Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - A ZÖLDBORSÓ

2016.05.31

BEFŐZŐK LEXIKONJA

A CUKORBORSÓ - ZÖLDBORSÓ
CUKORBORSÓ

Elkészítése:
A kitisztított cukorborsót sós vízben gyengén megforralni tűzről levenni, ebben 1/4 óráig állni hagyni, azután szitába szedni. A héját vízben megfőzzük a levét leszűrjük és meghűtjük. Most a cukorborsót üvegekbe tesszük, a kihűlt levet ráöntjük, három nap egymás után kidunsztoljuk.

 

CUKORBORSÓ (ALSÓRAJKI RECEPT)
Elkészítése:
Kifejtett cukorborsót gyenge sós vízben csak felforralunk illetve forrásban levő vízbe dobva, mint a mácsik (metélt) tésztát kifőzzük, szitára szedjük. A vizet teljesen kihűtjük, minden liter vízre 1 kocka (nagy) cukrot számítunk. A borsót légmentesen záró üvegbe töltjük. A kihűlt vizet ráöntjük, felül kevés szalicilt teszünk rá és kidunsztoljuk.

CUKORBORSÓ FAGYASZTVA
Elkészítése:
A cukorborsót megtisztítjuk, és 5-6 percig főzzük. Ha levesnek szánjuk, akkor 4-5 bébi sárgarépával együtt főzzük. Az előfőzés után levét leöntjük, lecsöpögtetjük és lefagyasztjuk. Egyszerre csak 1-1 adagot ajánlatos fagyasztani. Erre a célra leginkább egy szögletes műanyag doboz ajánlható. Így az adagok egyformák lesznek, és a fagyasztóban is jobban elférnek.

CUKORBORSÓ GŐZÖLVE 01.
Elkészítése:
A frissen szedett, kifejtett, gondosan válogatott, fiatal zöldborsót gyengén sós vízben egyszer felforraljuk, aztán szitán lecsurgatjuk róla a vizet, majd folyton rázogatva szorosan telerakjuk az üvegeket, úgy, hogy egyujjnyi üres hely maradjon. Ez után minden egyes üvegre egy csapott evőkanál törött cukrot szórunk, felöntjük forrásban lévő, gyengén sózott vízzel, és az üveget légmentesen lezárva fél óra hosszat gőzöljük. Ezt a gőzölést harmadnap megismételjük.

CUKORBORSÓ GŐZÖLVE 02.
Alapadag:
cukorborsó, a felöntő lé literjéhez 3 dkg só, 3 dkg cukor, a főző léhez só és szódabikarbóna

Elkészítése:
Csak zsenge és friss borsót használjunk! A borsót gyengén sós vízben előfőzzük, a vízbe 1 csapott teáskanál szódabikarbónát adunk. A forrás kezdetétől számítva 2-3 percig főzzük. Leszűrjük, és kihűtve üvegekbe rakjuk. Az üvegeket az alsó karimáig töltjük. A felső karimáig töltjük vízzel az üvegeket, majd a vizet visszamérjük, hozzáadjuk a szükséges sót és cukrot, felforraljuk, majd kihűtve visszatöltjük a borsóra. Az üvegeket lezárjuk, gőzölő edénybe tesszük, és a forrás kezdetétől számítva 1 óráig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni. 2 nap múlva a gőzölést 3/4 óráig megismételjük, újabb 2 nap elteltével 1/2 óráig gőzöljük. Kihűlés után végleges helyére állítjuk.

CUKORBORSÓ KUKTÁBAN
Alapadag:
1 kg cukorborsó, üvegenként 1-1 kk. só, víz

Elkészítése:
A cukorborsót alapos mosás és lecsöpögtetés után üvegekbe töltjük. Az alsó karimáig érje, majd az üvegeket a felső karimáig töltjük felforralt és kihűtött vízzel. Mindegyik üvegbe 1-1 kk. sót teszünk, az üvegeket lezárjuk, majd egy nagyméretű kuktába rakjuk, amit 3/4-éig feltöltünk vízzel. Használjuk az alátétet is! A kuktát lezárjuk, és a sípolás kezdetétől számítva 40 percig forraljuk. Az üvegeket a kuktában hagyjuk kihűlni.

CUKORBORSÓ NYERSEN, SÖRÖSÜVEGBEN
Alapadag:
1 liter cukorborsó, 12 dkg só, 8 dkg cukor, 1 csapott kk. szódabikarbóna

Elkészítése:
A zsenge cukorborsót kifejtjük, űrtartalmát megmérjük, majd keverőedénybe töltjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a szódabikarbónát, egy napig állni hagyjuk, időnként megkevergetjük. Sörösüvegekbe töltjük, ráöntjük a keletkező lét is, az üvegeket parafa dugóval lezárjuk, és végleges helyére állítjuk. (Megtörténhet, hogy állás közben a dugót kilövi, ekkor újra zárjuk le) Felhasználáskor hideg vízben alaposan kiáztatjuk, majd megfőzzük.

CUKORBORSÓ SZÁRÍTVA 01.
Elkészítése:
A cukorborsót előfőzzük, megszárítjuk, majd gáz tepsibe rakjuk, és egy-két marék cukorral összekeverjük. Időnként megkevergetve meleg sütőben zsugorodásig szárítjuk (10-12 óra!). Száradás után hűvös, száraz helyen tüllzacskóban tároljuk. Felhasználás előtt 24 órára beáztatjuk. Levesnek és főzeléknek használhatjuk.

CUKORBORSÓ SZÁRÍTVA 02.
Elkészítése:
A friss, kifejtett cukorborsót tiszta konyharuhával áttöröljük. Egy kg zöldborsóra 2 evőkanál cukrot egy kevés vízzel felfőzünk, és ha nyúlósodni kezd, beleforgatjuk a borsót. 1-2 percig benne hagyjuk a szemeket, hogy gyönge cukormázat kapjanak, majd egy nagyobb tálcára tett zsírpapírra öntjük és szétterítjük őket. A legyektől, darazsaktól úgy óvjuk, hogy a tálca négy sarkára egy-egy csészét állítunk, és az egészet leborítjuk egy nagyobb tülldarabbal (a csészék a tüllt fenntartják, és az nem ragad rá a zöldborsóra), amit a tálca szélén alátűrünk. Napon vagy szellős, meleg helyen szárítsuk. Ha teljesen megszáradt, tegyük vászonzacskóba és akasszuk fel száraz, szellős helyen. Használat előtt a borsót megmossuk, az után 2 óra hosszat áztatjuk hideg vízben, hogy jól megdagadjon. Az áztatóvizet felhasználjuk a főzéshez.

CUKORBORSÓ SZÁRÍTVA 03.
Elkészítése:
A kifejtett cukorborsót cukros-sós vízben tészta módjára kifőzzük. Szitára rakva lecsurgatjuk róla a vizet, és erős napon kipergetve megszárítjuk. Mikor tökéletesen száraz, tüllzacskóba rakjuk, és hűvös, szellős helyen felakasztjuk.

CUKORBORSÓ SZÁRÍTVA 04.
Elkészítése:
A megtisztított cukorborsót pár percig enyhe sós vízben főzzük, majd lecsöpögtetjük. Napos helyre tesszük, és zsugorodásig szárítjuk (meleg sütőben is lehet). Száradás után hűvös száraz helyen tüllzacskóban tároljuk. Felhasználás előtt 24 órára beáztatjuk. Levesnek és főzeléknek használhatjuk.

CUKORBORSÓ TÉLRE
Elkészítése:
A frissen szedett borsót kifejtjük, jól megmossuk, szitára tesszük, hogy a víz jól lefolyjon. Petrezselymes zsír vagy vajban félig megdinszteljük, kellő mennyiségű cukrot adunk hozzá, üvegbe merjük, 1/2 óráig kidunsztoljuk.

ZÖLDBORSÓ GŐZÖLVE 01.
Elkészítése:
A zöldborsót hüvelyéből kiszedjük, gyenge forralt sós vízbe, amelyet kihűlni hagytunk, apródonként beledobjuk. Amit a víz felvet, azonnal leszedjük, és főzéshez elhasználhatjuk, a többit átszűrjük, és lecsurgatjuk, azután patent üvegekbe rakjuk, főzünk rá gyenge szalicilos szirupot, ráöntjük a borsóra, és a forrástól számított 1 óráig főzzük. Letakarva másnapig hűlni hagyjuk, harmadnap újra feltesszük, és fél óráig forraljuk.

ZÖLDBORSÓ GŐZÖLVE 02.
Elkészítése:
A frissen szedett és azonnal kifejtett borsót bő sós vízben kifőzzük – 30 percig forralva -, majd leszűrjük, és vizét lecsurgatjuk. Fél kg fejtett zöldborsóhoz 0,5 l vizet, 6 kávéskanál cukrot és egy késhegynyi sót számítva a cukros-sós vizet felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott zöldborsót, és addig főzzük, amíg a szemek ráncosodni nem kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük, de úgy, hogy csak félig töltsük meg, a tetejükre egy csapott mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, és az üvegeket háromnegyed részig töltjük, a még egyszer felfőzött, de már langyosra hűlt főzőlével. Szorosan lekötözzük, és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük. Közben gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen zártak-e, ugyanis ilyenkor a borsót még elhasználhatjuk, de néhány nap múlva már megromlana.

ZÖLDBORSÓ GŐZÖLVE 03.
Elkészítése:
A frissen kifejtett zöldborsót tegyük lábosba, és literenként egy evőkanál kristálycukrot hozzáadva tegyük tűzre. Keverjük mindaddig, amíg minden nedvessége elpárolog, és a cukor jól bevonja. Terítsük szét tálcára tett zsírpapíron, és azonnal tegyük tűző napra vagy langyos sütőbe, de a sütő ajtaját nem kell becsukni, nehogy gőz képződjék. Ha teljesen megszáradt, tegyük vászonzacskóba, és akasszuk fel száraz, szellős helyre. Használat előtt a borsót megmossuk, az után 2 óra hosszat áztatjuk hideg vízben, hogy jól megdagadjon. Utána úgy készítjük el, mint a friss zöldborsót.

ZÖLDBORSÓ SZÁRÍTVA 01.
Elkészítése:
gyenge zöldborsót forrásban levő vízben pár percig benne hagyjuk, szitára öntjük, levét lecsurgatjuk, és a napon szárítjuk.

ZÖLDBORSÓ SZÁRÍTVA 02.
Hozzávalók:
6 dkg cukor, 1 kg zöldborsó

Elkészítése:
A hüvelyéből kifejtett zöldborsót megmossuk, levét lecsurgatjuk, cukorban addig pároljuk, míg a borsó "kérget" kap, s levét elforrja. Tovább úgy járunk el, mint a szárított borsóval. A szárított borsót használat előtt, este leforrázzuk.

ZÖLDBORSÓ SZÁRÍTVA 03.
Elkészítése:
A friss, kifejtett zöldborsót tiszta konyharuhával áttöröljük. Egy kg zöldborsóra 2 evőkanál cukrot számítva, a cukrot egy kevés vízzel felfőzzük, és ha nyúlósodni kezd, beleforgatjuk a zöldborsót. 1-2 percig benne hagyjuk, hogy a szemek gyönge cukormázat kapjanak, majd egy nagyobb tálcára tett zsírpapírra öntjük, és szétterítjük. Erős napon hagyjuk száradni. Legyektől, darazsaktól úgy óvjuk, hogy a tálca négy sarkára állítsunk egy-egy csészét, és az egészet borítsuk le egy nagyobb tülldarabbal. A csészék a tüllt feltartják, és az nem ragad rá a zöldborsóra. A tüllt a tálca szélén tűrjük alá, hogy ott se férjenek hozzá a darazsak.

ZÖLDBORSÓ ÜVEGBEN, GŐZÖLVE 01.
Elkészítése:
Csak patentzáras vagy csavaros tetejű üvegekbe érdemes eltenni, és csak az egészen zsenge, frissen szedett cukorborsót, mert könnyen romlik! A kifejtett borsót nagy lyukú szűrőn rázzuk át, hogy az apróbb szemek kihulljanak, vagy pedig a fejtésnél osztályozzuk a szemeket, hogy az egyforma nagyok kerüljenek befőzésre. Az így osztályozott zöldborsót gyengén sós, cukros vízben 2 percig előfőzzük. (Egy késhegynyi szódabikarbónát is tehetünk a főzővízbe, ennek hatására a borsó megtartja szép zöld színét.) Ezután leszűrjük, jól lehűtjük, és az üvegeket háromnegyed részig töltjük a borsóval. Egy l vízhez 3 dkg sót, ugyanannyi cukrot adunk, felforraljuk, majd ha kihűlt, a borsóra öntjük. Az üvegeket légmentesen lezárjuk és nagyon lassan, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, 1 óra hosszat gőzöljük. Másnap és harmadnap a gőzölést megismételjük, de már csak feleannyi ideig.

ZÖLDBORSÓ ÜVEGBEN, GŐZÖLVE 02.
Elkészítése:
A frissen szedett és azonnal kifejtett borsót bő, sós vízben kifőzzük - 3-4 percig forralva -, majd leszűrjük, és vizét lecsurgatjuk. Fél kg fejtett zöldborsóhoz fél liter vizet, 6 kávéskanálnyi cukrot és egy késhegynyi sót számítva a cukros-sós vizet felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott zöldborsót, és addig főzzük, amíg a szemek ráncosodni nem kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük, de úgy, hogy csak félig teljenek meg az üvegek, a tetejére egy csapott mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, és az üvegeket, háromnegyed részig töltjük, a még egyszer felfőzött, de már langyosra hűlt főző lével. Szorosan lekötjük, és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük, Közben gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen zártak-e.

ZÖLDBORSÓ KÉNEZVE
Elkészítése:
A friss, hibátlan zöldborsót mossuk meg hideg vízben, tegyük szitára, és ha megszikkadt, tegyünk a szita alá egy kb. 2 cm-es meggyújtott kénlapocskát, a borsót takarjuk le, és hagyjuk így, amíg a kén elég, és füstje átjárja a borsót. Ezután többször váltott hideg vízben mossuk át, és ismét tegyük szitára, hogy lecsurogjon a vize. Tegyük kiforrázott üvegekbe, öntsünk rá felforralt és kihűtött vizet, amelyben literenként késhegynyi szalicilt kevertünk el. Az üvegeket kössük le, tegyük gőzbe, de ha a víz az üvegekben gyöngyözni kezd, vegyük le a tűzről az edényt, takarjuk le pokróccal, és így hagyjuk kihűlni. A vízből kivett, kihűlt üvegeket megtörölgetve tegyük száraz, hűvös helyre.

ZÖLDBORSÓ SÓBAN
Elkészítése:
A frissen kifejtett, teljesen hibátlan zöldborsót tegyük szitára vagy szűrőre, hintsük meg sóval, kavarjuk meg, és hagyjuk néhány óráig sóban állni, majd megszikkadni. Ezután rakjuk kiforrázott üvegekbe, kössük le szorosan, és 15 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

ZÖLDBORSÓ TARTÓSÍTÁSA 01.
Elkészítése:
A kifejtett borsót nagy lyukú szűrőn rázzuk át, hogy az apró szemek kihulljanak. Az így osztályozott borsót gyengén sós, cukros vízben 2 percig előfőzzük. (1 kk. szódabikarbónát is tehetünk a főzővízbe, ennek hatására a borsó megtartja szép zöld színét.) Ezután leszűrjük, jól lehűtjük, és az üvegeket háromnegyedig megtöltjük borsóval. 1 l vízhez 3 dkg sót és ugyanannyi cukrot adunk, felforraljuk, majd ha kihűlt, a borsóra öntjük.
Az üvegeket légmentesen lezárjuk és nagyon lassan, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, 1 óra hosszat gőzöljük. Másnap és harmadnap a gőzölést megismételjük, de már csak feleannyi ideig.
Csak patentzáras vagy csavaros tetejű üvegekbe érdemes eltenni, és csak az egészen zsenge, frissen szedett cukorborsót, mert könnyen romlik!

ZÖLDBORSÓ TARTÓSÍTÁSA 02.
Elkészítése:
A frissen szedett, azonnal kifejtett borsót bő sós vízben 30 percig forralva kifőzzük, majd leszűrjük és lecsurgatjuk. 50 dkg fejtett zöldborsóhoz 0.5 l vizet, 6 kk. cukrot, 1 kk. sót számítva a cukros-sós vizet felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott zöldborsót, és addig főzzük, míg a szemek ráncosodni kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük úgy, hogy csak félig töltsük meg. Tetejükre 1-1 csapott kk. nátrium-benzoikumot szórjunk.
Az üvegeket háromnegyedig töltjük, a még egyszer felfőzött, de már langyosra hűlt főzőlével. Szorosan lekötjük, és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük. Közben gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen zártak-e, mert ilyenkor a borsót, még elhasználhatjuk, de pár nap múlva már megromlana.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.