Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - AZ EPER 1.

2016.05.25

BEFŐZŐK LEXIKONJA

EPER - FÖLDIEPER
EPER - ANANÁSZ LEKVÁR

Alapadag:
80 dkg eper (75 dkg tisztítva), 1 ananász (tisztítva 40 dkg), 1-2 db citrom, 60 ml kókuszlikőrös fehér rum, 50 dkg befőző cukor (3 db 450 ml-es üveghez)

Elkészítése:
Az epret hideg vízzel leöblítjük és megtisztítjuk. Az ananászt meghámozzuk és félbevágjuk, a torzsáját eltávolítjuk. Az epret, és az ananászt éles késsel felaprítjuk. A gyümölcsmasszát cukorral és citromlével egy nagyobb edényben alaposan elkeverjük, felforraljuk, állandó keverés mellett erős lángon 3 percig főzzük. Végül belekeverjük a likőrt. Az edényt lehúzzuk a tűzről, a habot leszedjük a lekvár tetejéről. Az eper-ananász lekvárt forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk.

Gyerekeknek rum helyett 60 ml narancslével ízesítjük a lekvárt.

EPER ANGOLOSAN
Hozzávalók:
2 kg tisztított eper (málna), 1. 6 kg porcukor

Elkészítése:
Porcelánedénybe rétegezem a gondosan megmosott gyümölcsöt a cukorral, lefedem az edényt, és hűvös helyen egy napig állni hagyom. Másnap leöntöm a levét, és habzásig felfőzöm. A habot szűrőkanállal leszedem, és a forró levet a gyümölcsre öntöm. A lé felforralását 3-4 napig minden nap megismétlem, és az utolsó napon a gyümölccsel együtt főzöm fel. Forrón üvegekbe rakom és kigőzölöm.

EPERBEFŐTT 01.
Hozzávalók:
eper, víz, a víz literjéhez 50 dkg cukor

Elkészítése:
A nem túlérett epret megtisztítjuk, lecsöpögtetjük, és üvegekbe rakjuk. Feltöltjük vízzel, majd leöntjük róla a vizet és literenként 50 dkg cukrot adunk hozzá. A gyümölccsel megtöltött üvegeket közben forró vízbe állítjuk. Szirupot főzünk, majd a kész szirupot az üvegekbe töltjük. Pár percig pihentetjük, majd a szirupot visszaöntjük a forralóedénybe, újra felforraljuk, és a gyümölcsökre öntjük. Ezt még kétszer (összesen tehát négyszer) megismételjük. Közben az üvegeket lefedve tartjuk. Az utolsó forrázás előtt a szirupba tartósítószert keverünk. Az üvegeket lezárás után száraz dunsztba tesszük.

EPERBEFŐTT 02.
Hozzávalók:
nagy szemű eper, kristálycukor, szalicil

Elkészítése:
Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és szitán lecsepegtetjük. Fél literes üveg aljára 1-2 evőkanál kristálycukrot szórunk, és az üveget félig rakjuk cukorban egyenként megforgatott eperszemekkel, majd megint 1-2 kanál cukrot szórunk rá, és telerakjuk cukorban megforgatott eperrel. Tetejére szalicilt szórunk, lekötjük, és mehet a kamrába.

EPERBEFŐTT 03.
Hozzávalók:
1 kg eper, 35-40 dkg cukor

Elkészítése:
A nagy szemű epret alaposan megmossuk, nagyobb edénybe tesszük, és kristálycukorral beszórjuk. Egy napig állni hagyjuk. Másnap a levet leöntjük róla, és 10 percig forraljuk. A habját leszedjük. Ha kihűlt az eperre öntjük. Két egymás utáni napon a levét felforraljuk. Utoljára a gyümölccsel főzzük néhány percig. Üvegekbe tesszük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

EPERBEFŐTT 04.
Hozzávalók:
4 kg szép eper, 1 kg cukor, 1/2 liter víz

Elkészítése:
Az egészséges nagy szemű 4 kg epret hideg vízben hirtelen megmossuk, és a megtisztított szemeket tálba rakjuk. A 1/2 liter vizet 1 kg cukorral felfőzzük. Az epret az előkészített üvegbe rakjuk, és a kihűlt cukorszörppel felöntjük az üvegeket. Tartósító anyagot adva hozzá. lezárjuk, és fazékban 80°C-on 20 percig gőzöljük. A kihűlt üvegeket kiszedjük, és hűvös helyen tartjuk.

EPERBEFŐTT 05.
Ehhez az eljáráshoz csak a teljesen ép, kemény eperszemeket használjunk fel.
Elkészítése:
A befőttesüvegek aljára egy réteg cukrot, erre 1-2 sor epret, erre megint cukrot és így tovább, míg az üvegek megtelnek. Legfelül cukor legyen. Ne nyomkodjuk az epret az üvegekben, csak gyengén rázogassuk az üveget töltés közben. A felső cukorréteg tetejére tartósítószert tegyünk. Lezárjuk az üvegeket, és 80°C-on 20 percig gőzöljük, majd hűvös helyen tároljuk.

EPERBEFŐTT ANGOLOSAN
Elkészítése:
Egy kg földiepret háromnegyed kg porcukorral hűvös helyen porcelántálban 24 óráig állni hagyunk. Másnap leöntjük az eper levét, amelyet addig, míg állt, eresztett és tíz percig főzzük, miközben a habot gondosan leszedjük róla, és a cukros főzetet visszaöntjük az eperre. Ezt három nap egymásután megismételjük. Harmadik napon az epret is együtt főzzük a cukros lével 15 percig. Majd üvegbe tesszük, lekötözzük, és a szokásos módon kigőzöljük.

EPERBEFŐTT FŐZÉS NÉLKÜL 01.
Hozzávalók:
1 kg eper, cukor, szalicil

Elkészítése:
Csak teljesen épp, kemény gyümölcs jó hozzá. Az üvegek aljára egy réteg cukrot szórunk. Erre 1-2 sor epret teszünk, majd cukor és ismét eper következik, amíg az üveg megtelik. A tetejére cukor kerül, majd szalicil. Az üvegeket lezárjuk, és 8-10 percig gőzöljük.

EPERBEFŐTT FŐZÉS NÉLKÜL 02.
Hozzávalók:
2 kg eper, 1.2 kg cukor, 1 mokkáskanál nátriumbenzonát, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése:
Érett, nem túl puha gyümölcsöt választok. Gondosan megmosom, átválogatom, és lerakom lehetőleg egy üvegtálba. Rászórom a porcukrot. Néhány óráig állni hagyom, hogy levet eresszen. Amikor már van leve, a gyümölcsszemeket lyukacsos kanállal kis üvegekbe adagolom. A lében alaposan elkeverem a citromlét és a tartósítószert. Feltöltöm az üvegeket a gyümölcs levével, lekötöm, és száraz, hűvös helyen tárolom.

EPERBOR
Hozzávalók:
1 kg érett eper, 2,5 l félszáraz fehérbor, 20 dkg cukor

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott és szárított epret törjük össze villával, adjuk hozzá a cukrot és a bort. Rázzuk össze, és hagyjuk egy napot állni. Ezután szűrjük le és töltsük üvegbe. Hűvös helyen tartva néhány napig fogyasztható.

EPER CUKORBAN
Hozzávalók:
1 kg eperre számítva 80 dkg cukor, tartósítószer

Elkészítése:
A nagy szemű, nem túlérett epret megtisztítjuk. A cukorból kevés víz hozzáadásával szirupot főzünk. Mikor forr, beletesszük az epret, és 5-6 percig főzzük, majd lyukas kanállal kiszedjük az epret a szirupból, és tálra tesszük. A szirupot újra felforraljuk, közepes tűzön hagyjuk egészen besűrűsödni, és miután langyosra hűlt, ráöntjük a gyümölcsre. Tartósítószert adva a tetejére lekötjük az üvegeket és kigőzöljük, majd hideg helyen tároljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.