megkeverjük. Frissen, de télire csipetnyi tartósítószerrel, üvegben eltéve is finom. Különleges íze, gyönyörű színe miatt különleges csemege.
Elkészítési idő: 2 óra

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.