Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LECSÓ 1

2020.06.25

BEFŐZÉSEK LEXIKONJA

LECSÓKONZERVÁLÁS
A feldarabolt zöldpaprikát fedő alatt, gyakran megkeverve negyedóráig pároljuk, só, olaj és hagyma nélkül.
Utána tegyük rá az arányos mennyiségű (1/3) paradicsomot félbevágva, és addig főzzük, amíg szétesik, majd forrón töltsük széles szájú, fémfedelű kis patentüvegekbe.
Előtte az üvegeket állítsuk fémtálcára, nehogy elrepedjenek, és kisebb adagokban töltsük meg őket.
Ezt legcélszerűbb egy porcelán kávéscsészével végezni.
Annak érdekében, hogy a lecsó ne csepegjen az üvegek oldalára, tartsunk a csésze alá egy kistányért.
(Amennyiben nincs festetlen fémtálcánk, öntsünk egy ujjnyi meleg vizet a tepsibe, és ebbe állítsuk az üvegeket.)
Utána borítsunk rájuk előre felvágott, és forralás útján csíramentesített vízbe mártott celofándarabkákat.
A felső, száraz felületükre szórjunk késhegynyi nátrium–benzoátot, majd csavarjuk rá szorosan a fémtetőket.
A nedvesítés legcélszerűbb módja, hogy egy sterilizált vízzel teli tányért magunk mellé teszünk, és rádobjuk a celofándarabkát.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az üvegeink abszolút tökéletesen zárnak, akkor lefedés előtt öntsünk a lecsó tetejére kevés finomított étolajat, hogy ne keseredjen meg.
A meleg üvegeket tegyük egy félbehajtott tollpaplannal kibélelt kosárba vagy karosszékbe, és egy nagyobb párnával hézagmentesen zárjuk le.
Az esetleges szennyezés elkerülése érdekében a paplanra terítsünk rá egy konyharuhát, az egyik felére helyezzük az előzőleg körös–körül letörölgetett üvegeket, a törülköző másik felét, pedig hajtsuk rájuk.
Ha csupán néhány üveget kívánunk gőzölni, ezt elvégezhetjük hűtőtáskában is.
A hőszigetelő szárazgőzből csak akkor vegyük ki, amikor már teljesen lehűlt.
A lezárt üvegeket hűvös, száraz helyen tároljuk.
A felbontott üveg hűtőszekrényben kb. 1 hétig tárolható.
Lecsót lehetőleg augusztus közepén tartósítsunk, mivel az őszi paprika már kesernyés ízű.
A konzerválásra szánt lecsóba nem kerülhet egyetlen hibás paprika vagy túlérett, felpuhult paradicsom sem, mert ettől megromlik az egész.
Mosás előtt mind a paprika, mind a paradicsom csutkáját tördeljük ki, mivel a tökéletes tisztíthatóság tovább csökkenti a romlásveszélyt.
Az üvegek beszerzése illetve tisztításhoz való előkészítése során jó tudni, hogy 1 kg paprikából és egyharmad kilogramm paradicsomból min. 1,1 liter lecsó várható.
Egy átlagcsaládnak a különféle pörköltekhez és egyéb ételekhez kb. 10 liter lecsóra, van szüksége évente.
Ehhez 9 kg paprikát és 3 kg paradicsomot kell vásárolni.
Ha ezt a mennyiséget egyszerre akarjuk eltenni, akkor erre a célra be kell szerezni egy 25 literes zománcozott fazekat, fedővel együtt.
(Amennyiben a fazék vékony falú, tegyünk alá lángterelőt, különben leég a paprika.)

LECSÓ FAGYASZTVA
Elkészítése:
Egykilónyi paprikához 30 deka paradicsomot és egy fej vöröshagymát veszünk.
A hagymát összevagdalva két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, beleforgatjuk.
Öt percig pároljuk, utána a kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát és két gerezd összevagdalt fokhagymát adunk hozzá.
Kissé megsózzuk, és puhára pároljuk, rövid lére sütjük.
Ha fagyasztani akarjuk, akkora folpackkal bélelt négyszögletes dobozokba rakjuk, amennyire egy alkalommal szükségünk lesz, és egy napra a fagyasztó leghidegebb polcára rakjuk.
Másnap a fólia segítségével a dobozból kiemeljük, becsomagoljuk, és ráírva, hogy mi van benne, a fagyasztóba visszarakjuk.
Télen csak a lecsókockákat csak fel kell felolvasztani.

LECSÓ – KÉSZRE FŐZVE
Elkészítése:
Két evőkanál zsírban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát.
Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, héját lehúzzuk, és ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük.
Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott kb. 1 kg zöldpaprikát, ízlés szerint sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha.
Forrón az előmelegített üvegekbe töltjük, tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt teszünk, szorosan lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk.

LECSÓ ÜVEGBEN
Elkészítése:
Egykilónyi paprikához 30 deka paradicsomot és egy fej vöröshagymát veszünk.
A hagymát összevagdalva két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, beleforgatjuk.
Öt percig pároljuk, utána a kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát és két gerezd összevagdalt fokhagymát adunk hozzá.
Kissé megsózzuk, és puhára pároljuk, rövid lére sütjük.
A lecsóba a végén csipetnyi tartósítószert keverünk, üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés olajat öntünk, hogy szigetelje, és az üveget lezárva szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Télen, a tetején lévő olajat leöntjük róla - ez remek lesz pörköltfélék, gulyás készítéséhez -, úgy használjuk fel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK - LECSÓ
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.