Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A KARALÁBÉ ÉS A KARFIOL

2016.06.01

BEFŐZŐK LEXIKONJA

KARALÁBÉ
KARALÁBÉ GŐZÖLVE

Elkészítése:
Apró karalábét megtisztítunk, sós vízben félig megfőzzük, levét lecsurgatjuk, üvegekbe rakjuk, azután újra sós vizet forralunk, félig kihűlve ráöntjük, erősen lekötjük, gőzöljük.

KARALÁBÉ MÁS MÓDON
Elkészítése:
A karalábét megtisztítjuk, és 1 centis karikákra vágjuk. A fás részeket ujjnyi csíkokra daraboljuk, és lefagyasztjuk levesek ízesítésére. A puha részeket felkockázzuk, és enyhén sós, kevéske cukorral ízesített bő vízben félpuhára főzzük. A félig főtt kockákat üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üvegeket háromnegyed részükig töltjük. A lébe kevés tartósítót szórunk, felforraljuk, és az üvegeket a lével feltöltjük. Gőzölő edénybe állítva, a gyöngyözés kezdetétől számítva 20 percig gőzöljük. Másnap és harmadnap is megismételjük a gőzölést 15, illetve 10 percig. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni, majd a végleges helyére tesszük.

VITAMINOS IVÓLÉ KARALÁBÉBÓL
Hozzávalók:
60 dkg zsenge karalábé, petrezselyemzöld, só, porcukor vagy citromlé és bors

Elkészítése:
60 dkg zsenge, de érett karalábét meghámozunk, lereszelünk vagy ledarálunk. Egy csomó petrezselyemzöldet adunk hozzá, megsózzuk, összekeverjük, 10 perc állás után szűrőruhába tesszük, és a levét kicsavarjuk. Csipetnyi porcukorral vagy helyette borssal és citromlével ízesítjük, ha kell, utána sózzuk. Jól lehűtve tálaljuk.

KARFIOL
CSÍPŐS KARFIOL

Alapadag:
1 kg karfiol, 35 dkg apró hagyma, 4-4 piros, zöld, és sárga csípős paprika, az alap lé literjéhez: 3,5 dl. 10%-os ecet, másfél ek cukor, 3 babérlevél, 10 szem bors

Elkészítése:
A karfiolt, és a többi hozzávalót üvegekbe rétegezzük, az üvegeket feltöltjük vízzel, majd visszamérjük. A vizet felforraljuk, belerakjuk a fűszereket, kissé forraljuk, majd a karfiolra öntjük. Lekötözzük, és a végleges helyére rakjuk. Megjegyzés: Sokkal tovább áll el, ha a főzőlét még kétszer leöntjük, és újra felforraljuk.

ECETES KARFIOL
Hozzávalók:
Mindenekelőtt a szép egészséges, friss karfiol. A leirt mennyiségű anyag kb. 5 kg karfiol eltevésére alkalmas.
4 l víz, 0.5 l 20%-os ecet (10%-osból kétszeres mennyiség), 10 dkg só, 25 dkg cukor, 1 teáskanál bor-kénpor, borsónyi timsó, (patikában lehet kapni), 2 kávéskanál nátriumbenzonát, babérlevél, egész bors

Elkészítése:
Ezt az egészet hidegen összekeverni. Célszerű a babérlevelet és az egész borsot, csak a méricskélés után beletenni, ugyanis ha a lé sok lesz, semmi baj, mert akár egy évig is leehet tárolni és utána felhasználni.
A jól megmosott karfiolt pici rózsáira szedve begyömöszöljük a dunsztos üvegekbe. Középtáján az üvegnek lehet tenni egy sor karikára vágott (és élével az üvegnek passzírozott) sárgarépát, aztán néhány gusztán elhelyezett sárga-piros színű cseresznyepaprikát, karika uborkát, kis hagymát, szóval szabad dekorálni és ez nemcsak a szemnek, az íznek is jót tesz.
A levet hidegen ráönteni az egészre, és két napig nyitva hagyni. Ha közben apad a szint utána tölteni. Lekötni és kész.

GYÖNGYHAGYMÁS KARFIOL
Hozzávalók üvegenként:
karfiol, 3-4 szem gyöngyhagyma, fél cseresznyepaprika, 2-3 apró uborka, A vízhez literenként:
1 dl. 10%-os ecet, 3 dkg só, 6 dkg cukor, 1/2 kávéskanálnyinyi tartósítószer késhegynyi bor-kén köménymag, szemes bors, mustármag, esetleg torma

Elkészítése:
A karfiolt és a többi hozzávalót alaposan megtisztítjuk, üvegekbe rakjuk. Az üvegeket az alsó karimáig töltjük, majd feltöltjük vízzel. A vizet leöntjük, űrtartalmát megmérjük, majd belekeverjük a kimért fűszeradagokat. Nem főzzük fel! A lét rászedjük a karfiolra, majd az üvegeket kistányérral letakarjuk. Három napig nem zárjuk le, hogy ha a levét beissza, utána tölthessük. Az üvegeket a negyedik napon lezárjuk, és végleges helyükre tesszük.

KARFIOL A MAGAM MÓDJÁN
Elkészítése:
A karfiolt alaposan megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a szárrészeket is felkarikázzuk. Annyi vízbe tesszük, hogy bőven ellepje. Forraljuk, a lét Vegetával, sóval ízesítjük. Ha félpuhára főtt, üvegekbe szedjük, és felöntjük a főzőlével. A tetejére csipetnyi tartósítót teszünk. és az üvegeket lezárjuk. A lezárt üvegeket kibélelt lábosba rakjuk, 3/4-ig feltöltjük vízzel, és a forrás kezdetétől számítva 3/4 óráig dunsztoljuk. Letakarjuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap ezt a procedúrát fél órára megismételjük, harmadnap 15-20 percre. Ha kihűlt, mehet a helyére. Ha az üvegeket nagyon alaposan zártuk le, 6-7 hónapig is eláll!
Megjegyzés:
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az előfőzésre nincs is szükség! Már két alkalommal is befőztem úgy, hogy a rózsákat nyersen raktam az üvegekbe, ráöntöttem a forró levet és az előbb leírt módon kidunsztoltam.

A végeredmény mindkét esetben tökéletes lett. (Klemi)

KARFIOLCSALAMÁDÉ
Hozzávalók:
2 kg karfiol (tisztán mérve), 1 kg piros paradicsompaprika, 1 kg sárgarépa, 50 dkg vöröshagyma, 25 dkg fokhagyma, litenként 3 dl 10%-os ecet, 1 babérlevél, só, cukor, szemes fekete bors, olaj

Elkészítése:
Az összes zöldségfélét megtisztítom, és többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem. A karfiolt apró rózsáira szedem, a paradicsompaprikát kicsumázom, és csíkokra vágom, a sárgarépát legyalulom, a vöröshagymát pedig karikára metélem. A fokhagymagerezdeket bevagdosom, de egészben hagyom. Elkészítem a levet: literenként a megadott mennyiségű ecettel, ízlés szerint cukorral, sóval, babérlevéllel, fekete borssal felforralom, majd kihűtöm. A feldarabolt zöldségeket soronként széles szájú üvegbe rakom, a fokhagymagerezdeket minden sorba elosztva teszem úgy, hogy egyformán jusson. A már kihűlt levet ráöntöm, és kistányérral lefedem másnapig. Ha a levet beszívja, még utánatöltök. Ezután egy ujjnyi olajat töltök a tetejére és szorosan, légmentesen lekötöm az üveget. (Célszerű kisebb üvegekben tölteni, mert felbontás után csak a hűtőszekrényben tárolható.)

KARFIOL FAGYASZTVA
Elkészítése:
A karfiolt előkészítjük, félpuhára főzzük, majd jól lecsöpögtetjük. Műanyag zacskókba téve lefagyasztjuk. Télen levesnek, és főzeléknek használhatjuk.

KARFIOL GŐZÖLVE 01.
Hozzávalók:
tömör, hófehér karfiol, só, ecet, tartósítószer

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, forró, sós, enyhén ecetes forró vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Üvegekbe szedjük, enyhén sós - előzőleg felforralt, majd lehűtött - vizet öntünk rá, majd mindegyik üvegbe késhegynyi tartósítószert dobunk. Az üvegeket lezárjuk, és 40 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni. Télen levesnek, főzeléknek, vagy salátának használhatjuk.

KARFIOL GŐZÖLVE 02.
Elkészítése:
A karfiolt rózsákra szedjük, forró vízben félig megfőzzük, levét lecsurgatjuk, gyenge forralt sós vízzel leöntjük, az üvegekben teszünk rá kis szalicilt, erősen lekötjük, és kigőzöljük.

KARFIOL GŐZÖLVE 03.
Elkészítése:
A szép fehér, tömött karfiolt rózsáira szedjük, többször váltott vízben megmossuk, majd egy óráig hideg sós vízben áztatjuk. Azután átrakjuk friss sós vízbe, és kb. 10 percig forraljuk. A karfiolrózsákat üvegbe rakjuk, leöntjük gyengén sós, citromos forró vízzel, szorosan lekötjük, és 30 percig gőzöljük. Az üveget a vízben hagyjuk, majd másnap ismét gőzöljük 15-20 percig.

KARFIOL SAVANYÍTÁSA ÁZSIAI MÓDRA
Hozzávalók 1-1,5 literes üvegre számítva:
1 fej karfiol (kb. 1,75 kg), 30 dkg mini kukoricacső, 8 gerezd fokhagyma, 30 dkg gyöngyhagyma, 15 db kisebb zöld és piros hüvelyű paprika. 20 db bazsalikomlevélke (vagy fele arányban mentalevél is), 6 szál citromfű, 10 dkg gyömbér (lehetőleg friss), 2 ek só, 4 ek cukor, 3,5 dl borecet (fehér)

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, a kis kukoricákkal, a megpucolt fokhagymákkal és a gyöngyhagymákkal, a paprikákkal és zöld fűszerekkel együtt megmossuk. A citromfű leveleit hosszirányban bemetsszük, a gyömbért (ha friss) felszeleteljük. 1 liter vizet sóval, cukorral, ecettel felforralunk. A karfiolt, kukoricát, fokhagymát, gyöngyhagymát egymás után 3-4 percig blansírozzuk (nem főzzük!). Mindezt tiszta befőttesüvegben tetszetősen elrendezzük, majd a kb. 6 dl forrásban lévő savanyító-folyadékkal feltöltjük. Az üveget 25 percre 80°C-os forró vízbe állítjuk, majd hideg vízben kihűtjük. Legalább három hétig várjunk a fogyasztásával, de ne tovább, mint négy hónapig.

KARFIOL SAVANYÚSÁGNAK
Hozzávalók:
karfiol, szegfűbors, feketebors, hagyma, babérlevél, mustármag, víz, ecet, só, cukor, ízlés szerint, tartósítószer, bor-kén

Elkészítése:
Az érett, fehér karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Ezután enyhén sós vízben 5-6 percig főzzük. A főzőléből kivéve hideg vízzel leöblítjük. Az üvegek aljára szegfűborsot, feketeborsot, babérlevelet, tetszés szerint karikára vágott hagymát, mustármagot teszünk. Ízlés szerint ecetes, sós, cukros levet készítünk, és a karfiolra öntjük. Tetejére tartósítószert szórunk. A karfiol elszíneződését csipetnyi borkénnel akadályozhatjuk meg, amit a felöntő lébe keverünk. Az üvegeket lezárjuk, gőzölő fazékba állítjuk, és 20-25 percig lassú tűzön gőzöljük. A gőzölő vízben hagyjuk kihűlni.

KARFIOL SÓS LÉBEN
Elkészítése:
A szép, fehér, tömött karfiolt rózsáira szedjük, többször váltott vízben megmossuk, majd sós vízben kb. 10 percig forraljuk. A karfiolrózsákat üvegekbe rakjuk, a főzővízben citromlét csavarunk, hogy enyhén savanyú legyen, a karfiolra öntjük, tetejére egy kevés szalicilt vagy benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és 30 percig gőzöljük. Az üvegeket hagyjuk a vízben, majd másnap ismét 15-20 percig gőzöljük.

KARFIOL TÉLIRE 01.
Elkészítése:
Szép tömör karfiolfejeket vásárolunk, megtisztítjuk, és rózsáira szedve, lobogó sós, kissé ecetes vízbe dobjuk. 10 percig forraljuk, majd levétől lecsurgatva, üvegekbe töltjük. Friss sós vízzel öntjük le, tetejére csipet szalicilt teszünk, lekötjük, és vizes ruhával leborítva 30 percig gőzöljük. Télen levesnek, salátának, köretnek kitűnő.

 

 

KARFIOL TÉLIRE 02.
Hozzávalók:
Karfiol, só, és ételízesítő, tartósítószer, bor-kénpor

Elkészítése:
A karfiolt alaposan megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és többször átmossuk. Befőző edénybe rakjuk, annyi vizet töltünk rá, hogy ellepje, annyi sót és ételízesítőt dobunk bele, hogy enyhén sós legyen a főző lé, beledobunk egy késhegynyi bor-kénport, és félpuhára főzzük. A karfiol maradjon kissé ropogós! A karfiolrózsákat üvegekbe szedjük, a főzőlét újra felforraljuk, és literenként 1 kk tartósítót keverünk bele. A forró lét a karfiolra öntjük, hogy jól ellepje, az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Télen levesnek, főzeléknek, vagy salátának használhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.