Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - AZ EPER 3.

2016.05.27

BEFŐZŐK LEXIKONJA

EPER - FÖLDIEPER
EPERLEKVÁR 01.

Hozzávalók:
1 kg eper, 1 kg cukor

Elkészítése:
A megmosott, megtisztított epret vágjuk apróra. Öntsük rá a cukrot, keverjük el. Nyolc-tíz percig forraljuk. Töltsük forró üvegekbe, majd zárjuk le. Pikáns ízű lesz a dzsem, ha néhány csepp citromlikőrt is adunk hozzá.

EPERLEKVÁR 02.
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 kg Koronás befőzőcukor

Elkészítése:
A gyümölcsöt megmossuk és megtisztítjuk a levelektől. Az apróra vágott epret elkeverjük a befőző cukorral, és 4-8 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk. Tipp: Tányérpróbaként tegyünk néhány csepp lekvárt egy száraz tányérra.

Ha azonnal megkocsonyásodik, akkor betölthetjük az üvegekbe.

EPERLEKVÁR 03.
Hozzávalók:
eper, befőzőcukor

Elkészítése
: Az epret megmossuk, lecsumázzuk, negyedeljük (ha nagyok). Feltesszük főni, és amikor forr, hozzáteszünk az eper súlya felének megfelelő 2: 1-hez zselésítő befőző cukrot (1 kg eperhez fél kg 2: 1-hez cukor), még egyszer felforraljuk, 5 percig főzzük. Még forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetejét, az üvegeket pár percre, fejre állítjuk. Nem kell dunsztolni, ha kihűlt, mehet a kamrába! Az eper egy részét még hidegen össze is turmixolhatod.

Esetleg tehetsz hozzá egy kis citromlevet, akkor tovább megőrzi a színét.

EPERLEKVÁR VAGY DZSEM
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 kg befőzőcukor

Elkészítése:
A gyümölcsöt csumájával együtt, folyó csapvíz alatt, enyhe vízsugárral megmossuk, majd a szárát letépjük. Rozsdamentes burgonyatörővel vagy merülő mixerrel összetörjük, majd a befőző cukorral elkeverjük. A gyümölcs víztartalmától függően a forrástól számítva 4 - 8 percig főzzük. Ezután forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk. Ha dzsemet akarunk készíteni, az epret csak kézzel vagy villával törjük össze, hogy kellemesen darabos maradjon.
Elkészítési idő: 50 perc

EPERLIKŐR
Hozzávalók:
1.2 kg érett eper, 7 dl kommersz konyak, 60 dkg cukor

Elkészítése:
A megtisztított epret alaposan megmossuk és megszárítjuk, majd egy nagy cserépfazék vagy befőttesüveg aljára halmozzuk. Meghintjük a cukorral, leöntjük az alkohollal, és légmentesen lezárjuk. Legalább 1 hónapra a kamrába állítjuk, közben többször megrázogatjuk, hogy a cukor feloldódjon. A likőrt leöntjük, és zárható üvegbe töltjük, a visszamaradt epret gyümölcssalátákba, fagylaltkelyhekbe, használhatjuk fel.

EPER MÁSKÉPPEN
Elkészítése:
A megmosott eperből rakjunk kb. kétujjnyit üvegbe, hintsünk rá félujjnyi porcukrot, majd ismét epret, cukrot, amíg az üveg megtelik. Kötözzük le az üveget, és gőzöljük 10-15 percig.

EPER-REBARBARA LEKVÁR
Arányok:
1 rész rebarbara (pucolva, 2 cm-es darabokra vágva), 2 rész eper, 1, 5 rész 2: 1-hez befőzőcukor

Elkészítése:
A rebarbarát egy kicsit hamarabb tedd fel főni, majd add hozzá az epret. Még forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetejét, az üvegeket pár percre fejre állítjuk. Nem kell dunsztolni, ha kihűlt, mehet a kamrába!

EPER RUMBAN
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 kg cukor 2 dl rum

Elkészítése:
Az érett, megtisztított, egészséges epret ugyanolyan mennyiségű cukorral rétegesen üvegekbe rakjuk. Felül cukor legyen. 40%-os rummal felöntjük, úgy hogy az üvegben levő anyagot ellepje. Nem kötözzük le, csak befedjük, majd néhány napra langyos helyen, esetleg tűző napon elhelyezzük.

Az érlelés befejeztével lekötözzük, száraz, hűvös helyen tároljuk.

EPER SZIRUPBAN
Hozzávalók:
5 kg eper, 4 kg porcukor

Elkészítése:
Az érett, nem puha epret megmossuk, majd a cukorral üvegekbe rétegezzük. Ruhával letakarjuk, és meleg helyre tesszük. Kb. 5 óra múlva, a keletkezett lét leöntjük, felforraljuk, és visszaöntjük az eperre. Ha kihűlt, a lét újra leöntjük, felforraljuk, majd visszaöntjük az eperre. Ezt az eljárást még kétszer, tehát összesen négyszer ismételjük meg.

Az utolsó felöntés után az üvegeket lekötjük, és 8-10 percig gőzöljük.

EPERSZÖRP 01.
Hozzávalók:
4 kg eper, 4 kg cukor

Elkészítése:
4 kg jó érett erdei, vagy házi epret hideg vízben gyorsan megmosunk, szárát leszedjük. Üveg- vagy hibátlan zománcos edénybe tesszük, szétzúzzuk, és néhány napig állni hagyjuk. Amikor az erjedés befejeződött, sűrű szitán leszűrjük, illetve lassan lecsepegtetjük. A levet összekeverjük 4 kg cukorral, és felfőzzük. főzés közben lehabozzuk, a szörpöt üvegekbe öntjük, jól lezárjuk, és hideg helyen tároljuk.

Tartósító anyag a tároláshoz nem szükséges. Ízét megőrzi, zamata változatlan marad.

EPERSZÖRP 02.
Hozzávalók:
4 kg eper, 6 db citrom leve, 2 kg cukor, 1 liter víz

Elkészítése:
4 kg erdei, vagy házi epret hideg folyó csapvízben kétszer-háromszor megmossuk, majd megtisztítjuk, és egy edénybe tesszük. 2 kg cukrot 1 liter vízzel felfőzünk, kihűtjük, és az így nyert levet az eperre öntjük. Erős tűzön 3-4 percig főzzük. lefedjük, és egy napig hűvös helyen tároljuk. Másnap sűrű lyukú szitára öntjük, és levét lecsepegtetjük. az így nyert levet újra felfőzzük, hozzáadjuk 6 db citrom kinyomott levét, lehabozzuk, és előmelegített üvegekbe forrón beleöntjük.

A megtöltött üvegeket gondosan lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk.

EPERSZÖRP 03.
Hozzávalók:
4 kg eper, 4 kg cukor, 10 dkg citromsav, 2 liter víz

Elkészítése:
4 kg több vízben megmosott és szárától megtisztított epret zománcozott, üveg- vagy porcelánedénybe tesszük, ráöntünk 2 liter vizet, hozzáadunk 10 dkg citromsavat, megkeverjük, és 2 napon át hideg helyre tesszük, majd sűrű lyukú szitára öntve, lassan átcsepegtetjük. az így nyert lébe beleteszünk 4 kg cukrot, és időnként megkeverjük.

Amikor a cukor már elolvadt, közepes tűzön felforraljuk, és forrón az előmelegített üvegekbe helyezzük, légmentesen lezárjuk, hűvös helyen tároljuk.

EPERSZÖRP 04.
Elkészítése:
Először az eperből a sziruphoz szükséges gyümölcslevet készítjük el. Ehhez 1 kg epret kicsumázunk, nagyságától függően félbe vagy negyedekbe vágjuk, 5 dl vízzel felfőzzük, és 3 percig forraljuk, amíg az eper teljesen meg nem puhul. A tűzről lehúzva, lefedve állni hagyjuk, majd finom lyukú gézen átcsöpögtetjük.

Kb. 1 liter lesz belőle. A szörphöz 1 liter gyümölcslevet összekeverünk 600 g cukorral és 1 ek citromlével, felfőzzük, lehabozzuk, majd forrón üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk. Kb. 1.2 liter lesz belőle. Sötét, hűvös helyen 6 hónapig eláll.
Fontos:
a szirup színe állás közben barnásra színeződhet, de ez nem jelenti azt, hogy megromlott; kinyitás után a hűtőben tartsuk, és lehetőleg minél hamarabb fogyasszuk el.

Ötlet: a gyümölcslé elkészítése után megmaradt gyümölcsöt szitán törjük át, cukorral, citromlével ízesítsük és túróhoz, joghurthoz keverve finom édességet kapunk.

FÖLDIEPER-BEFŐZÉS
Elkészítése:
Hatvan deka eperhez 50 deka cukor kell. A cukrot egy lapos edényben csak annyi vízzel, hogy felolvadjon, felfőzzük. A szirup mézsűrűségű legyen. Az epret beleadjuk, és addig tartjuk a tűzhelyen, míg a lé piros lett, meghígult és pezsegni kezd. Három-négy napra erős napsütésnek tesszük ki olyan lapos edényben, hogy az eperszemek egy sorban feküdjenek.
Gyakran meg kell rázogatni az edényt, hogy a szemeket a nap mindenütt érje. Ha a lé annyira besűrűsödött, hogy az egész pontosan félliternyi lett, akkor készen van, és üvegekbe lehet tenni.

Lekötve, még egy napra kitesszük a napfényre.

Ennél többet egyszerre ne készítsünk, csak így lesz tökéletesen ép a gyümölcs minden szeme.

FÖLDIEPER-ÍZ
Hozzávalók:
1 kg eper, 1 kg cukor

Elkészítése:
A földiepret megtisztítva, megmosva feltesszük főzni, azután szitán áttörjük, vagy átpasszírozzuk, a már elkészített sűrű szirupba tesszük, és 10 percig együtt főzzük. Azután üvegekbe rakjuk, szalicilt teszünk a tetejére, bekötözzük, és letakarva hűlni hagyjuk.

FÖLDIEPER SZIRUPBAN 01.
Elkészítése:
A földiepret megtisztítjuk, üvegbe rakunk, sziruppal leöntjük, és lekötözve pár percig gőzöljük.

FÖLDIEPER SZIRUPBAN 02.
Hozzávalók:
Eper 1 kg, víz 1.5 dl. és 50-75 dkg cukor

Elkészítése:
A gyümölcsöt megtisztítjuk, kimagozzuk, a szirupban felfőzzük, és kiszedve üvegekbe rakjuk, a szirupot tovább főzve sűrűbbé tesszük, és hidegen a gyümölcsre öntjük. (Abban az esetben, ha a gyümölcsnek sok leve volna, a szirupot naponta 3 ízben felfőzzük, és a gyümölcsre hidegen öntjük.) Minden cukrozott gyümölcsöt hidegen teszünk üvegbe, s csak másnap kötözzük be, ha bebőrösödött.

GYÖMBÉRES EPERLEKVÁR
Hozzávalók:
50 dkg eper, 50 dkg cukor, friss gyömbér, 1 citrom

Elkészítése:
A megmosott epret vágjuk félbe-negyedbe mérete szerint, locsoljuk meg a citrom levével, és keverjük hozzá a cukrot. Tegyük fel főni, és forrástól számítva még 15 percet hagyjuk rotyogni. Húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a lereszelt gyömbért (sokat vagy keveset ízlésünknek megfelelően).

Tegyük üvegekbe, dunsztoljuk ki, és legalább négy hetet várjunk, mielőtt a lekvárt megkóstolnánk!

GYORS EPERDZSEM
Hozzávalók:
1 kg eper, 50 dkg cukor, kevés nátriumbenzonát, vagy szalicil

Elkészítése:
Az alaposan megtisztított epret este lecukrozzuk. Másnap a gyümölcsöt kiszedjük, a levet zselésre befőzzük. A gyümölcsöt visszatéve még 15 percig főzzük. Előmelegített üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére kevés tartósítószert teszünk.

Lezárjuk, és egy napig száraz dunsztba tesszük.

 

 

HAGYOMÁNYOS EPERDZSEM
Hozzávalók:
1 kg jó érett eper, 45 dkg cukor, kevés víz, 1 citrom leve, tartósítószer

Elkészítése:
A gyümölcsöt megtisztítjuk, és szűrön lecsepegtetjük. A cukorból a lehető legkevesebb vízzel és a citromlével sűrű szirupot főzünk, beletesszük a gyümölcsöt, majd 30-40 percig, állandóan keverve főzzük. Próbát készítünk egy kis tányéron.

Ha kocsonyásodni kezd, belekeverjük a tartósítót, üvegekbe téve, légmentesen lezárva, száraz dunsztba tesszük egy napig.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.