Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - AZ EPER 2.

2016.05.26

BEFŐZŐK LEXIKONJA

EPER - FÖLDIEPER
EPERDZSEM 01.

Hozzávalók:
1 kg gyümölcs, 40 dkg cukor, késhegynyi szalicil

Elkészítése:
Alaposan megmossuk, majd lecsumázzuk a nem túl nagy, inkább kásás ananászepret, megmérjük és lecukrozzuk, egy kiló tiszta gyümölcsre 40 deka cukrot véve. Másnapig állni hagyjuk, ez alatt a gyümölcs, levet ereszt. Másnap a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, a levét felére befőzzük. Ekkor rakjuk vissza a levébe a gyümölcsöt, és együtt még kevergetve, 15 percig főzzük, nehogy lekapjon. A tűzről levéve, minden kiló gyümölcsre számítva 1-1 késhegynyi szalicilt keverünk bele, és előmelegített üvegekbe töltve. lekötve, másnapig száraz gőzbe rakjuk.

Akkor szép és finom, ha a főzés során az eperszemek nem törnek össze, ezért csak óvatosan kevergessük.

 

EPERDZSEM 02.
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 kg cukor, 1 dl víz

Elkészítése:
Apró vagy közepes szemeket válogasson ki, mossa meg szűrőben. Csepegtesse le, tisztítsa meg szárától, leveleitől. Keverje össze a gyümölcsöt a cukorral, öntse rá a vizet, majd forralja négy-nyolc percen át. Főzés közben ügyeljen arra, hogy az eperszemek ne essenek szét.

Langyosan töltse üvegekbe, mikor kihűlt, zárja le.

EPERDZSEM 03.
Hozzávalók:
1 kg gyümölcs, 40 dkg cukor, tartósítószer

Elkészítése:
A megtisztított eperhez kilónként 40 dkg cukrot adunk, összekeverjük, és másnapig, állni hagyjuk. A keletkezett lét másnap leszűrjük, majd kb. felére befőzzük. Belekeverjük az epret, és újraforrástól számítva kb. negyedóráig főzzük. Csapott kávéskanálnyi tartósítószerrel összekeverjük, és azonnal üvegekbe merjük.

Az üvegeket lezárás után száraz dunsztba tesszük.

EPERDZSEM 04.
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 kg cukor

Elkészítése:
Ugyanannyi cukrot, darabosat, veszünk, mint amennyi súlyú a megtisztított szép eper. Minden kg cukorból 3-4 deci víz hozzáadásával a szokásos módon, jól felhabzott, tiszta és sűrű szörpöt főzünk, ha a szirup elkészült, beletesszük a gyümölcsöt, és addig főzzük, míg az anyag habzása megszűnik; a felszínen jelentkező habot természetesen óvatosan egy ezüstkanállal lehalásszuk.

A főzés tartama körülbelül 20 percig tart, ha aztán a tűztől elvettük és a dzsem kissé lehűlt, hólyaggal szorosan lekötjük, és a szokott módon gőzben kipároljuk.

EPERDZSEM 05.
Hozzávalók:
1.4 kg cukor, 2 dl víz, 2 kg eper, a celofánra: egy kevés tartósítószer

Elkészítése:
A cukrot a vízzel felforraljuk, és addig főzzük, amíg habos lesz; amit lekanalazunk róla. Az epret megmossuk és lecsumázzuk. A gyümölcsöt óvatosan a szirupba szórjuk, majd kevergetve addig főzzük, amíg az egész újra forrni kezd.
Ekkor a gyümölcsöt szűrőkanállal előmelegített üvegekbe szedjük. Levét 4 - 5 percig forraljuk - ez alatt kissé besűrűsödik majd azon forrón, az eperre merjük. Celofánnal lekötjük, erre csipetnyi tartósítószert szórunk, végül csavaros fedővel lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

 

JÓ TANÁCS:
A szárazgőznek több fajtája van:

például az újságpapírba csomagolt üvegeket meleg helyen, pokrócok közé téve vagy hűtőtáskában, illetve kissé előmelegített sütőbe állítva hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 1 óra

EPERDZSEM 06.
Hozzávalók:
1 kg eper 60-70 dkg cukor, tartósítószer

Elkészítése:
A gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük. A főzőedénybe tesszük és rátesszük a cukrot. Egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap a forrástól számítva 20 percig főzzük. Üvegekbe töltjük, tetejére tartósítószert teszünk.

Lezárjuk, és egy napig száraz dunsztba tesszük.

EPERDZSEM 07.
Hozzávalók:
1 kg eper (kicsi és közepes szemek), 1 kg Koronás Befőzőcukor, 1 dl víz

Elkészítése:
A megtisztított epret keverjük össze a befőző cukorral. Adjuk hozzá a vizet, majd forraljuk 4-8 percen át, és még forrón töltsük az üvegekbe, Főzésnél vigyázzunk arra, hogy ne essenek szét az eperszemek.
Tipp:
Kis likőrrel pikáns ízt adhatunk. dzsemünknek.

EPERDZSEM 08.
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 citrom, 75 dkg cukor, 3 dl víz

Elkészítése:
Az epret megmossuk és lecsepegtetjük. A vízből és cukorból szirupot főzünk, a habját leszedjük. Majd a kész szirupba beleszedjük az epret. Felforraljuk, közben hozzáadjuk a citrom levét. Az epret szűrőkanállal üvegekbe szedjük, majd a szirupot kocsonyásodásig főzzük. Az üvegeket feltöltjük a sziruppal, majd lefedjük, és hagyjuk kihűlni. Kihűlés után az üvegeket lekötjük, majd a víz forrásától számítva, 10 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.

EPERDZSEM 09. (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése:
2.5 dl epret egészben, cukorszirupban néhány percig főzünk. Tepsibe töltjük, és letakarva a napra tesszük (néhány nap) száradni, vagy sütőben szárítjuk. Ne legyen sok a szirup, jól be kell, hogy sűrűsödjön.

EPERDZSEM 10.
Hozzávalók:
1 kg eper 1 kg Koronás Befőzőcukor 1 dl víz

Elkészítése:
Lehetőleg kicsi és közepes szemeket válasszunk. Az epret szűrőn át megmossuk és lecsöpögtetjük, megtisztítjuk a száraktól és levelektől. A megtisztított epret keverjük össze a Koronás Befőző cukorral, adjuk hozzá a vizet, majd forraljuk 4-8 percen át. Főzés közben ügyeljünk arra, hogy az eperszemek ne essenek szét. Ínycsiklandozóan pikáns ízt adhat a dzsemnek, ha néhány csepp citromlikőrt keverünk hozzá.
Hagyjuk hűlni, és langyosan töltsük üvegbe, kihűlés után zárjuk le.

EPERDZSEM 11.
Hozzávalók:
2 kg eper és 1 kg cukor

Elkészítése:
Az egészséges, érett epret többször váltott hideg vízben megmossuk, megtisztítjuk, kétharmadát lábasba tesszük, és saját levében sűrűre főzzük. Majd hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg a cukor elolvad. hozzáadjuk a többi epret, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. A kész, félig kihűlt dzsemet üvegekbe öntjük, tetejére tartósítószert helyezünk, teljes kihűlés után az üvegeket légmentesen zárjuk. Hűvös helyen tároljuk.

EPERDZSEM MÉZZEL
Elkészítése:
Mosás után a fán termő eper száráról húzzuk le a gyümölcsvelőt, és egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékban, a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 10 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a sárgára, illetve feketére érett eperből kapunk. Ha a mézzel együtt kevés citromlevet is adunk hozzá, akkor markánsabbá tehetjük ennek a meglehetősen édeskés dzsemnek az ízét. Amennyiben magunk szedjük az epret, akkor célszerű a fa ágait megrázni, és a lehullott friss szemeket összegyűjteni, mivel ezek mindig érettek. Ha a fa alja nem füves, akkor terítsünk az ágak alá egy nagyobb műanyag fóliát, hogy megóvjuk a gyümölcsöt a szennyeződéstől. Eperfát egyébként vidéken szinte mindenütt lehet találni, az út menti fákról azonban az erős szennyeződés miatt ne gyűjtsünk gyümölcsöt. Eper szedéséhez lehetőleg ne a legjobb ruhánkat vegyük fel, mert különösen a fekete eper leve úgy megfogja, hogy jóformán lehetetlen kimosni.
Megjegyzés:
Az ujjainkra tapadt lé miatt ne aggódjunk, mert 1–2 nap alatt le fog kopni. Szükség esetén dörzsöljük be a foltokat egy félbevágott citrommal, a gyümölcslevet ugyanis csak a citromlé képes a bőrünkről károsodás nélkül eltávolítani.

Az intenzív festőanyagot tartalmazó gyümölcsök (pl. fekete eper, otelló szőlő) a fogainkat is megfestik. Ezt ne próbáljuk citromlével eltávolítani, mivel a citromsav megtámadja a fogínyt, és napokig tartó gyulladást okoz. Ép fogzománc esetén sötét foltok 1–2 nap alatt lekopnak. A sérült fogazatúak kerüljék ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztását.

EPERDZSEM NYERSEN
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 kg cukor, 1 kávéskanál tartósító

Elkészítése:
A megtisztított epret azonos súlyú cukorral összekeverjük és pépesítjük. Arányos mennyiségű (1 kg-hoz 1 kk.) tartósítószerrel összekeverjük (legegyszerűbb már pépesítéskor beletenni), üvegekbe töltjük, lezárjuk, és végleges helyére tesszük.

EPER ELTEVÉS HIDEGEN MAMI MÓDRA
Hozzávalók:
3 kg eper, 1 kg. cukor, 1 lapos kk szalicil

Elkészítése:
Jól összekeverni, 24 órát áll üvegekbe rakni, lekötni.

EPER - FÜGE LEKVÁR
Alapadag:
42 dkg friss füge, 30 dkg eper, 1 grapefruit kifacsart leve, 2 citrom kifacsart leve, 65 dkg befőző cukor, 2 citrom csíkokra vágott héja (2 db 500 ml-es üveghez)

Elkészítése:
A fügét meghámozzuk, és négybe vágjuk. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük és megtisztítjuk. A nagyobbakat nyolcba, a kisebbeket négybe vágjuk. A darabokra vágott gyümölcsöt a grapefruit-, és citromlével elkeverve fazékba tesszük, és fedő alatt, gyenge tűzön felforraljuk. 10 perccel később hozzáadjuk a cukrot a gyümölcshöz, és állandó keverés mellett 3 percig forraljuk. Végül belekeverjük a csíkokra vágott citromhéjat.

A forró lekvárt azonnal üvegbe töltjük és lezárjuk.

EPERÍZ
Hozzávalók:
4 kg eper, 2 kg cukor

Elkészítése:
4 kg érett, szép epret többször váltott vízben gyorsan megmosunk, megtisztítjuk, és áttörjük. Fazékba tesszük, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a 2 kg cukrot, és folyton keverve sűrűre főzzük. A besűrített ízt forrón az előmelegített üvegekbe töltjük, tartósítószert téve a tetejére, és kihűlés után légmentesen zárva hűvös helyen tároljuk.

EPERKOMPÓT NYERSEN
Hozzávalók:
1 kg eper, 60 dkg porcukor, 1 csapott kk. nátriumbenzonát, 2 evőkanál citromlé

Elkészítése:
A nem túlérett epret megtisztítjuk, és egy nagyobb műanyag edény aljára lerakunk egy sort, majd cukor, és újra epersor jön rétegezve. Legfelülre cukor kerül. Hűvös helyen, 10-12 órán át, érlelődni hagyjuk. Másnap az eperszemeket óvatosan üvegekbe rakjuk. A visszamaradt lébe belekeverjük a citromlét és a tartósítószert, majd feltöltjük vele az üvegeket. Az üvegeket lezárjuk, és hűvös helyre tesszük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.