Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A SZŐLŐ 3.

2016.10.20

BEFŐZŐK LEXIKONJA

Szőlő-dzsem mézzel
Elkészítése:
A kívánt mennyiségû, vastag héjú szőlõt mosás után szemezzük le, és az átválogatott szemekbõl nyomkodjuk ki a kocsonyát, a héját pedig tegyük félre. Utána öntsük a gyümölcspépet egy ismert ûrtartalmú zománcozott lábasba, és közepes lángon, lefedve, forraljuk legalább 10 percig, majd ezt a szétesett, magvas masszát a Ribizlidzsemnél leírt módon törjük át szitán. Ehhez a mag nélküli kocsonyához adjuk hozzá a szőlő héját, és állandó kevergetés mellett a Meggydzsemnél leírtak szerint min. 25 percig sűrítsük. Az édesítéshez literenként 10 dg mézet használjunk. A hazai fajták közül az otelló szőlőből készíthetõ a legfinomabb dzsem.
Ügyeljünk arra, hogy ez a direkt termő szõlő fajta szinte eltávolíthatatlan foltot hagy a ruhán, ezért a feldolgozásnál viseljünk kötényt.

 

Szőlőkompót
Elkészítése:
A még nem teljesen érett szőlőt leszemezzük, a szemeket alaposan megmossuk és lecsurgatjuk. Maximum fél literes üvegekbe tesszük, és óvatosan megrázogatjuk, hogy a szemek leülepedjenek. Az üvegeket vízzel feltöltjük, a vizet visszamérjük, majd minden liter vízhez 85 dkg cukrot adva szirupot főzünk. Az üvegeket a sziruppal feltöltjük, majd lezárjuk, és gőzölő edénybe tesszük, a gyöngyözés kezdetétől még 20 percig gőzöljük.
Az edényben hagyjuk kihűlni.

Szőlőlekvár 1.
Hozzávalók:
2 kg jó érett fekete szőlő, 60 dkg cukor, 1 kis darab fahéj, 1 citrom reszelt héja. Elkészítése:
A szőlőszemeket leszedegetve megmosom és lecsöpögtetem. Úgy rakom befőző lábosba, hogy egy réteg szőlőszemre egy réteg cukrot szórok, majd addig rétegezem, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Közédugom a fahéjat és beleszórom a citromhéjat is. Fedetlenül, kis lángon lassan főzöm. A tetejére feljövő habot és a szőlőmagokat állandóan leszedegetem, majd ha az összes szőlőszem héja felpattant, és már nem jön fel mag a tetejére, akkor lezárom alatta a lángot.
Még melegen kiforrázott üvegekbe töltöm, de csak akkor kötöm le, ha a teteje megbőrösödött, illetve, ha teljesen kihűlt.

Szőlőlekvár 2.
Hozzávalók:
3 kg jó érett otelló szőlő, 50 dkg cukor, 1 citrom. Elkészítése:
A szőlőt leszemezem, és többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem. A szemeket egyenként kinyomom, magos belét külön teszem a héjától. A magos részt egy ép zománcú lábosban, saját levében, 20 percig főzöm állandó kevergetés közben, majd szitán áttörve hozzáteszem a szőlőhéjhoz. A felvagdalt citromot hozzátéve így forralom együtt még 40 percig, majd hozzáöntöm a cukrot, és folytonosan kevergetve további 20 percig főzöm. Kiforrázott üvegekbe töltöm, és jól lekötöm, majd száraz gőzben hagyom kihűlni.
Bár nagyon munkaigényes, de rendkívül finom lekvár, ami már majdnem zselé, így sokféle süteményhez lehet használni.

Szőlőlekvár 3.
Elkészítése:
A megmosott és leszemezett szőlőt quodlibeten (paradicsompasszírozó) nyersen áttörjük. Minden 1 liter lére 50 dkg cukrot számítva 25-30 percig főzzük. Közben a magos héjat nagyobb tálba tesszük, és bőséges vízben átmossuk, majd pár percig állni hagyjuk. A szőlő magjai a vízben leülepednek, a héja a felszínre jön. A héját szűrőkanállal leszedjük, a vizet kinyomjuk belőle, és a fövő szőlőléhez adjuk. Most már gyengébb tűznél főzzük, míg kissé sűrűsödni nem kezd. Ízesítőül pár szem szegfűszeget tehetünk bele.
Forrón üvegekbe öntjük, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Készíthetjük úgy is, hogy a leszemezett, megmosott szőlőt kissé átpároljuk, és leszűrjük. (A lét mustként fogyasztjuk.) 1 kg szőlőszemhez 60 dkg cukrot téve addig főzzük, míg keveset itatóspapírra csöppentve a papír nem ázik át. Üvegekbe töltjük, lekötés nélkül hagyjuk kihűlni, ez alatt a teteje bebőrösödik, és csak azután kötjük le.
Ilyen módon azonban csak a kis magvú szőlőt érdemes eltenni.

 

Szőlőlekvár birsalmával 1.
Elkészítése: A késő ősszel érő fekete szőlőt megmossuk, leszemezzük, és hámozott, vékonyra vágott birsalmaszeletekkel teljesen puhára főzzük. Szitán vagy passzírozón áttörjük, és minden kg péphez 20-25 dkg cukrot véve sűrűre főzzük.
Üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.

Forrás:
BEFŐZŐK LEXIKONJA - A SZŐLŐ BEFŐZÉSE
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.