Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KOVÁSZOS UBORKA 1

2020.07.31

BEFŐZÉSEK LEXIKONJA

2 NAPOS KOVÁSZOS UBORKA
Hozzávalók:
Kovászolni való uborka, só, friss kapor, kenyér csücske

Elkészítése:
Az üveg aljára lerakjuk a kenyér csücskét, egy adag kaprot és elkezdjük rakosgatni a végüktől megszabadított, és nem egészen négybe vágott uborkákat.
Majd a tetejére ismét teszünk kaprot, ide már csak az tesz kenyeret, aki úgy gondolja.
Az uborkákra rászórunk annyi kanál sót, ahány literes az üveg, és felöntjük meleg vízzel.
Teszünk egy tálat az üveg alá és kirakjuk a napra.
Nagy melegben akár másnap megkóstolhatjuk, de általában 2-3 nap alatt lesz teljesen jó!
Megjegyzés:
Ez az eredeti recept, és az eredeti íz!
Lehet bele fokhagymát, babérlevelet, ecetet stb. rakni, de minden egyes hozzávaló változtat az ízén.
Először érdemes így kipróbálni, majd a magunk ízlésére finomítani.
Zárható dobozban, kicsi lével, hűtőben tovább eláll.

ERDÉLYI KOVÁSZOS UBORKA
Hozzávalók 5 literes üveghez:
3 kg fürtös uborka, kicsi, lehetőleg egyforma méretűek, 2 csomag friss kapor összevágva, 1 nagy fej fokhagyma, 4-5 db babérlevél, 1 teáskanál őrölt bors, 1 marék só, kenyérvég, ha már van, vékonyra szeletelt torma

Elkészítése:
Az uborkákat alaposan megmosod, nem kell levágni a végüket!
Csak a száracskájukat, ha van.
Az üveg aljára teszel egy réteg összevágott kaprot.
Beleteszed az uborkákat, szépen rakosgatva.
A babérlevelet mellészurkálod.
A fokhagymát zúzva szintén rászórod.
A borsot és a sót és a másik adag kaprot a tetejére szórod.
Az üveg kb. háromnegyedig legyen tele.
Majd ráteszel egy szelet kenyeret, lehetőleg a csücske legyen, lehet félbarna, de a barna még jobb.
Felöntöd hideg vízzel.
Én egy darab fóliával szoktam letakarni.
Napos helyre teszed, és csak praktikusságból javaslom, hogy egy műanyag pitlibe állítsd bele, ha kiforr, nem csurog ki a leve, nem hagy nyomot.
Ha nagyon napsütötte helyed van, akkor a második napon kóstold meg, még lehet sózni.
Én a harmadik naptól kezdve már árnyékos helyre rakom.
A ropogósság szintjétől (kóstolás) függően, általában a negyedik napon már ehető.
Szétszedem, az uborkákat lemosom, és 7 decis üvegekbe rakom át, majd felöntöm a leszűrt lével.

KARÁCSONYI KOVÁSZOS UBORKA
Elkészítése:
Az üvegek aljára annyi evőkanál lisztet szórunk, ahány literes az üveg, és néhány szál kaprot fektetünk rá.
A megmosott közepes nagyságú uborkákat az üvegbe rakjuk, közéjük 1-2 szelet tormát rakunk.
Vizet forralunk, literjéhez 3 dkg sót adva, és ha kihűlt, az üvegeket feltöltjük vele.
Az üvegeket lekötjük, és kistányért téve alájuk (kiforrhat) a végleges helyükre állítjuk.
Karácsonyra lesz fogyasztható.

KARCAGI KOVÁSZOS UBORKA
TÉLIRE
Hozzávalók:
3 kg uborka, 1 csokor friss kapor, 2 szál torma, 2 l víz, 4 evőkanál só, 1 kávéskanál szalicil vagy nátrium benzoát, fél szelet száraz kenyér

Elkészítése:
Az uborkát alaposan megmossuk, végeit bevagdossuk.
Egy 5 literes üveg aljára kaprot, csíkokra vágott tormát teszünk, belerakjuk az uborkát, és felöntjük langyos, sós vízzel.
Tetejére helyezzük a kenyérszeletet, és napos helyre tesszük érlelődni.
Mielőtt teljesen beérne, leöntjük róla a levet, és finom szitán vagy tüllhálón többszörösen átszűrjük.
Ezután tartósítószert szórunk a tiszta lébe, visszaöntjük az uborkára, és lekötjük az üveget.
Hűvös helyen tárolva a tél közepéig is megőrzi nyári ízét, ropogósságát.

KOVÁSZOS UBORKA
(NYÁRI)
Elkészítése:
Egyforma közepes nagyságú uborkákat megmosunk, végüket levágjuk, és közepén hosszában bevágjuk úgy, hogy az uborka egészben maradjon.
Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az elkészített uborkákat, tetejére ismét kaprot és egy szelet kenyeret teszünk.
Ez után annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje.
(Egy liter vízhez 2-3 dkg sót adjunk.)
Napon vagy meleg helyen 5-8 napig érleljük.
Ha fokhagymásan szeretjük, egy-két gerezdet tehetünk bele.
Ha az uborka már nem zöld, hanem színe sárgássá változott, tegyük át egy másik üvegbe, levét szűrjük rá, és tegyük a hűtőszekrénybe, mert ha tovább érleljük, az uborka megpuhul.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZŐK LEXIKONJA - KOVÁSZOS UBORKA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.