Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BIRSALMA 1

2020.07.27

BEFŐZŐK LEXIKONJA

BIRSALMA, BEFŐTTNEK
Hozzávalók:
1 kg birsalma, 40 dkg cukor, 1 késhegynyi szalicil

Elkészítése:
Az érett birsalmát meghámozzuk, 4 részre vágjuk, üvegekbe rakjuk, forró sziruppal leöntjük és kigőzöljük.

BIRSALMABEFŐTT 01.
Elkészítése:
Egy kg cukrot főzzünk fel 0,5 l vízzel és egy darabka vaníliával.
Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a lé ellep és főzzük addig, amíg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz.
Ekkor vegyük le a tűzről, a birsalmát tegyük üvegekbe, kössük le, gőzöljük 10-12 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni.

BIRSALMABEFŐTT 02.
Hozzávalók:
birsalma, szirup:
1 liter vízhez 30 dkg cukor, 1 citrom, szalicil

Elkészítése:
A birset megmossuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
Szirupot készítünk, melybe beletesszük a citrom levét.
Felforraljuk, a birsalmát pár percig főzzük benne.
Az almát üvegekbe tesszük, az újra felforralt szirupot ráöntjük.
Tetejére szalicilt teszünk, lezárjuk, és szárazgőzbe tesszük.

BIRSALMABEFŐTT 03.
Alapadag: tetszés szerint

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, szeletekre (4-6) vágjuk, magházát és a hibás részeket kivágjuk, majd üvegekbe rakjuk.
Az üvegeket vízzel feltöltjük, majd a vizet leöntjük és megmérjük a mennyiségét.
Minden liter vízhez 30 dkg cukrot és egy citrom levét adjuk hozzá, majd főzzünk szirupot.
(A citromlét citromsavval is helyettesíthetjük.).
A forró szirupba egyenként belerakjuk az üvegek tartalmát (egyszerre csak egy üveg), pár percig (2-3) főzzük, majd visszarakjuk az előmelegített üvegekbe.
(Kissé össze fog esni!)
A forró szirupot az üvegekbe öntjük, azokat a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK ELTEVÉSEK - BIRSALMA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.