Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A SZŐLŐ 2

2016.10.04

BEFŐZŐK LEXIKONJA

Mustkészítés nagyban
Elkészítése:
A tartósítani kívánt mustot egy fazékban legalább 15 percig forralom. Ekkor nagyon sok seprő feljön a tetejére, amit kanállal leszedek. Utána gondosan kimosott üvegekbe merem forrón, lekötöm, és száraz dunsztba teszem.(mint a paradicsomlevet). Egy idő után a maradék seprő leülepedik az aljára. Fogyasztás előtt egy másik üvegbe átfejtem róla a mustot. Garantáltan eláll. Sem tartósítószer, sem cukor nincs benn, csak amit a természet beletett. Nagyon finom inni is. Az unokák szódavízzel kicsit hígítják. És nagyon finom gyümölcssalátára öntve.
Ekkor a gyümölcssalátára nem teszek plusz cukrot.

Must tartósítása
Elkészítése:
A friss mustot átszűrjük kiforrázott és jól lecsurgatott üvegekbe. Tetejére literenként 1 kk. nátrium-benzoátot teszünk, de nem keverjük össze a musttal. Először tiszta vászonruhával kötjük le az üvegeket, melyet egy hónap múlva cseréljük parafa dugóra. Lehetőleg hűvös helyen tároljuk.
Felbontáskor a tetejéről öntsünk le 1-2 ujjnyit.

Szőlőbefőtt 1.
Elkészítése:
Piros és fehér nagy szemű szőlőt vegyesen rakjunk kisebb üvegekbe (a szárakat nem tépjük ki a szemekből, hanem ollóval rövidre vágjuk). Mindegyik üvegbe egy púpozott evőkanál cukrot és 2-3 szem szegfűszeget rakunk. Ezután az üvegeket feltöltjük forró vízzel, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözés kezdetétől még 5 percig gőzöljük.
Az edényben hagyjuk kihűlni.

Szőlőbefőtt 2.
Elkészítése:
Nagy szemű, ún. szőlőskertek királynője (vagy pórias nevén kecskecsöcsű szőlő) a legjobb hozzá. Megmossuk, és a hibátlan szemeket leszemezve, literes üvegekbe töltjük. 1 liter vízhez 60 dkg cukrot számítva szirupot főzünk, a szőlőre forrázzuk. A tetejét nátriumbenzoátos folpackkal lekötjük, és azonnal szárazgőzbe rakjuk.
Nemcsak önállóan tálalható, de más befőttel keverve a pecsenye mellé, vagy gyümölcssalátába is kiválóan alkalmas.

 

Szőlő, cukorban
Hozzávalók:
1 kg hibátlan, nagy szemű muskotályos szőlő, 1 kg cukor. Elkészítése:
A szőlőszemeket ollóval levágom a fürtökről, majd megmosom, és szitán lecsöpögtetem. Kicsi, jól kimosott üvegekbe rakom. 1 kg cukorhoz 3 dl vizet öntök és felforralom. Ha kihűlt, ráöntöm a gyümölcsre. Szorosan lekötve napos, meleg helyen érlelem kb. 4 napig, illetve addig, amíg a szőlőszemek szépen megsárgulnak, üvegesek lesznek.
Ezután a végleges helyére elteszem.

Forrás:
BEFŐZŐK LEXIKONJA - A SZŐLŐ BEFŐZÉSE
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
íbr>
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.