Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - AZ ÁFONYA 2.

2016.09.21

BEFŐZŐK LEXIKONJA

ÁFONYABOR 01.
Elkészítése:
A megtisztított áfonyát fele mennyiségű vízzel puhulásig főzzük. Miután kihűlt, kipréseljük. 2 liter áfonya léhez hozzáadunk 1,3 kg. cukor és 1,5 l víz oldatát, 6 gr borkősavat, kb. 30 ml fajélesztőt, (gazdabolt) és 1 gr ammónium foszfátot (gyógyszertár) az erjedés elősegítésére.
Az így kapott levet kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük. két átfejtés után, ha tiszta színe van, palackozhatjuk.

 

ÁFONYABOR 02.
Elkészítése:
kb.1 kg áfonyát összezúzva olyan befőttes üvegbe tesszük, amely 1 kg cukor és 2 liter víz oldatával tele lesz. Az üveget erjesztő csővel ellátott dugóval zárjuk le, és kb. 15 napig forrni hagyjuk.
Mikor teljesen letisztult, akkor kisebb üvegekbe lefejtjük, és jól bedugaszoljuk.

ÁFONYA BORBAN
Elkészítése:
4 kg megtisztított és jól megmosott áfonyát 2 kg cukorral rétegezve nyersen berakjuk az előkészített üvegekbe. tetejére darabos fahéjat, szegfűszeget teszünk. Felöntjük muskotályos borral, és tartósítószert adva a tetejére lezárjuk az üvegeket.
Kigőzöljük, és a kihűlt üvegeket hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYA CUKORBAN
Elkészítése:
Egy kg áfonyát átválogatunk, szitára téve langyos vízzel leöntjük, és jól lecsurgatjuk. Egy kg cukorból, 1 dl vízzel nagyon sűrű szirupot főzünk, szürke habját leszedjük, beletesszük a gyümölcsöt, és lassú forralással kb. 30 percig főzzük. Ha túl híg lenne, a levét leszűrjük és besűrítjük. Ezután újból elvegyítjük a gyümölccsel, és forrón üvegekbe töltjük.
Lekötjük, száraz gőzbe rakjuk.

ÁFONYADZSEM
Elkészítése:
Az áfonyaszemeket kiválogatjuk, dzsemnek csak a teljesen ép szemeket használjuk fel. Egy fazékba 3 kg cukrot, 1 liter vizet és fél liter fanyar vörös bort teszünk, és ezt sziruppá főzzük. Amikor megfőtt, 4 kg válogatott áfonyát teszünk bele, és addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük, és lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd hőkezeljük.
Amikor kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYADZSEM MÉZZEL
Elkészítése:
A teljesen érett fekete áfonyát válogassuk át, és mossuk meg. Utána helyezzünk a húsdarálóba egy 8 mm átmérőjű lyukakkal ellátott tárcsát, és hajtsuk át rajta a megtisztított gyümölcsöt. A zúzalékot tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, és a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig főzzük. Végül literenként 20 dg mézzel édesítsük. Több mézet nem érdemes hozzáadni, mert akkor elveszíti jellegzetes savas ízét, és a konzervgyári dzsemekhez hasonló, agyoncukrozott ragaccsá válik. Vannak, akik egész bogyóból készítik ezt a dzsemet úgy, hogy kerámiatálban sütőbe helyezik, és addig hevítik, amíg levet enged, és összeesik. Előnye ennek a módszernek, hogy gusztusosabb lesz a dzsem, hátránya, hogy tovább kell főzni, mint a zúzalékot, így sokat veszít az ízéből. Ismeretes még a tojásdad alakú vörös áfonya, de ez annyira savanyú, hogy önmagában nem fogyasztják, jobbára fagylaltokban, gyümölcskocsonyákban, likőrökben használják ízesítőként.

A fentiekkel megegyező módon készül a Berkenyedzsem.
A berkenyefajták közül legízletesebbnek tartott fekete berkenye ugyancsak Amerikában őshonos növény, de mostanában már nálunk is termesztik.
Állaga és íze nagyon hasonló a fekete áfonyához, de a színe nem sötétkék, hanem valóban fekete, hamvas bevonattal.

Forrás:
BEFŐZŐK LEXIKONJA - ÁFONYÁS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.