Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


UBORKA 1

2020.07.25

BEFŐZÉSEK LEXIKONJA

AKT UBORKA
Elkészítése:
Az uborkát meghámozzuk, 5 literes üveghez számítva 3 dkg mustármagot és 3 kockacukrot ecetes vízzel felfőzünk, melegen az uborkára szűrjük, pár szál hosszában vágott tormát teszünk bele, és vizes hólyaggal lekötjük.
Pár napig borogassuk vizes ruhával a hólyagot.

ALFÖLDI CSEMEGEUBORKA 01.
Elkészítése:
Tetszés szerinti mennyiségben, egészen apró, hibátlan uborkát langyos vízben megáztatunk, hogy a homok teljesen lejöjjön róla.
Ezután váltott vízben, többször átmossuk, esetleg le is keféljük, végül lecsöpögtetjük.
Tiszta üveg, vagy műanyagtálba tesszük, és annyi vízzel töltjük fel, amennyi bőven ellepi.
Az uborkát kivesszük a vízből, és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakjuk.
A vizet elkeverjük ízlés szerinti ecettel.
A léhez literenként 1 csapott ek. sót, 1.5 ek. kristálycukrot, 4 szem egész fekete borsot, 4 szem szegfűborsot, 2 szem szegfűszeget, 1 kk. őrölt gyömbért, 1 kk. köménymagot, 1 kk. nátrium-benzoikumot adunk, és felforraljuk.
Az uborkával teli üvegekbe belerakunk 1-1 szál friss, megmosott és lecsurgatott kapor-zöldjét, 1-1 szál tárkony-zöldet, 1-1 kis darabka tisztított tormát.
A forró levet ráöntjük, és csak lazán kötjük le.
Langyos helyen (napon vagy konyhában, a tűzhely mellett) 1 hétig érleljük.
Leapadt levét pótoljuk, végül szorosan, légmentesen lekötjük.
Kis üvegekbe tegyük el, mert felbontás után hűtőben kell tartani!

ALFÖLDI CSEMEGEUBORKA 02.
Elkészítése:
5 l-es üvegbe kb. 5 kg friss, hibátlan, jól mosott, apró uborkát téve, pár sárgarépa- és tormakarikát tehetünk közé.
3 l ízlés szerint ecetes vízhez 2 ek. sót, 4 ek. cukrot, 0.5 kk. köményt, 10-12 szem fekete borsot, ugyanannyi szegfűborsot, mogyorónyi gyömbért, 1-2 szál csombort, 1 kk. szalicilt téve, felforraljuk, az uborkára öntjük.
Ha a lé kihűlt, az üvegeket lazán lekötve, 1 hétig meleg helyen tartjuk.
A maradék fűszeres-ecetes lét ráöntve, 1 kk. vászonba kötött mustármagot teszünk rá.
Jól lekötve, hűvös helyre rakjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK - UBORKA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.