Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - AZ ÁFONYA 1

2016.09.15

BEFŐZŐK LEXIKONJA

Előfordulása, termőhelye
Magyarországon a Sopron környéki és Vas megyei erdőkben, kisebb állományokban fordul elő. Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. A Felvidéken is gyakori. Borsó nagyságú, hamvaskék termése (Myrtilli fructus) a vadas ételek híres ízesítője.
Savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.

Megjelenése
Alacsony növésű (30–60 cm), gazdagon elágazó félcserje. Legyökeresedő ágai, hajtásai szögletesek, zöldes színűek, akár ezer négyzetméteres kolóniák is hajthatnak egyetlen tőről.
Levelei tojásdadok, kihegyezettek, finoman fűrészesek, kopaszak. Virágai rózsaszínnel futtatottan zöldes színűek, levélhónaljakból fejlődnek, áprilistól júniusig nyílnak. A gömbös, korsó alakú párta halvány zöldes-vörös, az érett bogyó gömbös, feketéskék, hamvas.
A faiskolákban nemesített változata nagyobb bogyókat terem. A humuszban gazdag, savanyú kémhatású, vízzel közepesen ellátott talajt szereti. A kert félárnyékos részeinek szép dísze is lehet.
Bogyója gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat (főleg antociánokat), arbutint, sok vasat, A-, D- és C-vitamint tartalmaz.

Felhasználása

Érett fekete áfonyabogyók

A teljesen beérett bogyókat augusztusban és szeptemberben szedik. Szedésre optimális napszak a délután, száraz, meleg napokon.
Gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke.
Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.
Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.
A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.
Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.

Rokon fajok
- Vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea)
- Tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus)

Összetéveszthető

Hamvas áfonya

Hasonlít a hamvas áfonyához (Vaccinium uliginosum), melynek azonban virágai rövid oldalhajtásokon ülnek, levelei ép szélűek, kékeszöldek. A bogyói gyümölcshúsa zöldes, enyhén mérgező.

Jegyzetek
- Ugrás ehhez: a b Vadgyümölcsök. In Magyar néprajz nyolc kötetben: II. kötet: Gazdálkodás. Főszerkesztő: Paládi-Kovács Attila. Lektor: Andrásfalvy Bertalan. Készült a MTA Néprajzi Kutatóintézetében. Budapest: Akadémiai Kiadó. 2001. 23. o. ISBN 9630578018 Hozzáférés: 2016. ápr. 13. (HTML), mek.niif.hu
- Ugrás fel ↑ Paládi-Kovács Attila: A régi Torna vármegye és néprajzi jellege. A Herman Ottó Múzeum Évkönyve. Kiadja a miskolci Herman Ottó Múzeum, 33–34. sz. (1996) 198., 204 (193–209). o. Hozzáférés: 2016. ápr. 13. (PDF), Elektronikus változat az epa.oszk.hu oldalán
- Ugrás ehhez: a b c Rudi Beiser: Teák gyógynövényekből és gyümölcsökből. Gyűjtés, elkészítés és fogyasztás. Budapest, Sziget Könyvkiadó, 2013, 34. oldal. ISBN 978-615-5178-07-8

Külső hivatkozások
- Wiktionary-logo-hu.svg
- Nézd meg a fekete áfonya címszót a Wikiszótárban!
- Az áfonya gazlap.hu
- Fekete áfonya
- Az áfonya értékei tuja.hu
- Az áfonya metszése
- A fekete áfonya Kapcsolódó szócikkek
- Gyógytea
- Házipatika
- Gyógynövények

Kategória:
- Áfonyák
- Növényfajok
- Évelők
- Cserjék
- Gyógynövények
- Gyümölcsök
- Magyarországon őshonos növények

wikipedia.

ASZALT ÁFONYA
Elkészítése:
Az áfonyát jól átválogatjuk, és az egészséges szemeket szétteregetve vászonruhára, a napra helyezzük. Időnként megforgatjuk, hogy az áfonya egyenletesen száradjon. Ha valamilyen okból a napon történő aszalás nem lehetséges, elvégezhetjük tepsiben, alacsony hőfokú sütőben is. Száraz helyen vászonzacskóban tároljuk.

ÁFONYA-ALMA LEKVÁR
Hozzávalók:
Fél kg áfonya, 60 dkg alma, 1 rúd kikapart vanília, 1 kg zselécukor

Elkészítése:
Az áfonyát kiválogatom, mosom, és szitán lecsepegtetem. Az almát meghámozom, a magházát eltávolítom, és apró darabokra vágom. A gyümölcsöket a vaníliavelővel és a zselécukorral elkeverem és állandóan kevergetve 4 percig főzöm.
Forrón üvegekbe töltöm, és azonnal lezárom.

ÁFONYABEFŐTT 01.
Elkészítése:
Szemenként kiválogatott egészséges áfonyaszemeket alaposan megmossuk, és a vizet lecsurgatjuk róla. Egy fazékba 1 kg áfonyát, 50 dkg cukrot és 1 liter vizet téve, lassú tűzön főzni kezdjük. A főzéskor keletkezett habot leszedjük róla, és állandóan keverjük. Az áfonyaszemek akkor kezdenek megfőni, amikor az egyes szemek héja felreped.
Ekkor leszűrjük alóla a szirupot, az áfonyát üvegekbe rakjuk, a szirupot pedig ráöntjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, jól lekötjük és dunsztoljuk.

ÁFONYABEFŐTT 02.
Hozzávalók:
1 kg áfonya, 60 dkg cukor, fél citrom

Elkészítése:
Az áfonyát több vízben átmossuk, lecsöpögtetjük, és üvegekbe szedjük. ! dl vízből, a cukorból és a citromléből szirupot főzünk, a habját leszedjük, majd forrón, az áfonyára merjük. Az üvegeket lezárjuk, majd 15 percig gőzöljük.
A gőzölőben hagyjuk kihűlni.

ÁFONYABEFŐTT RUMMAL
Elkészítése:
4 kg áfonyát megtisztítjuk, és hideg vízben megmossuk. Lecsurgatjuk a vizet, és amikor megszikkadt, üvegekbe helyezzük. A 1,5 liter vizet az 1 kg cukorral felforraljuk. A kihűlt szörphöz literenként 1/2 dl rumot adunk, és egyenletesen elosztva az üvegekbe helyezett gyümölcsre öntjük. Tartósítószert adva hozzá az üvegeket lezárjuk. 85°C-on 25 percig gőzöljük, és kihűlésig a fazékban hagyjuk.
Hűvös helyiségben tároljuk.

Forrás:
BEFŐZŐK LEXIKONJA - ÁFONYÁS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.