Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - AZ ÁFONYA 3.

2016.09.29

BEFŐZŐK LEXIKONJA

ÁFONYAKOCSONYA
Elkészítése:
A bogyókat fazékba tesszük, és lassú melegítéssel addig hevítjük, míg az áfonya minden levét kiadja. Sűrű szitán a levet átszűrjük, és minden literre 80 dkg cukrot számítva főzzük. A főzés addig tartson, míg a lé kocsonyaszerű nem lesz.
Ha ezt elértük, üvegekbe öntjük, és amikor kihűlt tartósítószert adva a tetejére, légmentesen lezárjuk, s mint lekvárt, kigőzöljük.

 

ÁFONYA KONYAKBAN
Hozzávalók:
Fél kg áfonya, fél kg cukor, 2.5 dkg cukrozott narancshéj, 2,5 dkg cukrozott citromhéj, 1,5 dl konyak

Elkészítése:
Az áfonyát kiválogatom, mosom, és szitán lecsepegtetem. Egy fazékba teszem az áfonyát és a cukrot és felforralom. A cukrozott gyümölcshéjakat apróra vágom és hozzáadom. Összesen 15 percig főzöm és hűlni hagyom. Csak ekkor keverem bele a konyakot. Üvegekbe töltöm, és jól lezárom.
Palacsintához, fagyihoz, tejberizshez, gyümölcsös túróhoz kiváló.

ÁFONYALEKVÁR
Hozzávalók:
1 kg áfonya, fél kg zselécukor, 1 citrom, némi reszelt narancshéj, 1/2 kk fahéj, 1 kk mustárpor, 1/2 kk gyömbérpor

Elkészítése:
Az áfonyát kiválogatom, mosom, és szitán lecsepegtetem. A cukorral és a citromlével együtt közepes lángon, állandóan kevergetve 20 percig főzöm.
Félidőben beleteszem a narancshéjat és a fűszereket. Tisztára mosott üvegekbe töltöm, és azonnal lezárom.

ÁFONYALEKVÁR RUMMAL
Elkészítése:
A gondosan megtisztított, megmosott áfonyát nagyon kevés vízben megfőzzük, átpasszírozzuk, azután - egy kilóhoz 50 dkg cukrot és fél dl 40%-os rumot véve alapul- addig főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri.
Üvegekbe téve tartósítószerrel kezeljük a felületét, lekötözzük, és kigőzöljük, majd hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYALEKVÁR OROSZOSAN
Elkészítése:
Az áfonyát kellően megtisztítjuk, megmossuk, és főzőedénybe helyezzük. 1 kg áfonyához fél kiló mézet számítva folytonos keverés közben felforraljuk. Hozzáadunk meghámozott, darabokra vagdalt almát - kilogrammonként 25 dkg-ot, 1 narancs kinyomott levét, 1 db citrom héját, kevés egész fahéjat és szegfűszeget, majd lassú tűzön összefőzzük.
Az így nyert masszát átpasszírozzuk, üvegekbe merjük, s ha a teteje megkeményedett, tartósítószert szórunk rá, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk.

Forrás:
BEFŐZŐK LEXIKONJA - ÁFONYÁS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.