Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIPKEBOGYÓ RECEPTEK 1.

2019.08.23

BEFŐZŐK LEXIKONJA

A CSIPKEBOGYÓ TÁROLÁSA
Elkészítése:
Erdők mentén, utak szélén kiránduláskor szedhetünk teának való csipkebogyót. A jól megpirosodott ép bogyókat megtisztítjuk - a két végét lecsípjük -, és tálcán szétterítve vagy a tepsiben, langyos sütőben, nyitott ajtó mellett megszárítjuk. Ha csontkeményre száradt, tüll- vagy vászonzacskóba tesszük, és szellős helyre felakasztjuk.

ASZALT CSIPKEBOGYÓ
Elkészítése:
A dércsípte, érett, de még kemény csipkebogyót megtisztítjuk. Alufóliával kibélelt tepsibe téve enyhe tűzön lassú hevítéssel megszárítjuk. Amikor víztartalmát elveszítette, befejezzük az aszalást. A száraz csipkebogyót vászonzacskóba vagy légmentesen zárt befőttesüvegbe tesszük, és száraz, levegős helyre akasztjuk. Az így készített csipkebogyó őrzi ízét, vitamintartalmát és kitűnő téli csemege.
Mártások készítésére, vadhúsok mellé kiválóan alkalmas.

CSIPKEBOGYÓBEFŐTT 01.
Elkészítése:
A dércsípte piros, de kemény, egészséges csipkebogyót kettévágjuk, magját kiszedjük, és 1 kg gyümölcshöz 4 dl vizet adva félpuhára főzzük. Leszűrjük a gyümölcsöt, levéhez literenként fél kg cukrot téve átforraljuk, és a forró cukros oldatba tesszük a csipkebogyót, és puhára főzzük. A tűzről levéve állni hagyjuk egy napig. Majd ismét felforraljuk 1 citrom levét és apró darabokra vágott héját. Tartósítószert adva hozzá lezárjuk, és meleg ruhaneműbe helyezve hagyjuk kihűlni.
Száraz, hűvös helyen tároljuk.

CSIPKEBOGYÓBEFŐTT 02.
Elkészítése:
A dércsípte piros, de kemény csipkebogyót félbevágjuk, magját kiszedjük, hideg vízben megmossuk, és lecsurgatjuk. 1 kg gyümölcshöz 1/2 liter vizet és 1/2 kg cukrot véve alapul szörpöt készítünk, és hozzáadjuk a csipkebogyót, majd néhány percig főzzük. Egy napig a cukorszörpben hagyjuk a gyümölcsöt. Másnap a leszűrt gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, és levét újra forraljuk, majd kihűlve a csipkebogyóra öntjük. Az üvegeket lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, utána fazékba tesszük, 80°C-on 20 percig hőkezeljük.
A lehűlés után hűvös helyen tároljuk.
Vitamindús téli csemege.

CSIPKEBOROK
CSIPKEBOGYÓBOR 01.
Elkészítése:
A dércsípte érett bogyókat megmossuk, összezúzzuk, vagy ledaráljuk, és 1 napot pihenni hagyjuk. 1 kg. zúzott bogyót nagy uborkás üvegbe teszünk és 4 l vízzel feltöltünk, hozzáadunk 1,5 kg cukrot, 2 dkg sörélesztőt vagy 2-3 dl zajos erjedésben lévő mustot. Az üveget vászonnal lekötjük, és szoba hőmérsékleten tartjuk. Naponta felkavarjuk. 2-3 hét alatt az erjedés befejeződik, a folyadék megtisztul.
Ekkor átfejtjük és palackozzuk.

CSIPKEBOGYÓBOR 02.
Alapadag:
2 kg csipkebogyó, 2 kg cukor, 5 l víz Elkészítése:
A csipkebogyót akkor szedjük le, ha dér már megcsípte. Szárától és csumájától tisztítsuk meg. Rakjuk uborkás üvegbe. A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot, majd ha langyosra hűlt, a csipkebogyóra öntjük, az üveget tüllel lefedjük. Szoba hőmérsékleten tartva az erjedés-forrás kb. 3-4 hét alatt lezajlik. Ekkor leszűrjük, üvegekbe rakjuk és ledugaszolva a végleges helyére (kamra, pince) állítjuk.
Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.

CSIPKEBOGYÓBOR 03.
Elkészítése:
Másfél kg cukorból 3 l vízzel szirupot főzünk. Langyosan ráöntjük 1,5 kg megtisztított csipkebogyóra, az edényt lekötjük, és langyos helyen tartjuk. Három hónap múlva, leszűrjük. A seprőjét ismét felöntjük 1 kg cukorból, 2 l vízzel főzött sziruppal, és 3 hónap múlva ezt is leszűrjük. A letisztult bort üvegekbe töltjük, és jól ledugaszoljuk.
Hűvös helyen tartjuk.

CSIPKEBOGYÓBOR 04.
Elkészítése:
A bogyókat tisztítsuk meg a száraktól és a csészelevelektől, majd jól zúzzuk össze. 2 kg megpuhult csipkebogyó zúzatára öntsünk 3 részletben 3 l víz és 2 kg cukor oldatát. Oltsuk be fajélesztővel, és kotyogóval ellátott edényben hagyjuk erjedni. A bor kezelése és a további műveletek azonosak az általános előírásokkal. A csipkebogyóbor, vagy, ahogy általánosságban hívják: csipkebor, a legelterjedtebb házi borok közé tartozik.
Készülhet egész, felezett vagy szétzúzott, friss vagy szárított csipkebogyóból, különböző mennyiségű cukor adagolásával.
A csipkebogyót ajánlatos az erjedés alatt a lében (cefrében) hagyni.
Borkészítésre csak jól megérett, puha, lehetőleg dércsípte csipkebogyót használjunk.

CSIPKEBOGYÓBOR 05.
Elkészítése:
Egy liter dérmentes csipkebogyót szedünk. Jól megmossuk, két végét levágjuk, kimagozzuk. 5 literes üvegbe tesszük. 3 liter vízből és 1 kg cukorból szirupot főzünk, amikor már kihűlt, a bogyóra öntve 3 hónapig meleg helyen tartjuk. Néha megrázzuk. 3 hónap múlva, leszűrve üvegekbe töltsük.
Minél régebbi a bor annál erősebb és finomabb.
Nagyon jó meghűlés esetén.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK LEXIKONJA - CSIPKEBOGYÓ RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.