Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A SZILVA 1.

2016.10.10

BEFŐZŐK LEXIKONJA

ALMÁS SZILVADZSEM
Hozzávalók:
1 kg alma, 1 kg szilva, 1 kg cukor, 1/2 rúd vanília

Elkészítése:
Borízű almát megtisztítunk, magházát kiszedjük, a szilvát kimagozzuk, ezeket együtt sűrűre főzzük, jégecetes szirupba téve, hozzáadva kis vaníliát. Üvegekbe rakjuk, kihűlésig letakarjuk.

 

ASZALT, LAPÍTOTT SZILVA (PRÜNELLA)
Sárga vagy kék szilvából, ringlóból készíthetjük.
Elkészítése:
A gyümölcsöt szűrőbe téve 1-2 percre lobogva fövő vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, és a szilvákat enyhén meszes vízbe tesszük fél napra. (A víz éppen csak fehér legyen.) Ezután többször váltott hideg vízzel leöblítjük, és lecsurgatjuk. Egy nagyobb tepsire fehér csomagoló- vagy itatóspapírt helyezünk, rátesszük a gyümölcsöt egy rétegben, és gyengén előmelegített sütőben, nyitott ajtó mellett, lassan szárítjuk. Mikor félig megaszalódott, a magokat kis hegyes kés segítségével kiszedjük, és újból a sütőbe téve folytatjuk az aszalást, közben a már kimagozott szilvákat laposra nyomkodjuk. A jól megaszalódott gyümölcsöt úgy tesszük papírdobozba, hogy az egyes rétegeket, sorokat zsírpapírral elválasztjuk. Száraz helyen tartjuk. A doboz tetejét néhány helyen szurkáljuk át, hogy levegőt kapjon, nehogy befülledjen. Sárgabarackot is aszalhatunk hasonló módon, de azt nem hámozzuk meg, majd kimagozás után a megtört és lehéjazott barackmagot visszatesszük, és a barackot laposra nyomkodjuk.
Meleg, napos időben a szárítást, aszalást a napon végezzük, de éjszakára a gyümölcsöt tegyük langyos sütőbe, így hamarabb megaszalódik.

BODZÁS SZILVADZSEM
Ha kevés a szilvánk, kipróbálhatjuk ezt a különleges bodzabogyóval, dióval gazdagított dzsemet.
Elkészítése: A kimagozott, feldarabolt szilvát egy tepsibe öntve sütőben addig sütjük-pároljuk, amíg levet nem enged. Ekkor negyedrésznyi megtisztított érett bodzabogyót szórunk rá, megcukrozzuk, és dióbéllel gazdagítjuk. Kis lánggal addig sütjük, amíg jól besűrűsödik. Közben természetesen többször megkeverjük. Frissen, de télire csipetnyi tartósítószerrel, üvegben eltéve is finom.
Különleges íze, gyönyörű színe miatt különleges csemege.

CSERESZNYÉT, SZILVÁT, BARACKOT ELTENNI MAMI MÓDRA
Hozzávalók:
5 kiló gyümölcs, 1 kiló cukor, 3 deci rum, 3 deci víz, 1 dg. (1 evőkanálnyi) szalicil,

Elkészítése:
Megforralni a gyümölcsöt, beletenni, kissé benne hagyni, míg gyengén forr, fakanállal néhányszor forgatni, azután tésztaszedővel kiszedni, üvegbe rakni, a levet kissé még főzni, melegen reá önteni, és azonnal hólyagpapírral lekötni, ruhába begöngyölni.

DIABETIKUS SZILVABEFŐTT
Elkészítése:
A gyümölcsöt szárától megtisztítjuk, langyos vízben megmossuk, vékony tűvel megszurkáljuk. Tisztára mosott üvegekbe rakjuk, a vizet felforraljuk, szegfűszeggel, fahéjjal, citromsavval ízesítjük. Forrón ráöntjük a gyümölcsre. Literenként fél dl rumot öntünk hozzá (elhagyható), légmentesen lezárjuk az üvegeket. 15 percig hőkezeljük 85-90 fokon. Ezután kihűtjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Az édesítőszert a fogyasztás előtt néhány órával adjuk hozzá, fogyasztásig hűtőben tároljuk.

DIÓS SZILVALEKVÁR
Hozzávalók:
1100 g magozott szilva, 150 ml vörösbor (esetleg piros szőlőlé), 125 g apróra vágott dió, 1 tasak Dr. Oetker Zseléfix Szuper 3:1, 350 g cukor

Elkészítése:
Az előkészített szilvát felaprítjuk, majd összekeverjük a vörösborral és a vágott dióval. A kimért cukorból 2 ek-lal elkeverjük a zseléfixszel. Az elegyet a szilvás masszához adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukor többi részét is, és további állandó keverés mellett 1 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről.
Az elkészült lekvárt azonnal üvegekbe töltjük.

 

ECETES RINGLÓ

Hozzávalók:
Hibátlan, nem túlságosan érett ringló, 1 liter felöntő-léhez: 1 dl 10%-os ecet, 25 dkg cukor, 2-3 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, benzoesavas nátrium

Elkészítése:
A megmosott, ép ringlót kissé megszurkálom, üvegekbe rakom, majd az üvegeket vízzel feltöltöm, (így állapítom meg a szükséges lé-mennyiséget.) Elkészítem a felöntő-levet: az üvegekből a vizet egy fazékba összeöntöm, beleteszem a megfelelő mennyiségű cukrot, fűszereket, és az egészet felforralom.
A langyosra hűlt levet ráöntöm a ringlóra, a tetejére késhegynyi benzoesavas nátriumot teszek, és légmentesen lezárom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.